Τρίτη

Ο Κυβερνήτης του Τέξας αποκαλεί τους Τούρκους ηγέτες ισλαμιστές τρομοκράτες

perry..και δηλώνει πως ήρθε η ώρα να διωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Ο Κυβερνήτης του Τέξας και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ρικ Πέρρυ (Rick Perry), σχολίασε ότι ίσως ήρθε η ώρα να διωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τους ηγέτες της χώρας "ισλαμιστές τρομοκράτες".

Ο Πέρρυ έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναμέτρησης στη Νότια Καρολίνα η οποία προβλήθηκε από το κανάλι Fox News.

Ο συντονιστής της συζήτησης Μπρέτ Μπάιερ (Bret Baier) αναφέρθηκε στο κυβερνών "ισλαμικό" Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και περιέγραψε τον αυξανόμενο ρυθμό δολοφονιών γυναικών, τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ και την ελληνική Κύπρο από τότε που το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία και ρώτησε τον Πέρρυ αν πιστεύει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ανήκει στο ΝΑΤΟ.

"Προφανώς όταν έχεις μια χώρα που κυβερνάται από, όπως πολλοί θα θεωρούσαν, ισλαμιστές τρομοκράτες, όταν αρχίσεις να βλέπεις αυτό το είδος δραστηριότητας κατά των πολιτών τους, τότε ... Δεν είναι μόνο η ώρα να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το αν ανήκουν ή όχι στο ΝΑΤΟ, αλλά ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν εξετάσουμε την βοήθεια που παρέχουμε στην Τουρκία, να την μηδενίσουμε," δήλωσε ο Πέρρυ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία "μετακινήθηκε μακριά από τη χώρα που ήταν κάποτε στη δεκαετία του 1970," όταν ο Πέρρυ βρισκόταν τοποθετημένος στην Τουρκία ως πιλότος.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Fox News...

Η απάντηση του Περρυ μπορεί να εκπλήξει πολλούς καθώς η Τουρκία είναι μακροχρόνια σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, και ένας κρίσιμος διπλωματικός συνεργάτης, καθώς έχει εμπλακεί σε "μια σχέση εργασίας που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές, αλλά ελάχιστα συζητημένες εξελίξεις στη διαμόρφωση της αλλαγής του 2011 στον αραβικό κόσμο."

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα σχόλια του Πέρρυ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση με την οποία καταδικάζει τα σχόλια του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ.

"Είναι αναμενόμενο από τους ανθρώπους που επιδιώκουν μια υπεύθυνη θέση, όπως η προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, να γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο και να είναι προσεκτικοί σχετικά με αυτά που λένε. Η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, όταν ο κυβερνήτης ήταν 2 ετών. Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος το οποίο έχει συμβάλει πάρα πολύ στον αγώνα του Διατλαντικού Οργανισμού και θα παραμείνει ως τέτοιο," αναφέρει η δήλωση.

Η δήλωση περιέγραψε, επίσης, την τουρκική πολιτική ηγεσία ως "παγκοσμίως σεβαστή."

"Εχει αποδειχθεί από τη χαμηλή υποστήριξη που έλαβε πριν από τις προεδρικές εκλογές ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι δεν ασπάζονται τις ατυχείς παρατηρήσεις του Πέρρυ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει χρόνο να χάσουν με ονόματα τα οποία απογοητευουν τους συμμάχους της," κατέληξε η δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πέρρυ σχετικά με τα σχόλια του.

Αλλά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανταποκρίθηκαν στα σχόλια του Πέρρυ.. εκφράζοντας έντονα τη δυσαρέσκεια τους:

"Η πολιτική αναμέτρηση στην οποία παρευρέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Rick Perry στην αμερικανική Fox TV μετατράπηκε σε σκάνδαλο που περιείχε πολύ άσχημες δηλώσεις σχετικά με την Τουρκία", ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση TRT.

"Rick Perry: τι ηλίθιος", έγραψε στο twitter του ο Μουσταφά Ακυόλ, αρθρογράφος στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News.

Δεν υπάρχουν σχόλια: