Τρίτη

Τίμησαν τη Χάρη Της!


Με την ψυχή γεμάτη ελπίδα οι απανταχού Ελληνες προσέτρεξαν για μία ακόμη χρονιά στην Παναγία τιμώντας τη Χάρη Της. Χθες οι εκκλησίες γέμισαν από πιστούς προκειμένου να της ζητήσουν να τους έχει καλά και να ξεπεράσουν σύντομα τα προβλήματά τους.

Ακολούθησαν τη λιτανεία με δάκρυα στα μάτια, πεζή ή γονατιστοί, καθώς τη βλέπουν σαν τη μεγάλη μητέρα τους.
Το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας δοξάστηκε με όλες τις δέουσες τιμές στην Παναγία της Τήνου, στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, στην Παναγία Ελωνα, στη Χοζοβιώτισσα της Αμοργού που δεσπόζει πάνω σε γκρεμό βάθους 300 μέτρων, στην Οφιούσα της Κεφαλλονιάς, την Αγιασώτισσα που στέκει μεγαλοπρεπώς στην ενδοχώρα της Λέσβου με την ομώνυμη εικόνα της να έχει φιλοτεχνηθεί από τον ευαγγελιστή Λουκά με κερί και μαστίχα, στην Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο, στη Φανερωμένη της Ανδρου και της Λευκάδας και σε κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη εκκλησία και μοναστήρι.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Παναγία Σουμελά, που βρίσκεται εδώ και 1.600 χρόνια στο ιστορικό μοναστήρι του όρους Μελά που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Επί ογδόντα οχτώ χρόνια οι υπεραιωνόβιες καμπάνες του ιστορικού μοναστηριού έμεναν σιωπηλές. Πέρυσι ήχησαν για πρώτη φορά μετά από τόσες δεκαετίες και φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ψάλλει με σπασμένη από συγκίνηση φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: