Κυριακή

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ στους 163.000 κατοίκους !!!!!!


Αυξημένος, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό, εμφανίστηκε ο πληθυσμός της Λάρισας στην πρόσφατη γενική απογραφή. Σε καμία περίπτωση όμως το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να προσεγγίζει την πραγματικότητα, όπως βεβαίως είχε συμβεί στην ανάλογη διαδικασία και προ δεκαετίας.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η Απογραφή 2011 δίνει στον διευρυμένο δήμο Λαρισαίων πληθυσμό λίγο πάνω από 163.000 κατοίκους. Άρα, σε σύγκριση με το 2001, αύξηση της τάξης του 15% καθώς τότε η πόλη μαζί με τα χωριά μετρούσαν πληθυσμό 139.000 κατοίκων.
Η αύξηση θεωρείται μεν ικανοποιητική από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία προσπάθησε με ειδική καμπάνια να πείσει τους κατοίκους της Λάρισας να μείνουν και να απογραφούν στα σπίτια τους, πλην όμως σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα. Η πόλη της Λάρισας εκτιμάται ότι έχει σήμερα πληθυσμό που ξεπερνάει τις 200.000 και η απογραφή του παρελθόντος Μαΐου έγραψε στο κοντέρ της πόλης σχεδόν 150.000 κατοίκους. Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να ξεπεραστεί καν το «ψυχολογικό» φράγμα των 150 χιλιάδων. Σημειώνεται ότι το 2001 τα επίσημα στοιχεία είχαν δώσει στη Λάρισα πληθυσμό μόλις 127.000.
Πολλοί ήταν και αυτή τη φορά οι μόνιμοι κάτοικοι Λαρίσης που προτίμησαν να απογραφούν στα χωριά καταγωγής τους ή ακόμη και σε περιοχές όπου διατηρούν εξοχικά. Ενοχλημένοι στο Δήμο Λαρισαίων αναφέρουν ότι αυτή τη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο με τις «κλειστές πόρτες» στους απογραφείς της Στατιστικής Υπηρεσίας ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Φαινόμενο που ήταν χαρακτηριστικό παλαιότερα κυρίως ορισμένων συνοικιών, όπου κατοικούν «μέτοικοι» προερχόμενοι από την ύπαιθρο.
Στα θετικά στοιχεία του αποτελέσματος της Απογραφής συγκαταλέγεται ότι ο δήμος Λαρισαίων διατηρεί όλες τις Τοπικές του Κοινότητες καθώς όλα τα χωριά εμφανίζουν πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους, ακόμη και το Λουτρό και το Κουτσόχερο που θεωρούνταν επίφοβα να πέσουν κάτω από το όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: