Δευτέρα

Στη Λάρισα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών!!!!


Κρανιώτης Δημήτρης
O πρόεδρος του Συνεδρίου, 
Λαρισαίος γιατρός και ποιητής 
Δημήτρης Κρανιώτης

Για τις επόμενες πέντε ημέρες η καρδιά της ποίησης θα χτυπά στη Λάρισα. Η θεσσαλική πρωτεύουσα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ποίησης» για το 2011, υποδέχεται 200 ποιητές από 40 χώρες του κόσμου, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι συνολικά  ποιητές από 65 χώρες (ρεκόρ χωρών) συμμετέχουν στην Ανθολογία «World Poetry 2011» του συνεδρίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το «1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης» με τη συμμετοχή ποιητών από χώρες της Μεσογείου, με προοπτική να διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στη Λάρισα και να γίνει θεσμός με διεθνή εμβέλεια για την περιοχή.
Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στα Τέμπη, στα Μετέωρα και στο Στόμιο, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της ΕΡΤ, της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, του Επιμελητηρίου Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Ποίηση Yazon
Ο Benjamin Yozon


Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19.00 στους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου Larissa Imperial ο Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών Λαρισαίος γιατρός και ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών UPLI Benjamin R. Yuzon θα ξεκινήσουν με τις ομιλίες τους την επίσημη τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι ομιλίες από 2 βραβευμένες Ελληνίδες ποιήτριες , της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1985  και της Ολυμπίας Καράγιωργα, η οποία τιμήθηκε με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010.
Κατά την τελετή έναρξης θα γίνει βράβευση της «Μούσας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών» και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, «Ποίηση συνοδεία χορού» (Dancing Poetry) από τα μέλη της «Poetic Dance Theater Company» από τις Η.Π.Α και μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από την Ντίνα Σδράλλη (τραγούδι), Σάντρα Αποστολοπούλου (φλάουτο) και Σπύρο Καβαλλιεράτο (κιθάρα).
Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών στο ξενοδοχείο Larissa Imperial συμμετέχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του συνεδρίου. Δύο όμως σημαντικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθούν: την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 στις 19.00 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (μια ξεχωριστή βραδιά με παράσταση του «Dancing Poetry» από τις Η.Π.Α., μουσική, κινητική και εικονοπλαστική παρουσίαση της ποίησης του Δημήτρη Κρανιώτη από την Καλλιτεχνική Ομάδα «Artfools» και τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας, απαγγελίες ποιητών από διάφορες χώρες του κόσμου και απονομή ποιητικών βραβείων)  και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 στις 19.30 στο «Θέατρο Τεμπών» στο Ομόλιο (στην επίσημη βραδινή εκδήλωση του «1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης» με μουσική συναυλία του συνθέτη Θωμά Μπέκου και του Ευριπίδη Μπέκου, πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας  απαγγελίες ποιητών από χώρες της Μεσογείου και ανακοίνωση των Μεσογειακών Βραβείων Ποίησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: