Παρασκευή

Οι δέκα ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ


«The artist», «Το άλογο του πολέμου», «Οι απόγονοι», «The help», «Hugo», «Το κορίτσι με το τατουάζ», «Αι ειδοί του Μαρτίου», «Φιλενάδες», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και «Moneyball» είναι οι δέκα υποψήφιοι τίτλοι που επέλεξε η Ενωση Παραγωγών της Αμερικής για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην κούρσα των Οσκαρ.
Με την ημερομηνία της ανακοίνωσης των οσκαρικών υποψηφιοτήτων -στις 24 Ιανουαρίου- να πλησιάζει, οι παραγωγοί άνοιξαν τα χαρτιά τους σνομπάροντας το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα αλλά αμφιλεγόμενο «Δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ και δίνοντας αβάντα σε δύο ταινίες με κοινό παρονομαστή τον... Τζορτζ Κλούνεϊ («Αι ειδοί του Μαρτίου», «Οι απόγονοι»), όπως και συγκαταλέγοντας στη δεκάδα τους αουτσάιντερ σαν το «Κορίτσι με το τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ.
Σημαντικός δείκτης των τάσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η Ενωση Παραγωγών της Αμερικής δεν είναι η μόνη που ανακοίνωσε το τελευταίο διήμερο υποψηφιότητες.
Από κοντά και η Ενωση Καλλιτεχνικών Διευθυντών δημοσίευσε τις δικές της σε τρεις κατηγορίες (σύγχρονες ταινίες, εποχής και φαντασίας) συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τα φιλμ «The artist», «Hugo», «Tinker tailor soldier spy», «Φιλενάδες», «Drive», «Οι απόγονοι» και «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι της φωτιάς, Μέρος 2ο». Ειδικά για το τελευταίο, η εταιρεία παραγωγής Warner έχει κατασκευάσει ολόκληρο ιστότοπο αφιερωμένο στην προώθησή του για τα επερχόμενα Οσκαρ, με στόχο την ανώτατη κατηγορία, της καλύτερης ταινίας, ως αναγνώριση από πλευράς της Ακαδημίας της δεκαετούς υπερεπιτυχημένης πορείας της σειράς.
Παγκόσμιο εμπορικό φαινόμενο, τα 8 κινηματογραφικά κεφάλαια του Χάρι Πότερ βραβεύτηκαν πέρυσι από τη Βρετανική Ακαδημία με βραβείο Bafta για τη σημαντική προσφορά τους στο σινεμά, αλλά μέχρι στιγμής έχουν πάρει μόνο 9 υποψηφιότητες για Οσκαρ, κυρίως σε τεχνικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ιστότοπος της Warner ζητεί το τελευταίο φιλμ να είναι παρών σε δώδεκα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της καλύτερης ταινίας, του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και της καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ντέιβιντ Γιέιτς, αρχιτέκτονα των τεσσάρων τελευταίων φιλμ της σειράς.
Την ίδια ώρα, το γνωστό γραφείο στοιχημάτων William Hill προβάλλει ως φαβορί στις οσκαρικές υποψηφιότητες το βουβό διαμαντάκι «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, τους κωμικοτραγικούς «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν, το συγκινητικό «Αλογο του πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το θεαματικό «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: