Παρασκευή

Ετοιμαζουν τα μπογαλακια τους για τη φυλακη οι γαλαζιοι αρχοντες του Καμπου!!!!


Ενώ μεμονωμένοι συνεταιριστές ετοιμάζονται
να υποβάλουν μηνύσεις για απάτη
συνεχίζεται και διευρύνεται η έρευνα στην ΕΑΣ Λά-
ρισας σχετικά με το έλλειμμα των 550 χιλιάδων ευρώ
και πλέον, το οποίο διαπιστώθηκε στο ταμείο της, μετά
από εσωτερικό έλεγχο.
Στο πλαίσιο του ειδικού διαχειριστικού ελέγχου τον
οποίο διεξάγει εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών,
και καθώς το Δ.Σ. της Ένωσης θέλει να υπάρξει πλήρης
διαλεύκανση της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες,
κλήθηκαν προς εξέταση και οι ορκωτοί λογιστές οι οποί-
οι ήλεγχαν τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών.
 Απορίες εγείρει το γεγονός ότι η υπεξαίρεση
χρημάτων από το ταμείο της Ένωσης ήταν διαρκείας,
από το 2004 μέχρι και το 2011 και κατά τον έλεγχο των
ισολογισμών που κάθε χρόνο καταθέτει η Ένωση, αλλα ποτε κατα περιεργο τροπο δεν δημοσιευτηκαν ,δεν
εντοπίστηκε το έλλειμμα. Οπότε η αναζήτηση ευθυνών
στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση.
Εν τω μεταξυ πανικος κυριαρχει στις ταξεις των γνωστων γαλαζιων 
στρατηγων του καμπου καθως ο γνωστος αγροτοσυνδικαλιστης  Χονδρονασιος με ομαδα συνεταιριστων , εχουν επισκεφτει τον Εισαγγελεα Λαρισας και ζητουν να γινει διαχειριστικος ελεγχος απο ανεξαρτητη αρχη!!!
Κατά τα λοιπά, στο προχθεσινό συμβούλιο δεν παρέ-
στη τελικά ο φερόμενος ως υπαίτιος της υπεξαίρεσης,
αλλά διά αντιπροσώπου έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει
έγγραφη απολογία βγαζοντας πολλα λαβρακαι στη φορα.  Από την πλευρά της η
Ένωση, χθες, με λακωνική ανα-
κοίνωσή της προς τα ΜΜΕ, την οποία υπογράφει ο πρό-
εδρος Σπύρος Τσικρίκας, δήλωσε ότι διαψεύδει κατη-
γορηματικά ως ανακριβή, οιαδήποτε άλλη πληροφορία-
σχόλιο σχετικά με το θέμα της υπεξαίρεσης υπαλλήλου
της, πέραν της επίσημης ανακοίνωσης (προχθές) του
προέδρου, σε μία προσπάθεια προφανώς, να περιορίσει
το ζήτημα στην «τυπική» του πλευρά.
Πάντως, όπως δήλωνε και στην πρώτη-επίσης συνο-
πτική ανακοίνωση-ο κ. Τσικρίκας, παραδεχόμενος την
ύπαρξη του γεγονότος, οι διαδικασίες που ακολουθούν-
ται είναι αυτές που προβλέπονται από τον εσωτερικό
κανονισμό της ΕΑΣ Λάρισας και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ μετά
το πόρισμα το ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κι-
νηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικα-
σίες. Ενώ τονίζεται ότι η βούληση της Διοίκησης για δια-
φάνεια στην υπόθεση είναι δεδομένη.Την ιδια ωρα στις ταξεις του αγροτικου κοσμου Λαρισας κυριαρχει αμφιβολια κατα ποσον ο διεξαγομενος ελεγχος θα ειναι αντικειμενικος με δεδομενο μαλιστα οτι στο παρελθον οι λεγομενοι ορκωτοι λογισται ειχαν κανει στραβα ματια στις κομπινες.
Εν τω μεταξυ καινουργια στοιχεια ερχονατι στην επιφανεια για το παρτυ που γινοτανε στην ΕΑΣ.
Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ φέρεται ότι απέσπασε από το ταμείο της πολύπαθης Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου πρώην διευθυντής της, χρήματα που έχασε σε τυχερά παιχνίδια.
Ο πρώην διευθυντής της ΕΑΣ και επί οκτώ χρόνια διαχειριστής του ταμείου, υπέγραψε δήλωση ότι με δική του υπαιτιότητα η «τρύπα» στο ταμείο είναι 300.000 ευρώ και ζήτησε μία εβδομάδα για να τα επιστρέψει, τώρα όμως δηλώνει αδυναμία να συγκεντρώσει τα χρήματα και επιπλέον ο έλεγχος ορκωτών λογιστών δείχνει πως το ποσό που λείπει ξεπερνά τις 550.000 ευρώ.
Ηδη έχει κληθεί σε απολογία από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ, ενώ ενημερώθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και ο εισαγγελέας Λάρισας.
«Πριν από 8 μήνες ο νέος διευθυντής της Ενωσης διαπίστωσε πως λείπουν χρήματα από το ταμείο. Οσο έψαχνε, το ποσό ανέβαινε και έφτασε σήμερα στις 550.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερο», δήλωσε  το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας, Χρ. Σιδερόπουλος. Σημειώνεται πως η επί χρόνια «γαλάζια» διοίκηση της ΕΑΣ δεν κατάφερε να σώσει την Ενωση, η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ενώ το μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο του εμπορικού κέντρου Gaea Lifestyle Centre παραπαίει, καθώς το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα κλείνουν και η ΕΑΣ «μπαίνει μέσα» από τη λειτουργία του 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 

larisa_copy
Την υπόθεση υπεξαίρεσης 550.000 ευρώ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, έφερε στο φως της δημοσιότητας η ολοκλήρωση της διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου. Μετά τον εντοπισμό της υπόθεσης, ορκωτοί λογιστές ανέλαβαν να διεξάγουν διαχειριστικό έλεγχο στην Ένωση. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Τσικρίκας, από την πλευρά του, υπογραμμίζει με έμφαση ότι η βούληση της διοίκησης και της δεύθυνσης για διαφάνεια είναι δεδομένη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας “Ελευθερία”, η “αφαίμαξη” γινόταν από το 2004 ως και σήμερα, με την εκταμίευση μικρών ποσών, που περνούσαν απαρατήρητα.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης, φέρεται ότι βρίσκεται ο κεντρικός ταμίας της Ένωσης, ο οποίος την Τρίτη παρέδωσε το ταμείο της Ένωσης σε άλλο υπάλληλο ενώ χθες το απόγευμα κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία τέθηκε σε υποχρεωτική άδεια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκεται και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σχετικά έχει ενημερωθεί και η εισαγγελική αρχή και αναμένεται να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΑΣ.
Ωστόσο η υπόθεση παρουσιάζει αρκετά “σκοτεινά σημεία” αφού κάθε χρόνο, κατατίθεται από την ΕΑΣ ισολογισμός, ο οποίος, προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικού ελέγχου, γεγονός που σημείνει ότι τόσα χρόνια η απάτη δεν είχε γίνει αντιληπτή. Πηγές μέσα από την ΕΑΣ απέδιδαν το μη εντοπισμό της υπεξαίρεσης σε”νωθρότητα” των ελεγκτών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα παρατυπίας.
Η υπόθεση φαίνεται ότι ξεκίνησε μετά την αλλαγή διεύθυνσης πέρυσι Μετά τους διασταυρωτικούς εσωτερικούς ελέγχους προέκυψαν… αναντιστοιχίες και ελλείμματα, με αποτέλεσμα να κληθεί να λογοδοτήσει ο υπεύθυνος υπάλληλος. Μετά από μικρές πιέσεις, ο υπάλληλος παραδέχθηκε και μάλιστα και εγγράφως ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, το οποίο όμως φαίνεται να ξεπερνά τα 550 χιλιάδες ευρώ.
Σε πρώτη φάση, και κατόπιν δικού του αιτήματος, του δόθηκε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα τα οποία υπεξαίρεσε, όμως, η διορία εξέπνευσε, τη Δευτέρα συνεκλήθη εκτάκτως το ΔΣ για το θέμα και πλέον προχωρούν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται. Σε αυτές, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με την “Ελευθερία”, εμπλέκεται και η ΠΑΣΕΓΕΣ καθώς για να επιβληθούν κυρώσεις ή να απολυθεί κάποιος υπάλληλος πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφαση.
Χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Σπύρος Τσικρίκας και καθώς το θέμα είχε αρχίσει να διαρρέει, εξέδωσε μία συνοπτική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας επιβεβαιώνει το γεγονός και επισημαίνει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
"Δυστυχώς μετά από έλεγχο που διενεργείται, η Υπηρεσία ανακάλυψε καταχρηστική συμπεριφορά υπαλλήλου.Η έρευνα συνεχίζεται όπως και κάθε διοικητική διαδικασία, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΑΣ Λάρισας και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η βούληση της διοίκησης και της διεύθυνσης για διαφάνεια στην υπόθεση είναι δεδομένη και σε καμία περίπτωση δεν θα παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα και τα νόμιμα μέσα που απαιτούνται.Παράλληλα ανατέθηκε σε εταιρία ορκωτών ελεγκτών-Λογιστών να προβεί σε ειδικό διαχειριστικό έλεγχο. Μετά το πόρισμα της εν λόγω εταιρίας, θα κινηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: