Παρασκευή

Πρέσβης των ΗΠΑ: αποτελεσματικός ο Γιώργος Παπανδρέου

H ελληνική παρουσία στα διεθνή fora παραμένει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και τη δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα, όπως εκτίμησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Απέδωσε μάλιστα το γεγονός αυτό στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός σας είναι πολύ γνωστός στη διεθνή κοινότητα και αποτελεσματικός στα διεθνή ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνάντηση που είχε σήμερα, με δημοσιογράφους, στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «η Ελλάδα ”παίζει” πολύ πάνω από το μέγεθός της στα διεθνή ζητήματα, λόγω του ότι ο πρωθυπουργός σας συγκεντρώνει πολύ σεβασμό από Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς ηγέτες».

Εξήρε δε την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στο συγκεκριμένο πεδίο, αφού, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν εκπροσωπεί μόνο τη δική της αγορά, αλλά την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στην προοπτική ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε την ανάγκη άρσης ορισμένων γραφειοκρατικών εμποδίων και δομικών αλλαγών, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Υπογράμμισε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της παραγωγικότητας και αναφέρθηκε στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Πρέπει να είστε πιο ανταγωνιστικοί στον τομέα της παραγωγικότητας [...] Εάν γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, ο κόσμος θα προτιμά να έρχεται εδώ από ό,τι να πηγαίνει σε κάποια άλλη γειτονική χώρα», παρατήρησε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του τουρισμού, σημειώνοντας πως ο ίδιος, ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα μας. Ωστόσο, ως «εξωτερικός παρατηρητής», όπως ανέφερε , εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις όποιες κινητοποιήσεις συνδέονται με τα μεταφορικά μέσα και επηρεάζουν τη μετακίνηση των τουριστών.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, αφού δήλωσε πως έχει διανυθεί αρκετός δρόμος στο συγκεκριμένο θέμα από τις απαρχές του έως σήμερα, υποστήριξε πως «είναι καλή ώρα» για την εξεύρεση λύσης. Επανέλαβε δε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την όποια λύση, στην οποία θα καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρέσβης ολοκληρώνει σε λίγο καιρό τη θητεία του στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: