Κυριακή

Νέο κύμα μετανάστευσης.



Πήραν ξανά το δρόμο της ξενιτιάς οι έλληνες πτυχιούχοι.

Η κρίση εντείνει το κύμα της μετανάστευσης που έχει διώξει 850.000 νέους σε μία δεκαετία.

“Πριν από λίγα χρόνια μετανάστευσα στη Γερμανία, για να πάρω την ειδικότητά μου. Είχα τελειώσει την Ιατρική και ήθελα να δημιουργήσω καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον μου. Αρχικά σκεφτόμουν να επιστρέψω στην Ελλάδα. Ο νόστος γαρ... Τελικά, λίγο οι γονείς και οι φίλοι, λίγο οι παλιοί μου συμφοιτητές, με παρότρυναν να παραμείνω στη Γερμανία. Σήμερα δεν το μετανιώνω. Έχω τη σιγουριά της εργασίας, έχω καλές αποδοχές, έχω μάθει σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ήταν σοφό, τελικά, να επιλέξω να παραμείνω εδώ”, λέει ο Σταύρος Αλεξίου.

Η περίπτωση του Σταύρου δεν είναι η μοναδική. Το αντίθετο. Το κύμα των νεομεταναστών που αποφασίζουν να φύγουν εκτός ελληνικών συνόρων αυξάνεται συνεχώς.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (τμήμα Θεσσαλονίκης) Κωνσταντίνος Ιμπρίαλος, “πολλοί νέοι γιατροί αμέσως μετά το πτυχίο αναγκάζονται να ξενιτευτούν για μια ειδικότητα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Κύριος λόγος είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής που απαιτείται για να πάρουν ειδικότητα στην Ελλάδα. Πολλοί είναι απογοητευμένοι και από αυτά που βιώνουν ως φοιτητές, οπότε επιλέγουν να μετεκπαιδευτούν στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσουν τα εχέγγυα για να επιτύχουν μια καλύτερη θέση”.

Σύμφωνα με τον κ. Ιμπρίαλο, κάποιοι επιστρέφουν στην πατρίδα, αν και αρκετοί είναι όσοι τακτοποιούνται επαγγελματικά και παραμένουν στις χώρες που επέλεξαν για τη μετεκπαίδευσή τους. Πρώτη στη λίστα των προτιμήσεων φιγουράρει η Αγγλία και ακολουθούν η Γερμανία, η Αμερική και η Γαλλία.

Ερευνα της Εταιρείας Νέων Γιατρών και Επιστημόνων Υγείας έδειξε ότι το 70,3% των ελλήνων φοιτητών Ιατρικής σκέφτεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό, προκειμένου να ειδικευτεί, με την προοπτική να εργαστεί εκεί.

Συνεχής διαρροή πτυχιούχων

“Ο αριθμός των πτυχιούχων που αναζητά καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια”, λέει ο οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής του ΑΠΘ στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Λόης Λαμπριανίδης.

“Τα τελευταία χρόνια επιλέγουν κυρίως την Αγγλία, λόγω της γλώσσας, της ευρωπαϊκής κουλτούρας, και λιγότερο την Αμερική, που στο παρελθόν ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των πτυχιούχων” σημειώνει ο κ. Λαμπριανίδης, υπογραμμίζοντας ότι κατά κύριο λόγο οι μετανάστες πτυχιούχοι αναζητούν θέσεις οικονομολόγων ή θέσεις που σχετίζονται με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ψηλά στις προτιμήσεις των πτυχιούχων είναι και η Ελβετία και η Γερμανία.

Όπου φύγει φύγει

Μια βαλίτσα ανά χείρας και πολλά όνειρα πήραν μαζί τους την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 850.000 Έλληνες, που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Η σημερινή δυσμενής οικονομική κατάσταση αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των Ελλήνων που θα επιλέξουν να φύγουν μακριά από την πατρίδα... που συχνά τους πληγώνει.

Αυτή τη στιγμή στα συρτάρια της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα Eures, όπου καθημερινά αναρτώνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται 7.849 ελληνικά βιογραφικά, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στη 14η θέση της παγκόσμιας λίστας των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην Ε.Ε. (πρώτη η Ισπανία με 77.283 βιογραφικά και ακολουθεί η Ιταλία με 61.677).

Όπως, εξάλλου, προκύπτει από έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower, εννέα στους δέκα Έλληνες (87,7%) έχουν σκεφθεί να μεταναστεύσουν, για να βρουν δουλειά. Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων για λόγους εργασίας και από αυτούς περίπου το 30% επέλεξε το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου τέσσερις στους δέκα προτίθενται να μετακινηθούν στο μέλλον για διάστημα από ένα έως τρία χρόνια. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές (88%), οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (72%) και η ευκαιρία για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας (67,5%).



Φεύγουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

Ουρές σχηματίζουν τα τελευταία τρία χρόνια καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι στα γραφεία του υπουργείου Παιδείας, για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού, κυρίως χωρών όπως η Γερμανία και η Σουηδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό δέλεαρ ωθεί αρκετούς ακόμη και σε χώρες της Αφρικής ή στο Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες και μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα ξενοδοχεία που βρίσκονται πέριξ της ελληνικής ομογένειας στο Λονδίνο έχουν πλημμυρίσει από πτυχιούχους έλληνες, οι οποίοι, φοβούμενοι την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αναζητούν εκεί καλύτερη εργασία. Δεν είναι λίγοι όσοι ύστερα από μια πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια εύρεσης εργασίας κατορθώνουν να τακτοποιηθούν.

Στις επιλογές των Ελλήνων για μια καινούργια αρχή περιλαμβάνεται και το Βέλγιο. Αύξηση του ελληνικού πληθυσμού επισημαίνει ότι καταγράφεται το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου Ευδοξία Πάντα. Σύμφωνα με την ίδια, στο Βέλγιο καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες, που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες.

Πηγή: www.makthes.gr

1 σχόλιο:

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Πως θες να βρουν δουλειά τα ελληνακια; Ποιος θα τους προσλάβει; Δεν αλλάζουν ρούχα, βρωμάν σκόρδο, μεθύσι, φασολοκλαναδα και απλυσιά - αφού μεχμετράγοι σας δεν αφήνουν το ένα φύλο να πλήνη εσώρουχα άλλου και τα πετάνε αντι να τα πλύνουν μα είναι τσιγκούνηδες. Τόσο βρωμάνε που κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά - αφού μεχμετράγοι σπηλαιοκτήνοι φουβουν μπάνιο. Φανταζόντε θα εμβολιαστούν από ολοένα μάστιγα, τύφο και χολέρας μεσω βρώμας; Γελούν βρόντα. Γυαλίζουν μίσος τα μάτια τους σαν μουσουλμάνοι. Μαθαίνουν τυπικά χωρείς να καταλαβαίνουν. Απατούν oλλα τα διαγωνίσματα. Δεν πιστεύουν αυτά που μαθαίνουν γιατί τους μπερδεύουν τα μάγια της γιαγιάς. Κλέβουν μολυβί μέχρι πληκτρολόγιο από τον αφεντικό. Κοιμούνται στη δουλια αφού γλεντουσαν όλο βραδύ. Δεν βουρτσίζουν δόντια μη φύγη σμάλτος! Νομίζουν ότι ξεγελάν τύπους και κομπλεκτικους. Συμμορφώθηκαν μαυρακια και έγιναν πρόεδροι, μα Έλληνες αγενής, ανεύθυνοι, στενοκέφαλοι παν πίσω. Πως μας παριστάνεται τους Έλληνες αφού καταργήσατε την λογική του Αριστοτέλη και πήγατε πίσω στους σοφιστές. Αθηνοτυποσπιουνιές έναντι Ιάκοβο εις Λιγονέρι τιμωρούντε με ανατούρκευση Θράκης.