Τετάρτη

Ετοίμαζαν δολοφονικό χτύπημα

Μεγάλο και αιματηρό χτύπημα με στόχο δικαστικό λειτουργό ή αστυνομικό ετοίμαζαν οι τρομοκράτες, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αλλωστε, στο τελευταίο της μανιφέστο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έκανε λόγο για οπλισμένους «αντάρτες που θα τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους του κράτους με το πιστόλι στο χέρι».

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Espresso», εκτιμούσε το τελευταίο διάστημα πως θα υπάρξει αιματηρό και εντυπωσιακό χτύπημα, ίσως μάλιστα από κοινού και από τις δύο οργανώσεις, «Σέχτα Επαναστατών» και «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με στόχο δικαστικό λειτουργό ή αστυνομικό. Για τον λόγο αυτό, πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε στείλει απόρρητο έγγραφο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφάλειας σε στόχους υψηλού κινδύνου.

Το θρίλερ άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα συμμετοχής στη «Σέχτα Επαναστατών» και ερμηνεύτηκαν ως το τελικό στάδιο προπαρασκευής μιας επικείμενης δολοφονίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν καταγραφεί ύποπτοι να κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης μέσα στο Σαββατοκύριακο για κάποιον δικαστικό, προκειμένου να ετοιμαστεί κι ένα κείμενο-μανιφέστο που θα αναφέρεται στα δύο χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της στυγερής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και στη σημερινή δίκη, στο Εφετείο, του Γιάννη Δημητράκη.

Στις 8.00 το βράδυ αρμόδιοι αξιωματικοί διέκοψαν προγραμματισμένη σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσαν τον Χρήστο Παπουτσή για το εξαιρετικά ανησυχητικό προϊόν της υποκλοπής και πήραν την εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίίες για να αποτραπεί κάποιο ενδεχόμενο δολοφονικό χτύπημα.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι υποψίες τους επαληθεύτηκαν όταν συνελήφθησαν τα δύο άτομα τη στιγμή που έβγαιναν από το γκαράζ-οπλοστάσιο της Νέας Σμύρνης κρατώντας από ένα σακβουαγιάζ ο καθένας. Οι σάκοι περιείχαν δύο υποπολυβόλα τύπου Σκόρπιον και ένα υποπολυβόλο Καλάσνικοφ, ενώ οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους δύο πιστόλια Γκλοκ με γεμάτους γεμιστήρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είχαν πάει στη γιάφκα για να παραλάβουν τον οπλισμό ώστε να κινηθούν στη συνέχεια προς την περιοχή όπου σκόπευαν να στήσουν θανάσιμη παγίδα στο υποψήφιο θύμα τους. Πριν από δύο μήνες οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν στρέψει τις έρευνές τους στο γκαράζ της Νέας Σμύρνης το οποίο βρίσκεται σε πολυκατοικία κοντά στο πατρικό σπίτι του Παναγιώτη Αργυρού, ενός εκ των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ο όποιος συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου στο Παγκράτι για την υπόθεση με τα τρομοδέματα.

Στην Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επικείμενο χτύπημα να το πραγματοποιούσαν μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» σε συνεργασία με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη με άλλη επωνυμία οργάνωσης.

Ετσι, θα «κούμπωνε» η υπόθεση με το πρόσφατο μανιφέστο της «Συνωμοσίας» περί μαζικότητας των «...οπλισμένων επαναστατών που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτα χτυπήματα στον κρατικό μηχανισμό και τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν».


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ - Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ


ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΙΣ ΓΙΑΦΚΕΣ...

Η στενή παρακολούθησή της, ο υπερκοριός και η σχέση της με συλληφθέντα για συμμετοχή στους "Πυρήνες" ήταν τα μεγάλα "όπλα" της Αντιτρομοκρατικής
«Αρωμα γυναίκας» ακολούθησαν οι αστυνομικοί για να φτάσουν μέχρι τις γιάφκες που αποκαλύφτηκαν. Η στενή παρακολούθηση μιας γυναίκας (φυσικά, τα στοιχεία της δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν) οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στη στοχοποίηση συγκεκριμένων σπιτιών στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν και η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε το γκαράζ της Νέας Σμύρνης από τον περασμένο Ιούνιο, η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια είχε αποπροσανατολίσει τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή και να στρέψουν τις έρευνες σε άλλα σημεία.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχείς παρακολουθήσεις και οι τηλεφωνικές υποκλοπές υπόπτων οδήγησαν τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σε μια συγκεκριμένη γυναίκα που φαίνεται να έχει σχέση με αντιεξουσιαστές που έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, αλλά και με άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες. Η στενή παρακολούθηση της γυναίκας-κλειδί οδήγησε ξανά πριν από δύο μήνες την Αντιτρομοκρατική στο γκαράζ της Νέας Σμύρνης. Παράλληλα, ο υπερκοριός που διαθέτει η συγκεκριμένη υπηρεσία (ακριβώς ίδιος με αυτόν της ΕΥΠ) παρακολουθούσε όλες τις τηλεφωνικές της επαφές.

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την κίνηση-«ματ» της Αντιτρομοκρατικής φαίνεται πως έπαιξε και μια ληστεία που σημειώθηκε σε πόλη της περιφέρειας, η οποία -όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί- έγινε προκειμένου να «μπουν» χρήματα στο λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο».

Από εκεί και έπειτα, η Αντιτρομοκρατική ξεκαθαρίζει τον ρόλο μιας γυναίκας η οποία αποδεικνύεται πως είχε στενή σχέση με έναν από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ετσι ξαναβρίσκονται οι αστυνομικοί μπροστά στο γκαράζ της οδού Καισαρείας, στη Νέα Σμύρνη, το οποίο παρακολουθούσαν και τον περασμένο Ιούνιο, καθώς θεωρούσαν πως «ανήκε» στη «Σέχτα Επαναστατών». Η δολοφονία όμως του Σωκράτη Γκιόλια οδήγησε την έρευνα των αστυνομικών σε άλλα μονοπάτια, καθώς πίστεψαν πως το γκαράζ δεν είχε σχέση με την οργάνωση.


ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ (ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑ) ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΡΥΨΩΝΑ!

Θρίλερ με τα όπλα που βρέθηκαν στις γιάφκες καθώς, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι τέσσερις γιάφκες σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Πειραιά και Αγρίνιο αποτελούσαν το κοινό οπλοστάσιο των νεοτρομοκρατών και σε αυτό είχαν πρόσβαση τόσο τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» όσο και οι οπλοφόροι της «Σέχτας Επαναστατών». Ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι υπάρχει κι άλλη γιάφκα, όπου βρίσκονται τα όπλα που χρησιμοποίησε η «Σέχτα» στις δολοφονίες του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του ατόμου που φέρεται να ηγείται της «Σέχτας», αλλά και να έχει σχέσεις με τους συλληφθέντες της «Συνωμοσίας».

Στο μεταξύ, τα υποπολυβόλα τύπου Καλάσνικοφ που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων σε Νέα Σμύρνη και Αγρίνιο δεν μοιάζουν με αυτά που απεικονίζονται στη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η «Σέχτα Επαναστατών», ενώ αντίθετα τα πιστόλια που έχουν βρεθεί στις γιάφκες σε Αθήνα και Αγρίνιο συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του οπλισμού της «Σέχτας».

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, στην κατοχή του Κωνσταντίνου Σακά και του Αλέξανδρου Μητρούσια βρέθηκαν δύο πιστόλια Γκλοκ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, ένα υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα USB.

Στη γιάφκα στη Νέα Σμύρνη βρέθηκαν τρία πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μεγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, πενήντα κιλά ANFO, διακόσια γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, τρία ζευγάρια πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, εκ των οποίων για το ένα έχει δηλωθεί κλοπή, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες full face, κινητά τηλέφωνα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Τέλος, στην γιάφκα του Αγρινίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ, ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, ένα περίστροφο Ζάσταβα, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα κάνναβης, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία γυναικεία περούκα, δύο κράνη μοτοσικλετών, ένα κινητό τηλέφωνο και δεκαεπτά αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν τέσσερα έως πέντε ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ


Λαχτάρα για τους γείτονες!

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι σε Νέα Σμύρνη και Πειραιά από την είδηση ότι δίπλα στα σπίτια τους τρομοκράτες έκρυβαν ολόκληρα οπλοστάσια.

Στην αποθήκη που βρίσκεται στην οδό Καισαρείας 22, στη Νέα Σμύρνη, οι περίοικοι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ, ενώ δηλώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα αισθάνονται εγκλωβισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Οι δρόμοι γύρω από την αποθήκη όπου βρέθηκε ο βαρύς οπλισμός έχουν αποκλειστεί, ενώ δεκάδες αστυνομικοί εξακολουθούν να παραμένουν στο σημείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί στη γειτονιά μας!» αναφέρει στην «Espresso» ο Παναγιώτης Καπρόλος, που μένει πολύ κοντά στο νούμερο 22 της οδού Καισαρείας, και προσθέτει: «Από την πολυκατοικία που βρίσκεται αυτή η αποθήκη περνάω συνέχεια, γιατί είναι σχεδόν δίπλα στο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβει ο καθένας μέσα στον χώρο του. Λένε ότι παρακολουθούσαν τη γειτονιά εδώ και μήνες και κατέγραφαν όλα όσα συνέβαιναν. Τι να πω, εμείς δεν καταλάβαμε τίποτα».

Στην πολυκατοικία του Πειραιά όπου οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν τη δεύτερη γιάφκα οι ένοικοι, είκοσι τέσσερις ώρες μετά, δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι οι δύο νεαροί (που είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα πριν από έναν μήνα και τους είχαν συστηθεί ως Κύπριοι φοιτητές) έκρυβαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο σύζυγος της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας Ευριπίδης Κυριτσάκας, οι δυο νέοι ήταν τυπικοί σε όλα τους, αφού δεν ήθελαν να χρωστούν ούτε ένα ευρώ. «Οταν τους είδαμε για πρώτη φορά μας συστήθηκαν ως Κύπριοι φοιτητές.

Μας είχαν πει ότι πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα προκειμένου να περάσουν κάποια μαθήματα για το πτυχίο τους. Εδειχναν ευγενικά παιδιά, ενώ όπως μάθαμε και από τον ιδιοκτήτη, είχαν πληρώσει κανονικά τα ενοίκιά τους. Θυμάμαι πως όταν ήρθαν να δώσουν τα κοινόχρηστα, που ήταν 46 ευρώ, η σύζυγός μου δεν είχε να τους δώσει ρέστα από τα 50 ευρώ που της έδωσαν, γι’ αυτό και τους έδωσε πίσω 10 ευρώ. Την επόμενη μέρα μας χτύπησαν την πόρτα για να της επιστρέψουν τα 4 ευρώ».


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΙΘΦΟΥΛ


ΣΕ ΚΛΟΙΟ 5.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ) ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Από σήμερα το πρωί και για είκοσι τέσσερις ώρες το κέντρο της Αθήνας τίθεται υπό «στενή» αστυνομική επιτήρηση λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ και της κρατικής ασφάλειας θα βρίσκονται επί ποδός στα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα επεισόδια όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 07.00 το πρωί της Τρίτης σε όλο το μήκος των οδών: Αλεξάνδρας, Σταδίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Ολγας, Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων και Κόκκαλη, ενώ αντίστοιχες απαγορεύσεις ισχύουν και σε μεγάλα τμήματα των λεωφόρων: Συγγρού, Πατησίων, Πειραιώς, Βασ. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης, Υψηλάντου, Μάρνη, Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας και Γ’ Σεπτεμβρίου.

Επίσης, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά και Κάνιγγος.


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ


Σε ευθεία γραμμή «Πυρήνες» και «Σέχτα»

Η ανακάλυψη του οπλοστασίου στις γιάφκες της Αθήνας και του Αγρινίου αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση της θεωρίας των αστυνομικών περί συγκοινωνούντων δοχείων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πεπεισμένοι πως τόσο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» όσο και η «Σέχτα Επαναστατών» είναι σε ευθεία γραμμή. Τα μέλη των δύο οργανώσεων «κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν» λέει στην «Espresso» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση των ερευνών για την τρομοκρατία.

Βέβαια, αυτό που λείπει από τους αστυνομικούς είναι τα όπλα-ταυτότητα της «Σέχτας». Ενα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου φαίνεται να είναι κοινό. «…Εχουν κοινές αποθήκες οπλισμού για τα καθαρά όπλα. Αντιθέτως, τα όπλα-ταυτότητα της “Σέχτας” τα κρύβουν αλλού. Ισως να γνωρίζει μόνο ένα άτομο αυτή την κρυψώνα» αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στην «Espresso».

Το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είναι ότι η «Σέχτα Επαναστατών» γεννήθηκε μέσα από τον στενό πυρήνα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: