Πέμπτη

Τι πρέπει να γίνει να σωθεί και να μην Χρεοκοπήσει η ΕΑΣ Λαρίσης. Ο Κώστας Αγοραστός να ηγηθεί μιας Task Force που θα επιβλέπει την Εξυγίανση . Να παραιτηθεί αμέσως ο Χρήστος Σιδηρόπουλος από Περιφερειακός Σύμβουλος και από την ΕΑΣ

Παρακολουθώ με δέος τα διαδραματιζόμενα εις την ΕΑΣ Λαρίσης την όποιαν είχα την τιμή να διευθύνω εις το παρελθόν. Η εποχή μου εις την ΕΑΣ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς  σαν την χρυσή εποχή εις την Ιστορία του Συνεταιριστικού κινήματος. H Λάρισα τότε ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο παραγωγής πλούτου. Δυστυχώς στην μεταπολιτευτική της Ιστορία έπεσε θύμα των γνωστών γαλάζιων αγροτοπατέρων οι οποίοι κυριολεκτικά έκαναν πλιάτσικο και λεηλάτησαν την περιούσια της.
Σήμερα η άλλοτε πρώτη οικονομική δύναμις σε επίπεδο Συνεταιρισμού στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε χρεοκοπημένο γκέτο ανυπόληπτων πλιατσικολόγων που παριστάνουν του Αγρότες και εξακολουθούν να την  διοικούν, αλληλο-σπαρασσόμενοι.
Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα όλα αυτά τα γαλάζια χαμόγια θα είχαν πάει φυλακή. Δυστυχώς όμως στην μεταπολιτευτική Ελλάδα η κλεψιά και η κατάχρηση δημόσιας περιούσιας θεωρείται εξυπνάδα.
Είναι λυπηρό το ότι κάποιοι από αυτούς αφού την βύθισαν σε οικονομικό χάος  μεταπήδησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παριστάνουν τώρα τους Σωτήρας των Αγροτών  των νεοϊδρυθέντων δήμων,
Εις το παρελθόν με δημόσιες παρεμβάσεις από την Αμερική όπου ευρίσκομαι είχα καταγγείλει τους διαπλεγμένους και τις ολέθριες πολιτικές τους  χωρίς βεβαία ποτέ να εισακουσθώ.  Κάποιοι στη Λάρισα –Πολιτική Και Δικαστική Εξουσία είχαν βάλει βουλοκέρι στα αυτιά τους!!!
Θέλω να επισημάνω εις το σημείο αυτό την τεράστια ευθύνη των Γαλάζιων βουλευτών της Λάρισας της τελευταίας 40ετιας  αλλά και του σημερινού Περιφερειάρχη φίλου μου Κώστα Αγοραστού οι οποίοι συντήρησαν και συντηρούν όλα αυτά τα λαμόγια στο Entourage των Γραφείων τους.
Σημαντική είναι και η ευθύνη του τοπικών ΜΜΕ και κάποιων τοπικών δημοσιογράφων  που για λίγα ευρώ συγκάλυπταν την λεηλασία και εξυμνούσαν το πάρτι εις βάρος των Αγροτών.
Έτσι που έφτασαν τα πράγματα σήμερα υποβάλλω ένα σχέδιο Εκτάκτου ανάγκης για να σωθεί ότι έχει απομείνει. Αν και οι ελπίδες μου είναι μηδαμινές καλώ τον Κώστα Αγοραστό να ηγηθεί αυτής της Προσπάθειας. Αν δεν το πράξει η ευθύνη του θα είναι τεράστια!!!
Να λοιπόν τι προτείνω!!!    
1.     Λογιστικός Έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ από Ορκωτούς Λογιστές με την  επίβλεψη της Δικαστικής Αρχής κα της ΑΤΕ.
Να γίνει ερεύνα για το  ποια είναι τα περιουσιακά της  στοιχεία -δηλαδή το ενεργητικό κεφάλαιο. Ποιο το μηνιαίο κόστος λειτουργίας της -οι άμεσοι και έμμεσοι υποχρεώσεις--τα μηναία σταθερά έσοδα και όλα τα χρέη της.
Πρέπει επίσης διερευνηθούν οι  οικονομικές ατασθαλίες  και οι ζημίες της ΕΑΣ και η παράνομος διαγραφή των,  από το μονιμως  εκλεγόμενο !!!- με  αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων των πρωτοβαθμίων Συν/μων ( εκλεγομένων επίσης παρανόμως,- Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο.
Συγχρόνως να ερευνηθεί και το πόθεν εσχες όλων αυτών  που διοίκησαν την ΕΑΣ μετά το 1974-να ξανοιχθούν οι Τραπεζικοί τους  Λογαριασμοί και  να ερευνηθούν  οι επιδοτήσεις που έπαιρναν από την ΕΟΚ  και η νομιμότητα τους.
2.     Να γίνει υποχρεωτική παραίτησης του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΣ -και τούτο είναι εφικτό και νόμιμο διότι η ΕΑΣ είναι Ιδιωτικός Οργανισμός κοινής ωφελείας και η επιβλέπουσα Αρχή- η Δικαστική Εξουσία έχει νόμιμο δικαίωμα να υποχρεώσει τους ανωτέρω εις παραίτηση και να διορίσει προσωρινό Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο μέχρι της νομίμου εκλογής νέου Συμβουλίου.
            Υπάρχουν αξιόλογοι Νέοι αγρότες, τίμιοι νέοι  επιστήμονες--Γεωπόνοι -μέλη Πρωτοβαθμίων Συν/σμων που μπορούν  να αντικαταστήσουν τους Μόνιμους <<Σωτήρες>> Αγροτοπατέρες.
Είναι τελείως απαράδεκτο και  εξοργιστικό και  ξεπερνά τα όρια της θρασύτητας να εκλέγεται  από την ίδια παρέα ενόχων - τα μέλη του Αιωνόβιου Διοικητικού Συμβουλίου- ο Χρήστος Σιδηρόπουλος- συνυπεύθυνος της καταστροφής και της χρεοκοπίας της ΕΑΣ και να περιφέρεται στον κάμπο με τον μανδύα του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης Αγοραστού - ζητώντας από τους αγρότες νομιμοποιήσουν τις κομπίνες!!!!! .
3.     Η ΕΑΣ πρέπει να διεκδικήσει  αμέσως από την ΑΤΕ των 1/2 των προμηθειών  από όλες τις οικονομικές  συναλλαγές και επιβαρύνσεις που κάνει με τους συνεταιρισμένους αγρότες-μέλη  της ΕΑΣ.(Δάνεια λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων,  επιδοτήσεις κλπ)]. Το ίδιο και από Ιδιωτικές Τράπεζες, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ ΚΛΠ.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες  τις χώρες του κόσμου, Αμερική, Ιαπωνία, Καναδά, Αργεντινή ,Βραζιλία κλπ.
Το ίδιο  γίνονταν την  εποχή που ο υποφαινόμενος ήταν  Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Λαρίσης--Τυρναβου--Αγιας.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση  ότι η κατανομή  θα γίνεται 3 προ 2. Δηλαδή 3 η ΕΑΣ και 2 οι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί δια να  δημιουργηθούν αι Συν/κες μερίδες και να αρχίσουν να αναπτύσσονται  οικονομικώς οι πρωτοβάθμιοι Συν/σμοι,  έχοντας πόρους .
4.      Οργάνωση και Ανάπτυξη Προμηθευτικών Εργασιών.
 Η ΕΑΣ πρέπει να ζητήσει από την ΑΤΕ και Ιδιωτικές Τράπεζες να χορηγούν  χαμηλότοκο  μεσοπρόθεσμο δάνειο σε κάθε  αγροτική οικογένεια με τη οποίαν έχουν  οικονομικές δοσοληψίες, δια την προμήθεια λιαν αναγκαίων τροφίμων (Πχ Ένα δοχείον λάδι κατά άτομο, ρύζι, όσπρια, κονσερβοποιημένα φαγητά, τυριά, κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά κλπ). Και τα οποία  θα αγοράζονται αποκλειστικά  από άλλες Συν/κες οργανώσεις της Ελλάδος και εάν δεν υπάρχουν αγροτικά προϊόντα - διότι τα πάντα είναι χρεοκοπημένα εις την Ελλάδα -θα τα προμηθεύονται από Ελληνικές Ιδιωτικές Εταιρείες.(Υπό την προϋπόθεση ότι  θα είναι Ελληνικής παραγωγής με πιστοποιητικό της οικίας Διεύθυνσης Γεωργίας και με χαμηλές τιμές).Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούνται οικονομικά αμφότεροι οι συν/σμοι και και θα είναι και κίνητρο παραγωγικής Ανάπτυξης  στις χαλεπές μέρες που ζούμε. Οι προμηθευτικές εργασίες μπορούν να αναπτυχτούν και σε μη μέλη των Συν/κων οργανώσεων εφόσον τα χρήματα θα προκαταβάλλονται.
5.      Οργάνωση Ανταλλαγής Αγροτικών προϊόντων[ΜΠΑΡΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ--ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ -ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ   ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΚΕΡΔΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩΜΕΝ ΕΙΣ ΑΛΛΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΝ ΜΑΣ] μεταξύ Συν/μων άλλων περιοχών.
6.      Οργάνωση  κέντρων σποροπαραγωγής δια την δημιουργία Ελληνικών Σπόρων Προσαρμοσμένων στις δικες  μας κλιματολογικές συνθήκες για την  παραγωγή υψηλής ποιότητος Αγροτικών  προϊόντων  και προστασία της Ελληνικής Χλωρίδας με έμφαση  τα  Οπωροκηπευτικά, Όσπρια, Πατάτες. Σκορδα , Βιολογικά Αγροτικά Προϊόντα και καινούργιες  καλλιεργιες  .( Την οργάνωση κέντρων σποροπαραγωγής θα αναπτύξουμε εις άλλην εργασία μας).
7.     Δημιουργία Γεωργικών Βιομηχανιών Χωρίς ΕΥΡΩ.
Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή  τις Αποθήκες Σιτηρών σε κάθε Αγροτικό χωριο. Χωρις πολυέξοδες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε μονάδες επεξεργασίας Αγροτικών προϊόντων. Πχ Επεξεργασίας Βιομηχανικής ντομάτας και όχι η ΕΑΣ να είναι Μεσίτης ιδιωτικών Αγροτικών Βιομηχανιών και οι Αγρότες να έχουν να πληρωθούν 5 χρόνια η να μην πληρώνονται καθόλου και όταν πληρώνονται να πληρώνονται σε τιμές πείνας . Βιομηχανία επεξεργασίας Βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού όπου ο Νομός Λαρίσης να παράγει το 55% της παγκοσμίου παραγωγής. Βιομηχανία καταψυγμένων Αγροτικών οπωροκηπευτικών, Επεξεργασίας Μήλων--Ξηρών καρπών-- Βιομηχανίας Αλευρόμυλου-- Γαλακτοκομικών προϊόντων--Συσκευαστήρια Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων κλπ κλπ. Και στο ερώτημα που θα βρούμε τα Ευρώ να αγοράσουμε  τον Μηχανολογικό εξοπλισμό έχω να πω τούτο. Όλες οι  ανωτέρω βιομηχανίες έχουν απλό και όχι πολύπλοκο μηχανολογικό  εξοπλισμό. Συνεπώς απευθείας αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεις λειτουργίας και  εκπαιδεύσεως από Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες ς κατασκευής τοιούτων μηχανημάτων ακόμη και χωρίς προκαταβολή με 10---15 ετήσιες δόσεις. Έτσι έγιναν επί των ημερών μου  10 βιομηχανίες εις την ΕΑΣ (Θα αναπτύξουμε το θέμα των Γεωργικών Βιομηχανιών εις άλλην εργασία μας).
8.      Μεθοδική οργάνωσης εμπορίας Αγροτικών προϊόντων και πολλαπλασιασμός Αγροτικών επιχειρηματικών εργασιών. ΟΧΙ εις το γελοίο μη Επιστημονικό Νομοσχέδιο με επιπόλαιους αυτοσχεδιασμους για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
 Το ΠΑΣΟΚ Εψήφισε 10 Νομοσχέδια περί Συνεταιρισμών με το τελευταίο του Ανωμερίτη και διέλυσαν--Χρεοκόπησαν τους Συν/μους της Ελλάδος [Έχει Αγροτική επιστημονική εμπειρία ο κ Σκανδαλιδης--για Όνομα του Θεού!!!!].
ΟΧΙ--ΟΧΙ ένα εκατομμύριο φορές ΟΧΙ η ΕΑΣ να γίνει Πρωτοβάθμια!!!!! Αυτό θα είναι καταστροφή δια την οικονομιών της Θεσσαλίας-- των Αγροτών και της Λάρισας. ΟΧΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ. ΟΧΙ Η ΒΛΑΚΟΔΗΣ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ--ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΩΝ.
ΟΧΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΝ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ. Οι περισσότεροι επιστήμονες εις την Ελλάδα είναι Αγροτόπαιδα γιατί να μην επενδύσουν και να ασχοληθούν με τη Γεωργιών και το Αγροτικόν Επάγγελμα?
Αθανάσιος Δημ. Δεσλης. BS, MS, PhD.

Πρώην Γενικός Διευθυντής ΕΑΣ 
Λαρίσης Τυρναβου--Αγιας.

Εποχικοί «επαναστάτες» με Lacoste και σκουλαρίκι στα μπλόκα

Της Μαριλης Μαργωμενου

Οσοι πετυχαίνουν αυτές τις μέρες τον Θανάση Κοκκινούλη στα καφέ του Κάμπου, τον ρωτούν την ίδια ερώτηση: «Γιατί δεν είσαι στα μπλόκα πρόεδρε;». Και λαμβάνουν την ίδια απάντηση: «Ολα τα χρόνια ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα. Ας το πάρει μια φορά κι ο Παναθηναϊκός». Aν κάνετε την ίδια ερώτηση στους αγρότες των μπλόκων, μάλλον θα σας πουν το ανέκδοτο που τελευταία σαρώνει στη Λάρισα: πως, δηλαδή, όταν αποπειράθηκε ο κ. Κοκκινούλης να κατέβει στα μπλόκα, ένας αγρότης τον είδε από μακριά. Ενθυμούμενος το γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο του προέδρου της ΕΑΣ (Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμωv) στον Κάμπο φώναξε στους υπόλοιπους: «Ρε σεις! Ο… Harrods βγήκε παγανιά!». Αγνωστον αν ο κ. Κοκκινούλης άκουσε το σχόλιο ή μόνο τα γέλια. Εκτοτε, ουδέν μπλόκο επισκέφθηκε…
Την τρύπα που άφησε πίσω του ο «Μαρίνος Αντύπας της δεξιάς» όπως έλεγε ο κ. Ρέππας τον κ. Κοκκινούλη, νέες μορφές του αγροτοσυνδικαλισμού έρχονται να την καλύψουν. Μορφές, σαν τον «γαλάζιο συνοριοφύλακα», όπως σκωπτικά αποκαλείται στις πράσινες γιάφκες αγροτών ο Παύλος Αραμπατζής. Στα 42 του, είναι 4 χρόνια ήδη «η φωνή της Βισαλτίας». Στον Κάμπο η «γαλάζια» στρατιά τον είχε πρώτη θέση θεωρείο, μέχρι πέρυσι που οι νεοδημοκράτες αγρότες τον άκουσαν να τους αποκαλεί «λαγούς του υπουργείου» κι αυτό τάραξε τη γαλάζια γαλήνη. Ο κ. Κοκκινούλης στις τελευταίες του αναλαμπές απαίτησε «να ζητήσει συγγνώμη και θα δούμε αν θα τον συγχωρήσουμε!». Ο κ. Αραμπατζής, πάλι, απήντησε το μνημειώδες «συνδικαλισμός με χρωματιστό μπλουζάκι δεν γίνεται», το οποίο πρέπει να έκανε τον κ. Κοκκινούλη να κοιτάξει με άλλο μάτι το κροκοδειλάκι της Lacoste στο πέτο του. Κι ύστερα, κλήρωσε στον κ. Αραμπατζή το βουλγάρικο λόττο, όταν ήρθε ο Μπόικο Μπορίσοφ στο δικό του μπλόκο. Ο αγρότης, λέει ο υπό κατασκευή λαϊκός μύθος, ρώτησε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό: «Σε σας μπορει κανείς να κλείνει δρόμους;». «Οχι», απάντησε ο άνθρωπος έκπληκτος. Και ο κ. Αραμπατζής τότε του απήντησε ηρωικά: «Εμείς όμως μπορούμε! Γιατί στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία!».
Γεγονός είναι πως ο κ. Αραμπατζής, προικισμένος με φωνητικές χορδές που τα ντεσιμπέλ τους δονούν τα πλήθη στα δελτία, ξεκίνησε τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με το που έπιασε το πρώτο τρακτέρ στασίδι στον Προμαχώνα. Το μεγάλο του σουξέ είναι το «είμαστε εδώ χίλια τρακτέρ και δέκα ελικόπτερα να τραβάνε πλάνα!». Τι κι αν είναι τα τρακτέρ διακόσια, τι κι αν το μόνο ελικόπτερο που πέρασε απ’ τα σύνορα ήταν του Μπόικο Μπορίσοφ;
Σκίτσα στο photoshop
Είπαμε: οι εποχές άλλαξαν. Τώρα στα τρακτέρ, αντί για μαύρες σημαίες φιγουράρουν σκίτσα της υπουργού Κατερίνα Μπατζελή που έχουν φτιάξει οι αγρότες στο photoshop! Ακόμα κι ο αιώνιος συνδικαλιστής, ο κ. Μπούτας άλλαξε: πλέον αντί για την κάπα - trademark του αγώνα, φοράει μπουφάν, το οποίο λάνσαρε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κολωνάκι. Ο κ. Μπούτας έχει αφήσει πίσω του τα βαμβάκια, ασχολείται με τα κρασιά και παράγει το πολυδιαφημισμένο «Κτήμα Μπούτα» που έχει σώμα γεμάτο κι επαναστατημένο, και κατά κάποιο τρόπο καθαγιασμένο, αφού το οινοποιείο που το παράγει είναι έξω απ’ τη Μητρόπολη Καρδίτσας. Τι κι αν εφέτος τα τρακτέρ που τον ακολουθούν φυλλορρόησαν και δεν συμπλήρωσαν ούτε χιλιάδα; Ούτως ή άλλως, η παλιά εποχή των 3.500 «μπουτικών» τρακτέρ στις εθνικές εντάσσεται στις σελίδες του αγροτικού λευκώματος με γενικό τίτλο «και θυμώντας τα να κλαις». Το παράδοξο, πλην αληθές, είναι πως μόνο με τον παλαιό ανταγωνιστή του, τον κ. Κοκκινούλη, θα μπορούσε να μοιραστεί τις αναμνήσεις του εν λόγω λευκώματος ο κ. Μπούτας – μόνο που εκείνος έχει πιο πρόσφατες ιστορίες να φορτίζουν τους δακρυγόνους αδένες του.
«Σκάει κανόνι»
Βλέπετε, στο «καμάρι του Κάμπου», στο τεράστιο εμπορικό κέντρο «Gaea Lifestyle Center» των 8 εκατ. ευρώ που έστησε ο κ. Κοκκινούλης για να μπορεί κι η Λάρισα να ντύνεται με «Sergio Tacchini», τελευταία δεν πατάει ψυχή. Απ’ τα 56 μαγαζιά τα μισά είναι ξενοίκιαστα και στις 240 θέσεις πάρκινγκ, μόνο αυτή που πιάνει η BMW του κ. Κοκκινούλη είναι μονίμως κατειλημμένη. Το δάνειο στην Αγροτική φουσκώνει, κάποιοι λένε πως οσονούπω «σκάει κανόνι» και καθώς ο κ. Κοκκινούλης πίνει καφέ πικρό στον δεύτερο όροφο όπου εδράζονται οι καφετέριες, στα μπλόκα η θέση του αγροτοπατέρα παραμένει αδειανή.
Εξ ου και οι αψιμαχίες των διεκδικητών: στον δρόμο προς τον Προμαχώνα, οι δημοσιογράφοι ζουν τον σουρεαλισμό ήδη απ’ το Στρυμονικό. Εκεί άπειροι φθονεροί αγροτοπατέρες, κάνουν σκηνές ζηλοτυπίας: «Τι τον θέλετε τον Αραμπατζή;», γκρινιάζουν. «Καλύτερος από μας είναι;». Βλέπετε, οι αγρότες έχουν 6.000 συνεταιρισμούς, και 100 ενώσεις – αν φωνάξεις «πρόεδρε!» δεν υπάρχει κεφάλι να μη γυρίσει...
Το αραμπατζικό άλτερ έγκο ακούει στο όνομα Βάιος Γκανής. Αν ο «γαλάζιος» κύριος Αραμπατζής είναι του παραδοσιακού ρεπερτορίου και φυτεύει ντομάτες, καλαμπόκια και λοιπά ζαρζαβατικά, ο «πράσινος» κύριος Γκανής μέχρι πριν από πέντε χρόνια δεν ήταν καν αγρότης. Πρώην καταδρομέας, πρώην μετανάστης στην Αμέρικα, πρώην ψήστης κρέπας στην Ιερά Οδό, γέμισε το βιογραφικό του με αλλόκοτες ιστορίες πριν καταλήξει στους πρόποδες του Κασσιδιάρη να τσαπίζει καλιφορνέζικα αμπέλια. Στις οθόνες ο κ. Γκανής μονοπωλεί τον τηλεοπτικό αέρα της Αλαμάνας, ενώ στις οθόνες των pc μεσουρανεί και στον ιντερνετικό αέρα, καθώς στην ιστοσελίδα του, υπό τους ήχους μεσαιωνικών(!) μελωδιών, παρουσιάζεται το βραβευμένο του κρασί, το Αφήλιον. Με το σκουλαρίκι στο αριστερό αυτί, ο αποκαλούμενος και «Αθανάσιος Διάκος του σοσιαλισμού» απολαμβάνει στην Αλαμάνα την ανοχή του κρατικού Ομερ Βρυώνη. Ισως γιατί, τελικώς, το μόνο που ισχύει και για την παλιά και για την καινούργια γενιά των αγροτών που επαναστατούν κάθε που πιάνει ο Γενάρης, είναι αυτό που παρατήρησε ο κ. Θ. Πάγκαλος: «Νιώθω ταύτιση μ’ αυτούς που είναι στα μπλόκα. Βλέπετε, οι περισσότεροι είναι στα κιλά μου!»…





ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης: 01-02-09
Το... Mall του Κοκκινούλη και οι μπίζνες του Νασίκα
Της Μαριλης Μαργωμενου

Τα παλιά εκείνα χρόνια που τα τρακτέρ τριγύριζαν στα μπλόκα, η φυσιογνωμία που συντάραξε το αστικό μας σύμπαν, ήταν ο «γαλάζιος» Θανάσης Κοκκινούλης. Ο «Μαρίνος Αντύπας της Δεξιάς» κατά τον Δημ. Ρέππα, ή ο «πρόεδρος κι αρχηγός», όπως ακόμη και σήμερα λατρεύει να τον φωνάζουν, πρέσβευε το κλασικό «η επανάσταση μπορεί να περιμένει». Οταν τον έπαιρναν τηλέφωνο οι ρεπόρτερ, απαντούσε «τώρα πίνω τσίπουρα, να σε πάρω μετά;»! Κι ύστερα, τα χρόνια πέρασαν. Ισως να έφταιγε η «κοκέτικη» τάση που του άφησε η έκθεση στο «γυαλί» για τα πουκάμισα με το κροκοδειλάκι στο πέτο που λάνσαρε στον κάμπο, για τα σακάκια που στην ούγια έγραφαν «Boss» και για τα περάσματά του με τη γυαλιστερή BMW 316i απ’ τα μπλόκα. Πάντως κάπου στο διάβα του χρόνου αυτό το «συμμαχώ ακόμη και με το διάβολο για τους αγρότες», που έλεγε ο κ. Κοκκινούλης, άρχισε να ακούγεται κάπως παράταιρο.
Ακόμη και ο παλιός του σύμμαχος, ο Θανάσης Νασίκας (ή για τους φίλους «Νασούλιας») εξαφανίσθηκε. Ο ευτραφής κύριος που οδηγούσε το τρακτέρ όταν ο νυν υπουργός Σ. Χατζηγάκης είχε αρπαχτεί επάνω του κι έκανε πύρινες δηλώσεις, ξενιτεύτηκε στα 54 του. «Ο Νασούλιας την έκανε για Ρουμανία!», λένε τώρα στον Τύρναβο. Ο ίδιος πάλι, λέει πως μετά τη θητεία του ως δήμαρχος Τυρνάβου εντόπισε στο Βουκουρέστι κάτι φθηνά οικοπεδάκια - άλλο αν οι παλιοί συναγωνιστές επιμένουν πως κάνει χρυσές δουλειές με μεσιτείες real estate για όποιον συντοπίτη του σκέφτεται να ρίξει μαύρη πέτρα στα ελληνικά χωράφια. Ο,τι κι αν λένε οι άλλοι, ο «Νασούλιας» ξέρει καλύτερα. Εκείνος έχει το μυαλό του στην Ουκρανία. «Αυτός είναι», λέει, «ο επόμενος σταθμός της επέκτασης Νασίκα»!
Κι έτσι απ’ το δοξασμένο ’96 ώς σήμερα, το «μπλοκ Κοκκινούλης & friends»... φυλλορρόησε. Ηδη το 2005 ούτε 200 τρακτέρ δεν ακολούθησαν τη BMW του «προέδρου κι αρχηγού». Τα Τέμπη δεν έκλεισαν, κι οι άλλοι αγρότες υπομειδιούσαν: «μόνο όποιον διόρισε στο συνεταιρισμό μπόρεσε να κατεβάσει», έλεγαν! Το κλίμα είχε αλλάξει. Οι μαύρες σημαίες και οι φωτιές στα μπλόκα αντιμετωπίζονταν ως ρετρό αξεσουάρ. Πρώτη φορά είδαμε αγρότες με νομικούς συμβούλους από δίπλα. Μέχρι και τις πινακίδες τους είχαν βγάλει απ’ τα τρακτέρ για να μην πάρουν κλήση απ’ την Αστυνομία! Και μέσα στη δίνη του χρόνου, ο μόνος που έμεινε ίδιος -αν εξαιρέσουμε το λευκασμένο μούσι- ήταν ο «κόκκινος Κάπας». Δηλαδή ο Βαγγέλη Μπούτας, του ΚΚΕ, με trademark την αγροτική κάπα. Ο κ. Μπούτας ακόμη και στις φετινές κινητοποιήσεις, αναβίωσε κλίμα ’96. Το δικό του μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας είχε σόμπες και σκηνές, αρνιά και σούβλες, ντουντούκες και τραγούδια - περίπου σαν βουτιά στα αγροτικά eighties.
Χωρίς την... κάπαΜόνο που όλ’ αυτά, οι συναγωνιστές του δεν τα είδαν με καλό μάτι! Οι λεγόμενοι «Νέοι Αγρότες», το νέο αίμα του αγροτοσυνδικαλισμού, έριξαν πρώτη φορά το Δεκέμβριο το σύνθημα «όλοι στα Τέμπη χωρίς την κάπα!», και λίγο έλειψε να γίνει σύρραξη στην πλατεία της Καρδίτσας όταν τους εντόπισε ο κ. Μπούτας. Ο οποίος πλέον τους αποκαλεί «κουλάκους» με «αστραφτερά 4χ4», και -ω του θαύματος!- μοιάζει να συμφωνεί με τον κ. Κοκκινούλη. Βλέπετε, κι εκείνον τον απόδιωξαν απ’ τα μπλόκα, κι ίσως γι’ αυτό πικραμένος φωνάζει τους καινούργιους «νεοτσιφλικάδες»!
Βεβαίως, έχει στον αγώνα το πρωτοπαλίκαρό του, τον Χρήστο Σιδηρόπουλο, με το λευκό μαλλί και τη στριγγή φωνή. Είναι ο κύριος που προ ημερών ούρλιαζε «Δρόσο, εσύ δε σηκώθηκες στην Αλαμάνα που μας έλεγαν αλήτες!» - περίπου σα να εγκαλούσε τον Αθανάσιο Διάκο. Απευθυνόταν βεβαίως στον «πράσινο» Γιώργο Δρόσο απ’ τα Φάρσαλα. Ο οποίος κοιμόταν τις νύχτες στο μπλόκο των Μικροθηβών και κάθε που έπιανε μεσημέρι η φωνή του έκλεινε απ’ τις φωνές. Μέχρι εδώ, τίποτε το παράδοξο. Μόνο που μερικά χρόνια πριν ο κ. Δρόσος με το ανάκατο μαλλί ήταν... χρηματιστής στο Λονδίνο! Σουρεαλιστικό, πλην αληθές: ο επαναστατημένος κύριος που παρελαύνει στο δέκτη σας με την τριμμένη φόρμα, μεσουράνησε στο City της Αγγλίας, ως υπεύθυνος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας! Στον τοίχο του σπιτιού του κρέμεται ένα πτυχίο στο Μάρκετινγκ κι ένα στο Διεθνές Εμπόριο από πανεπιστήμια της Γηραιάς Αλβιώνος. Αλλο αν αυτές τις μέρες δεν θέλει καθόλου να συζητά γι’ αυτά, γιατί τον κάνουν να μοιάζει λιγάκι παράταιρος με τους υπόλοιπους αγρότες -όπως με το «γαλάζιο» Λεωνίδα Χρα, φερ’ ειπείν, που ακόμη και μπρος στην κάμερα αρνείται να αποχωριστεί την γκλίτσα και το σκουφάκι του. Εν ολίγοις, ο «Νέος Αγρότης» κ. Δρόσος έχει κάνει την αντίθετη ακριβώς διαδρομή απ’ τον «παλιό» κ. Κοκκινούλη. Εκείνος ξεκίνησε με το τρακτέρ του, και πριν από μερικούς μήνες έφθασε ως πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας να ανοίξει το... Kokkinouli’s Mall στον κάμπο! Δηλαδή ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο 8 εκατομμυρίων ευρώ, με 240 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 50 καταστήματα, το οποίο ονομάζεται «Gaea Lifestyle Center»! Ισως η ιδέα να του ήρθε επειδή δεν έβρισκε Lacoste στη Λάρισα, πάντως το βέβαιον είναι πως το λαρισινό Mall το έστησε στην οδό Καρδίτσης, «για να το βλέπει κάθε φορά που θα έρχεται από την Καρδίτσα ο Μπούτας»!
Κι έτσι κάπως, η εποχή του αγροτικού λυρισμού παρήθλε ανεπιστρεπτί. Ακόμη κι ο Θανάσης Νασίκας θα ξεκαρδιζόταν αν άκουγε τώρα εκείνο το αξέχαστο Κοκκινούλικο απόφθεγμα: «την αίσθηση που σου δίνει στις πεντέμισι το πρωί η μυρωδιά της αλωνισμένης καλαμιάς, δε μπορεί να στη δώσει κανένας και τίποτα άλλο»! Πλην, ο «Νασούλιας» λείπει στο Βουκουρέστι για δουλειές...

ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

...
ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!! ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΝΤΡΙ!

Όπως μας ενημερώνει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος από την Λάρισα στην τοπική εφημερίδα Ελευθερία ο γνωστός γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής Κοκκινούλης σε ερώτηση για το αν θα υπέγραφε για να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας στους μετανάστες απάντησε:

"Όχι βέβαια. Εγώ έχω τρεις κουμπάρους Αλβανούς για τους οποίους έχω εξασφαλίσει ήδη την ψήφο τους για τη ΝΔ. Χαζός είμαι να υπογράψω;"

Ότι να' ναι κι όπως να 'ναι από το μαντρί των Παυλόπουλων και των Αλογοσκούφηδων... Κάνουν και αστειάκια οι αστείοι με την Κρατική υπόσταση και την Εθνική συνέχεια... Συγχωρούνται αυτά; Ξεχνιούνται νομίζουν ή τα προσπερνάμε και δεν τρέχει τίποτα; ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΣΕΙ... Και πείτε μας τώρα πως έχει άδικο το HellenicRevenge όταν σήμερα πουρνό πουρνό ανάρτησε ένα καυστικό κείμενο με τον τίτλο... "ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕ ΑΝΤΩΝΗ"!!! Μεγάλη η χάρη του Αγίου Καρτερίου την μνήμη του οποίου τιμάμε όντος σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: