Κυριακή

Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν μέχρι το πεδίο βολής Κρανέας στη Θεσσαλία που έχει την ίδια απόσταση με αυτήν ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Ιρανικό σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια... πρόβα τζενεράλε.

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
Ισραηλινά ελικόπτερα στη Λάρισα
* ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ





Μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού τόσο της Ελλάδος, όσο και του Ισραήλ, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη Λάρισα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του μήνα και όπως έγινε γνωστό γίνεται στα πλαίσια προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών που περιλαμβάνουν κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Στην άσκηση από πλευράς Ισραήλ αναμένεται να λάβουν μέρος επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι αλλά και Blackhawk ενώ το πρόγραμμα των ασκήσεων περιλαμβάνει και συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα προγράµµατα της συνεκπαίδευσης – στην Ελλάδα και το Ισραήλ – ήταν και από τα βασικά θέµατα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας κατά τη διάρκεια εξαήµερης επίσηµης επίσκεψή του, που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο, προσκεκλημένος του Ισραηλινού οµολόγου του.
Η αναβάθμιση των αµυντικών σχέσεων των δύο χωρών έχει άμεση σχέση και με τη θεαματική πρόοδο στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ που έγινε τελευταία και έφερε πολλές σημαντικές συνεργασίες στον ενεργειακό, τουριστικό, εμπορικό, αλλά και διπλωματικό τομέα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νομός Λάρισας είχε πάλι άμεση εμπλοκή στην πρώτη άσκηση των ισραηλινών μαχητικών στην Ελλάδα που έφθασαν μέχρι το πεδίο βολής της Κρανιάς Ελασσόνας το 2008.
Η άσκηση έγινε γνωστή παγκοσμίως με την αποκάλυψη των «New York Times » για την πτήση ισραηλινών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο και ήταν αυτή που πυροδότησε τα σενάρια για δοκιμές βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
ΜΕ ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η θρυλική μονάδα 669 του Ισραήλ στη Λάρισα





Η ξακουστή στο Ισραήλ –και όχι μόνο- ομάδα ειδικών αποστολών 669 (Unit 669 Special Operation Force) βρίσκεται ήδη από χθες στη Λάρισα μαζί με τον ταξίαρχο διοικητή της για τη συμμετοχή στις κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδος και Ισραήλ που ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του μήνα.
Η μονάδα αυτή θεωρείται σαν μία από τις πλέον «ελιτίστικες» δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού με πολλές επιτυχημένες αποστολές στο ενεργητικό της που απαιτούσαν βαθιά διείσδυση σε εχθρικά εδάφη.
Οι άνδρες της 669 υφίστανται ειδική και σκληρή εκπαίδευση που περιλαμβάνει:
Ειδικά μαθήματα πρώτων βοηθειών στο πεδίο μάχης, ρίψεις με αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσης και στατικού ιμάντα, υποβρύχιες καταδύσεις, προσανατολισμός, διάσωση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αντιμετώπιση τρομοκρατών κ.λπ.
Η μονάδα δημιουργήθηκε το 1974 με αφορμή τον λεγόμενο και «πόλεμο της εξιλέωσης» Yom Kippur και έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές διάσωσης Ισραηλινών πιλότων και πληρωμάτων σε εχθρικά εδάφη, αλλά και στην περισυλλογή μελών ειδικών αποστολών.
Η μονάδα έχει ακόμα συνεισφέρει και σε επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών έπειτα από φυσικές καταστροφές ενώ σε αυτή καταγράφεται η ένταξη της πρώτης μουσουλμάνας στο θρήσκευμα γυναίκας στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.
Έμβλημά της είναι μια μαύρη γάτα με πράσινα μάτια και φτερά σε μαύρο φόντο.
Στην άσκηση που εξελίσσεται στο χώρο της Θεσσαλίας με επίκεντρο τη Λάρισα από την πλευρά των Ισραηλινών εκτός από μεταφορικά ελικόπτερα μετέχουν 6 ελικόπτερα Απάτσι και 7 ελικόπτερα Μπλακ Χοουκ ενώ από ελληνικής πλευράς μετέχουν 4 Απάτσι, 4 Χιουι ένα Σούπερ Πούμα και 2 αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προγράµµατα συνεκπαίδευσης – στην Ελλάδα και το Ισραήλ – ήταν από τα βασικά θέµατα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε πρόσφατα στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας κατά τη διάρκεια εξαήµερης επίσηµης επίσκεψής του.
Η αναβάθμιση των αµυντικών σχέσεων των δύο χωρών αντανακλά, σύµφωνα µε πήγες του ελληνικού Πενταγώνου, την πρόοδο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών που ήδη προωθείται σε πολλούς τοµείς – τουριστικό, ενεργειακό, εµπορικό, διπλωµατικό. Στο φόντο των αµυντικών σχέσεων περιλαµβάνονται – όταν το επιτρέψουν οι δηµοσιονοµικές συνθήκες – και συνεργασία σε αγορές ή συµπαραγωγές όπλων, ενώ ήδη ισραηλινή εταιρεία είναι µεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συµµετοχή στη µερική αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων
 Από ελληνικής πλευράς µεταξύ των όπλων για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον – και συζητείται -είναι η απόκτηση µε διακρατική συμφωνία και του συστήματος καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται (σαν kit) σε βόµβες γενικής χρήσης που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, µε αποτέλεσμα την αύξηση τόσο της ακρίβειας προσβολής στόχων εδάφους όσο και του βεληνεκούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: