Τετάρτη

«Χρυσός» από τα σκουπίδια του Ν. Λάρισας!


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


«Χρυσάφι» στα σκουπίδια του νομού Λάρισας «ανακάλυψε» γερμανική εταιρία, η οποία πρότεινε στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να συνεργαστούν ώστε αξιοποιώντας τα απορρίμματα να παράγουν πετρέλαιο, λίπασμα και ηλεκτρική ενέργεια!
Η πρόταση, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Κώστας Τζανακούλης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, έγινε πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για εταιρία γερμανική η οποία πρότεινε να συσταθεί κοινή εταιρία στην οποία το 65% θα έχει ο ΦΟΔΣΑ (δηλαδή οι δήμοι του Ν. Λάρισας) και το 35% η ίδια, η οποία θα καλύψει το 90% της επένδυσης (το εναπομείναν 10% ο ΦΟΔΣΑ) για την κατασκευή εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα.
Ο κ. Κ. Τζανακούλης ανέφερε ότι έγινε έρευνα για την εταιρία και προέκυψε ότι πρόκειται για «εταιρία μεγάλη και αξιόπιστη». Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο θα μεταβεί στη Γερμανία αποστολή του ΦΟΔΣΑ προκειμένου να συζητήσουν με τους επικεφαλής της εταιρίας και να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων προέτρεψε όλους τους Δήμους της χώρας να αξιοποιήσουν τα σκουπίδια καθώς όπως είπε τα έσοδά τους θα είναι «τεράστια». Είπε χαρακτηριστικά:
«Να καταλάβουμε όλοι ότι τα σκουπίδια πλέον δεν είναι βάρος, δεν μπορεί να είναι βάρος, αλλά θα είναι για εκείνους που το καταλάβουν πολύ σύντομα, έσοδα για τους Δήμους, τεράστια. Θα σας πω εγώ που είμαι στον 14ο χρόνο δήμαρχος. Έχω γυρίσει όλον τον κόσμο με μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονταν ντε και καλά να μου πουν για τα σκουπίδια, γιατί τυχαίνει να είμαι και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Λάρισας, από τους μεγαλύτερους. Το πρώτο που έβαζαν βέβαια όλοι αυτοί με τις μεθόδους τους, ήταν το gate fee, δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώσουμε όταν θα πάμε τα σκουπίδια. Σήμερα έχω επαφές με εταιρίες μεγάλες ότι όχι μόνο δεν θα πληρώνουμε τιμή εισόδου για τα σκουπίδια, αλλά με τις μεθόδους που έχουν θα παίρνουμε και πάρα πολλά χρήματα».
«ΒΕΤΟ» ΣΤΗΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Τζανακούλης και καθώς εκκρεμεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ΦΟΔΣΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να μετέχει στον Φορέα η αιρετή Περιφέρεια. «Πρέπει να μας θωρακίσει η Πολιτεία και να μην έχουμε όλα αυτά, την αλληλοεπικάλυψη, σύγχυση αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία και ούτω καθεξής. Δεν έχει καμία ή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση η Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι καθαρά δικό μας θέμα», σημείωσε επικρίνοντας τα αρμόδια υπουργεία, που, όπως είπε, «πάνε να βάλουν την Περιφέρεια μέσα» (ενν. στους ΦΟΔΣΑ).
Εξαιρώντας την Αττική που χαρακτήρισε «ιδιότυπη κατάσταση για πολλά θέματα», ο κ. Κώστας Τζανακούλης τόνισε: «Δεν θέλουμε τις Περιφέρειες... Ξέρετε τι λένε οι περιφερειάρχες; Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους. Και αυτοί προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους. Λένε: «Εμείς βάζουμε τα λεφτά». Ποια λεφτά; Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι δικά τους λεφτά; Δεν κατάλαβα. Εμείς τι ρόλο παίζουμε; Και έρχονται και τα μεγάλα συμφέροντα, προσέξτε, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μεγάλες εταιρίες που έχουν κάνει συμφωνίες και έχουν πάρει τις πατέντες, ποιων μεθόδων; Των παλαιών μεθόδων, εκεί που έπρεπε να πληρώνεις. Πέρασαν αυτά ανεπιστρεπτί, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα πρέπει να πάμε στα καινούργια δεδομένα για να έχουμε έσοδα».
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Τζανακούλης ζήτησε να αναλάβουν αποκλειστικά οι Δήμοι την αρμοδιότητα για τις λαϊκές αγορές: «Για τις λαϊκές έχουν άποψη, όχι άποψη, αποφασιστική θέση, η Περιφέρεια, αλλά τώρα μπήκε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μόνο, όπως είπα στον υπουργό, μόνο ο πρωθυπουργός δεν υπογράφει πού θα κάνω εγώ τη λαϊκή στη Λάρισα. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Δηλαδή θα έρθει η Περιφέρεια, για όλη την Περιφέρεια λέει, να σου πει...
Μα, λέει ο κ. Γιαννίτσης, εσείς αποφασίζετε. Λέω «Κύριε υπουργέ, κάνετε λάθος. Εμείς εισηγούμαστε, άλλοι αποφασίζουν». Φτάσαμε τη γραφειοκρατία αυτή, να μαζεύει τα λεφτά πρώτα η Νομαρχία και να τα μαζεύει η Περιφέρεια και λέω εγώ: «Εμείς τι είμαστε; Οι Φιλιππινέζες είμαστε;». Ποιος ασχολείται με τις λαϊκές; Ήρθε κανένας έλεγχος από την Περιφέρεια; Ήρθε κανένας έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Υπάλληλοι, λέει, της Αποκεντρωμένης που θα ελέγχουν που θα μπαίνουν και ποιος θα παίρνει άδεια. Μα είμαστε σοβαροί; Λέει, γιατί εσείς θα το δείτε ψηφοθηρικά. Ποια ψηφοθηρικά; Με τους λαϊκατζήδες τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε κάθε μέρα;», διερωτήθη ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: