Τετάρτη

Εκτός Ελλάδος 150 κιλά χρυσού την ημέρα


ΣΑΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΜΕΣΩ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΒΑΚΩ

* Αύξηση 50% στα ενέχυρα/πωλήσεις κοσμημάτων σε σχέση με πέρυσι – Πλήγμα η κατάργηση του ΕΛΚΑ * Στο «τιμόνι» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων ο Λαρισαίος Χρήστος Γουργιώτης

Περίπου 150 κιλά χρυσού την ημέρα βγαίνουν εκτός ελληνικών συνόρων, μέσω ενεχυροδανειστηρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων (ΠΟΒΑΚΩ). Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του φορέα, Χρήστο Γουργιώτη, η ποσότητα αυτή του χρυσού βγαίνει εκτός Ελλάδος είτε με τη μορφή κοσμημάτων είτε με άλλες μορφές. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε στην «Ε» ότι τα ενέχυρα-πωλήσεις κοσμημάτων και τιμαλφών έχουν αυξηθεί κατά 50% σε διάστημα μόλις ενός έτους. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ένας ανεξάρτητος φορέας στον οποίο να μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες για την εκτίμηση της πραγματικής αξίας των κοσμημάτων που θέλουν να ανταλλάξουν για χρηματικά ποσά, καθώς ο μοναδικός κρατικός φορέας που υπήρχε, το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ), καταργήθηκε.
Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Γουργιώτης ανέλαβε την προεδρία της ΠΟΒΑΚΩ, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία καταγραφής για την «αιμορραγία» χρυσού προς τα έξω, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας. Πάντως, το πρόβλημα με τους πολίτες που προσπαθούν να ρευστοποιήσουν κοσμήματα και τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχει, πλέον, ανεξάρτητος φορέας ούτε καν για να ζυγίσει τον χρυσό που μπορεί να περιέχεται σε αυτά τα κοσμήματα. Υπενθυμίζεται ότι σχετική αναφορά στο θέμα έχει γίνει και από το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας.
ΣΤΟΧΟΙ
Ο κ. Γουργιώτης, που είναι και πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων, προχώρησε αρχικά στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοφελτίου, με εκπροσώπηση αργυροχρυσοχόων από όλη την Ελλάδα, ενώ στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας διοίκησης, αναδείχθηκε στην προεδρία του φορέα, σχεδόν παμφηφεί. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από 34 χρόνια που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργυροχρυσοχόων εκλέγει πρόεδρο από την επαρχία. Από τη Λάρισα επίσης εκλέχτηκε ως αναπληρωτής γραμματέας ο Γιώργος Ραχμανίδης. Σύμφωνα με τον κ. Γουργιώτη, στους άμεσους στόχους της διοίκησης είναι να δημιουργηθεί μητρώο των επαγγελματιών και στα 13 γεωγραφικά διαμερίσματα, η επαναδραστηριοποίηση των ανενεργών τοπικών Συλλόγων, καθώς και η ίδρυση Συλλόγων σε νομούς που δεν υπάρχει συνδικαλιστική δραστηριοποίηση. Παράλληλα, μπαίνουν στόχοι για μεγαλύτερη συνεργασία με τουριστικούς και βιοτεχνικούς φορείς, με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, καθώς και η προσπάθεια για συνένωση επιχειρήσεων του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, στον κατασκευαστικό και εμπορικό τομέα. «Ο δρόμος της νέας διοίκησης σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα προβλήματα είναι πολλά και αποζητούν άμεσες και δραστικές λύσεις, ενώ επιβάλλεται η συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον εκείνο που θα επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές και υγιείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: