Τρίτη

34 ΑΦΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΣΣΟ

Τους εγκατέλειψαν λαθρομετανάστες στο Βένετο

Από την Τουρκία ταξίδευαν επί έξι ημέρες στοιβαγμένοι σε ένα αμπάρι




Σε παράκτια περιοχή στο Βένετο, τέλειωσε ξαφνικά το ταξίδι που ξεκίνησαν για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης μακριά από τις πατρίδες τους. 34 Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα στην περιοχή, όπου τους εγκατέλειψαν οι διακινητές τους, μετά από εξαήμερη περιπλάνηση στα νερά του Αιγαίου με σαπιοκάικο, στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι σαν κονσέρβες στα αμπάρια...
ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΣΤΟ ΒΕΝΕΤΟ
Λίγο πριν τις δύο χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες, εγκατέλειψαν στην παράκτια περιοχή Πετρομέλισσο, στο Βένετο, 34 αλλοδαπούς λαθρομετανάστες.
19 άνδρες, 11 γυναίκες και 4 παιδιά, βρέθηκαν στη μέση του πουθενά, να προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται, όταν οι διακινητές τους, απομακρύνονταν από την ακτή με το ίδιο σαπιοκάικο, που αποτέλεσε για τους ίδιους το όχημα στο όνειρο για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, μακριά από τις πατρίδες τους.
Εντοπίστηκαν στην περιοχή από άνδρες της ΟΠΚΕ να περιπλανούνται και οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Στοιβαγμένοι σαν κονσέρβες επί έξι μέρες ταξίδεψαν στο αμπάρι
Το ταξίδι ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας. Είχαν προπληρώσει το ακριβό «εισιτήριο» για μια καλύτερη ζωή. Κάθε «κεφάλι» για τους Αφγανούς στοίχισε 5.000 δολάρια και αντίστοιχα για τους Σομαλούς 10.000 δολάρια.
Αφού στριμώχθηκαν στο αμπάρι του πλοίου, ξεκίνησε ο πλους... Επί έξι ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, περιπλανιόντουσαν στα νερά του Αιγαίου. Δεν ήξεραν καν πού βρίσκονται. Δεν μπόρεσαν ούτε να δουν τα πρόσωπα του καπετάνιου και του άλλου άνδρα που τους μετέφεραν. Η πόρτα του αμπαριού, δεν άνοιξε ούτε μία φορά για να δουν το φως του ήλιου. Μέσα στο κλειστό αμπάρι, ίσα- ίσα που έπαιρναν αέρα, περιμένοντας να φθάσουν στον προορισμό τους.
ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φαίνεται όμως ότι τα σχέδια άλλαξαν. Αντί να αποβιβαστούν σε άλλο σημείο της χώρας, όπου θα τους παραλάμβανε άτομο που θα τους κατηύθυνε στη Γερμανία όπου ήταν ο προορισμός τους, εγκαταλείφτηκαν στο Βένετο.
Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι μεσολάβησε.
Εντοπίστηκαν να περιπλανιούνται και με λεωφορείο της Αστυνομίας, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, όπου τουλάχιστον ένιωσαν... άνθρωποι.
ΔΩΔΕΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τις πόρτες του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών κλήθηκε να ανοίξει τα ξημερώματα, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, Χαράλαμπος Τσαμπάζης.
Ειδοποίησε γιατρό, ενώ φρόντισε για τη διατροφή των μεταναστών και την προμήθεια με είδη προσωπικής υγιεινής.
12 άτομα όμως, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Παρουσίαζαν γαστρεντερικές διαταραχές και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, πιθανότατα από το νερό που έπιναν μέσα στο αμπάρι. Από τους δώδεκα, τα τέσσερα είναι παιδιά, που επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με δερματοπάθειες. Οι συνθήκες υγιεινής στο αμπάρι όπου ήταν στοιβαγμένοι επί έξι ημέρες, επηρέασαν το ευαίσθητο δέρμα των μικρών παιδιών.
Οι μετανάστες απολαμβάνουν από χθες τις φροντίδες που τους παρέχονται στο Κέντρο Υποδοχής. Εκεί θα παραμείνουν πιθανόν μέχρι και αύριο, μέχρι να αποφασιστεί αν θα απελαθούν ή θα υποβάλλουν αίτημα παραμονής τους στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: