Τετάρτη

Ν. Λάρισας: Επιστολές σε Μπιρμπίλη, Κατσέλη για το λιγνίτη




Επιστολές στις υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Τίνα Μπιρμπίλη και Λούκα Κατσέλη, απέστειλε ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, σχετικά με τα σενάρια για πιθανή αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη της επαρχίας Ελασσόνας από ιδιώτες, κατόπιν υποδείξεων της «Τρόικας» (ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ) για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Στις επιστολές, ο κ. Κατσαρός δηλώνει ότι «η Νομαρχία και οι φορείς του νομού είναι κάθετα και ανυποχώρητα αντίθετοι απέναντι σε κάθε τέτοια προοπτική».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστή την ομόφωνη θέση της νομαρχίας Λάρισας, αλλά και όλων των φορέων Νομού, για το θέμα της «αξιοποίησης» των κοιτασμάτων λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας. Λαμβάνουμε αφορμή από τα δημοσιευθέντα στον τύπο, σύμφωνα με τα οποία προτάθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ η παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Ελασσόνας σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των υποδείξεων της «Τρόικας» (ΔΝΤ-ΕΕ- ΕΚΤ) για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην χώρα μας.

Ανάλογες σκέψεις και εισηγήσεις έχουν υπάρξει αρκετές τα τελευταία χρόνια και ο νομός Λάρισας με τους συλλογικούς του φορείς έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα επί του θέματος. Κατηγορηματικά λοιπόν σας δηλώνουμε ότι ως Νομαρχία, αλλά και ως νομός Λάρισας, ήμασταν και είμαστε κάθετα και ανυποχώρητα αντίθετοι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Αντιλαμβανόμαστε και τη δυσχερή θέση της Κυβέρνησης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον του νομού Λάρισας κατά πρώτον και την προοπτική της υγιούς και ορθολογικής μελλοντικής οικονομικής του ανάπτυξης.

Η αντίθεση μας αυτή δεν αποτελεί μια στείρα άρνηση. Προέρχεται από τη γνώση μας για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις τοπικές οικονομίες και στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που αναπτύσσονται παρόμοιες δραστηριότητες.

Η νομαρχιακή Αρχή Λάρισας έχει ήδη μελετήσει το θέμα αυτό, σε συνεργασία με έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας και έχει ήδη διαμορφωμένη αρνητική άποψη. Τα κύρια στοιχεία που οδηγούν στην άποψη αυτή είναι τα εξής:

Το έργο θα οδηγήσει σε επιφανειακά ορύγματα 15-20 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Αμουρίου και του Δομένικου, της επαρχίας Ελασσόνας με άγνωστες επιπτώσεις στον ποταμό Τιταρήσσιο, δεύτερο σε μέγεθος και σημασία ποταμό του νομού Λάρισας, που διέρχεται στα όρια του προς εκμετάλλευση λιγνιτικού πεδίου.

Από το όρυγμα που θα δημιουργηθεί καθώς και από τις εργασίες εξόρυξης και μεταφοράς του λιγνίτη, η περιοχή που θα υποστεί τις συνέπειες της σωματιδιακής ρύπανσης (αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και εναποτιθέμενα στις καλλιέργειες και στη βλάστηση) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της περιοχής του λιγνιτικού πεδίου.

Η εκ των πραγμάτων εγκατάσταση και λειτουργία Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην περιοχή, ισχύος τουλάχιστον 300
MW, σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΗ, με καμινάδες ύψους άνω των 150μ., συνεπάγεται επιβάρυνση λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης των ανατολικών περιοχών των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και σημαντικού τμήματος του νομού Λάρισας. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι περιοχές των τριών νομών που θα πληγούν σημαντικά, δεν θα έχουν κανένα αντισταθμιστικό όφελος αφού οι κάτοικοι τους δεν έχουν ίδια συμφέροντα στην περιοχή του έργου.

Παράλληλα με τα παραπάνω τυχόν αξιοποίηση των κοιτασμάτων του λιγνίτη στην Ελασσόνα ακυρώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση τόσο του εισοδήματος των κατοίκων όσο και της ποιότητας ζωής τους. Οι προσπάθειες αυτές αφορούν:

Στην ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και βιολογικής κτηνοτροφίας.

Στην παραγωγή προϊόντων με κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσης.

Στην ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην οδική σύνδεση επαρχίας Ελασσόνας και του ευρύτερου ορεινού όγκου του Ολύμπου, με την περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας και από εκεί με την περιοχή του Λιτοχώρου, για τη δημιουργία ενός αξιόλογου τουριστικού άξονα.

Όταν στην εποχή μας η παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τις αναπτυξιακές της επιλογές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, γίνεται προδήλως κατανοητό ότι για τη ΝΑ Λάρισας είναι αδιανόητη οιαδήποτε συζήτηση για αξιοποίηση κοιτασμάτων λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας.

Κυρία Υπουργέ

Με τη θέση μας αυτή πιστεύουμε ότι ενισχύουμε και τη δική σας θέση απέναντι στα «αιτήματα» και τις «εισηγήσεις» που σας γίνονται για αξιοποίηση των λιγνιτών της Ελασσόνας από οιαδήποτε πλευρά και αν αυτές προέρχονται.

Μια τέτοια επιλογή θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα για το νομό Λάρισας και τη δυτική Θεσσαλία, ενώ το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος είναι εντελώς αμφίβολο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό σας θα βρούμε έναν σύμμαχο στο απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημά μας.

Σε κάθε περίπτωση, για το εν λόγω κρισιμότατο θέμα, όλοι όσοι έχουμε ευθύνη για το νομό Λάρισας, είμαστε σε διαρκή και αγωνιστική επαγρύπνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: