Τρίτη

Η Ελληνίδα βασίλισσα του real estate

Η Ελληνίδα βασίλισσα του real estate

Εχει πουλήσει περισσότερα από 30.000 πολυτελή διαμερίσματα και έχει κατασκευάσει ή ανακατασκευάσει πάνω από εκατόν είκοσι κτίρια σε σαράντα διαφορετικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό τον καιρό χτίζει ένα super lux συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο του Μαϊάμι, ενώ οι συνολικές πωλήσεις της ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων ονομάζεται Ευαγγελία Γουλέτα, δηλώνει περήφανη Ελληνίδα και μιλάει στην «Espresso» για τη ζωή της και τον πορεία της προς την επιτυχία.

«Οταν ήμουν 17 ετών, ο πατέρας μου αγόρασε ένα κτίριο με 6 διαμερίσματα στο Σικάγο. Τον ρώτησα αν μπορούσα να συμμετέχω στην επένδυση αυτή. Του έδωσα 700 δολάρια, που είχα αποταμιεύσει από δουλειές που έκανα τα απογεύματα μετά το σχολείο, ως προκαταβολή για ένα από τα έξι διαμερίσματα. Ο πατέρας μου συμφώνησε και του πλήρωνα κάθε μήνα τη δόση του δανείου για το υπόλοιπο ποσό. Χώρισα το διαμέρισμα στα δύο και το νοίκιασα σε δύο ενοίκους. Με τα νοίκια που συγκέντρωσα και τον μισθό ως καθηγήτρια κατάφερα να εξοφλήσω το διαμέρισμα στον πατέρα μου σε μικρό χρονικό διάστημα».

Με τα λόγια αυτά η κυρία Γουλέτα περιγράφει πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή της με το real estate, η οποία έμελλε να την οδηγήσει στην κορυφή.

Σήμερα η «δαιμόνια» Ελληνίδα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Skyline Equities Realty που κατασκευάζει πολυτελή ακίνητα σε ακριβές περιοχές των ΗΠΑ, με επίκεντρο το ηλιόλουστο Μαϊάμι. «Το τελευταίο αναπτυξιακό έργο μας, το SkyPalace at Mary Brickell Village, βρίσκεται στο φημισμένο Mary Brickell Village και είναι το μοναδικό έργο που συνδυάζει εμπορικό κέντρο και διαμερίσματα πολυτελείας στην καρδιά του Μαϊάμι. Ενα πραγματικό παλάτι με ανέσεις και πολυτέλειες που αρμόζουν σε βασιλιάδες και βασίλισσες» λέειι η κυρία Γουλέτα και προσθέτει: «Το προηγούμενο αναπτυξιακό μας έργο στο Μαϊάμι, Skyline on Brickell, χτίστηκε στο τελευταίο διαθέσιμο κομμάτι γης στο διεθνώς γνωστό Brickell Avenue, επίσης γνωστό και ως ο “Δρόμος των Εκατομμυριούχων”».

Η ζωή της κυρίας Γουλέτα μοιάζει περισσότερο με παραμύθι, τίποτα όμως σε αυτή δεν προέκυψε «ως δια μαγείας». Οπως λέει η ίδια, ήταν όλα αποτέλεσμα «πάθους, πειθαρχίας και σκληρής δουλειάς».

Αν και η καταγωγή της είναι από δύο νησιά, την Εύβοια και τη Σαντορίνη, η Ευαγγελία Γουλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Σύντομα η οικογένειά της μετανάστευσε στο Σικάγο και έτσι η μικρή Ευαγγελία μεγάλωσε στις ΗΠΑ.

Με μεταπτυχιακούς τίτλους στα Μαθηματικά και τη Μηχανική, εργάστηκε ως καθηγήτρια Μαθηματικών στο Northeastern Illinois University του Σικάγο, αλλά και ως μαθηματική αναλύτρια σε πρόγραμμα… πυραύλων της εταιρείας North American Aviation στην Καλιφόρνια.

Σύντομα όμως το επιχειρηματικό δαιμόνιο που έκρυβε μέσα της θα εκδηλωνόταν και θα αφιερωνόταν στον τομέα των ακινήτων. «Επειτα το ένα έφερε το άλλο, μέχρις ότου σε συνεργασία με τα αδέλφια μου δημιουργήσαμε την εταιρεία American Invsco στο Σικάγο, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές και μεσιτικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Το 2000 μετακόμισα στη Φλόριντα και δημιούργησα τη δική μου αναπτυξιακή εταιρεία, τη Skyline Equities Realty, στο πανέμορφο Μαϊάμι, όπου και δραστηριοποιούμαι αναπτυξιακά από τότε» αναφέρει.

Κατά την πολυετή ενασχόλησή της με τα ακίνητα μέσα από τις δύο εταιρείες, έχει μεσολαβήσει ως μεσίτρια σε αγοραπωλησίες χιλιάδων διαμερισμάτων, συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, όμως έχει χτίσει ή πλήρως ανακαινίσει περισσότερα από 120 κτίρια. «Εχω κάτι να θυμάμαι από το καθένα. Κάθε κτίριο αποτέλεσε για μένα μάθημα ζωής και πρόσθεσε στην επαγγελματική μου εμπειρία κάτι καινούργιο. Από το Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και από το Ντένβερ στο Μαϊάμι, κάθε κτίριο είχε τη δική του ιδιαιτερότητα και μου χάρισε αξέχαστες στιγμές» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Γουλέτα.

Οσο για το μυστικό της επιτυχίας της; Η ίδια τονίζει ότι «της αρέσει αυτή η δουλειά», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: «Απαιτεί στρατηγική, πείρα, μαθηματικό μυαλό, γνώση της αγοράς, γρήγορη σκέψη, οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, ηγετικό χαρακτήρα και πάθος. Δεν είναι δουλειά για τον καθένα. Θέλει γερό στομάχι και νηφαλιότητα, ακόμη και κάτω από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις», υπογραμμίζει η κυρία Γουλέτα.

Ωστόσο, όσο έντονη είναι η πίεση που δέχεται ένας developer τόσο σημαντικά είναι και τα οφέλη που αποκομίζει, εφόσον πετύχει. «Το ρίσκο είναι μεγάλο, αλλά μεγάλα είναι και τα κέρδη και η ικανοποίηση από τη δημιουργική διαδικασία της ανάπτυξης ακινήτων» λέει η κυρία Γουλέτα, «αφού είναι μια δουλειά που προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να επηρεάσει ουσιαστικά τη ζωή των κατοίκων μιας πόλης και την εμφάνισή της».

Στην ερώτηση αν είναι εύκολο για μια γυναίκα να κάνει καριέρα στον ανδροκρατούμενο χώρο των κατασκευών, η κυρία Γουλέτα απαντά: «Μου αρέσει το γεγονός ότι είμαι μία από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη, γυναίκα developer στο Μαϊάμι, αλλά και -από όσο ξέρω- στις ΗΠΑ».


Το παλάτι στην καρδιά του Μαϊάμι

Το τελευταίο έργο της Ευαγγελίας Γουλέτα και της εταιρείας της Skyline Equities Realty ονομάζεται SkyPalace at Mary Brickell Village. Οπως λέει η ίδια: «Είναι ένα πραγματικό παλάτι στην καρδιά του Μαϊάμι». Βασικά στοιχεία του SkyPalace είναι η υπερπολυτελής κατασκευή του, αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής όπου χτίζεται. «Ονομάζεται Brickell και είναι μια περιοχή αντίστοιχη με το κοσμοπολίτικο Κολωνάκι σε συνδυασμό με την πολυτέλεια της Εκάλης και με θέα όπως αυτή του Λαιμού της Βουλιαγμένης» λέει η κυρία Γουλέτα και προσθέτει: «Συνηθίζω να λέω πάντοτε ότι αν υπήρχε παράδεισος στη Γη, αυτός είναι η περιοχή Brickell του Μαϊάμι. Το κλίμα, η βλάστηση, η κουλτούρα, με το μοναδικό Miami Performing Arts Center (που κόστισε 500 εκατομμύρια δολάρια και το οποίο ανεβάζει παραστάσεις παγκοσμίου κύρους), η θέα, η θάλασσα, ο κόσμος, η κοντινή απόσταση από τη κεντρική και νότια Αμερική και Καραϊβική, το μείγμα πολιτισμών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όλα δημιουργούν έναν τόπο πραγματικά μοναδικό».


«ΕΙΧΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ...»

Μπορεί να ζει και να εργάζεται στις ΗΠΑ, αλλά η Ευαγγελία Γουλέτα δηλώνει περήφανη που είναι Ελληνίδα. «Είμαι Αμερικανίδα υπήκοος, αλλά νιώθω την ίδια αγάπη και περηφάνια και για τις δύο χώρες. Καθεμία προσφέρει κάτι το μοναδικό και το ιδιαίτερο και έχει αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στη ζωή μου και στον χαρακτήρα μου» αναφέρει.

Η Ελληνίδα επιχειρηματίας έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Τιμά την ελληνική κουζίνα, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα ψαρικά, στα φρούτα, στα λαχανικά και στις σαλάτες. Επισκέπτεται τακτικά στην Ελλάδα, με συνηθέστερους προορισμούς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα νησιά από τα οποία κατάγεται, την Εύβοια και τη Σαντορίνη.

Στο μέλλον δεν αποκλείει να έρθει για μπίζνες στην Ελλάδα, αφού όπως λέει: «Ο τομέας της ανάπτυξης ακινήτων, με ειδίκευση στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον».

Στο παρελθόν, ωστόσο, είχε μία κακή επιχειρηματική εμπειρία. «Κάποτε συμμετείχα στον διαγωνισμό για την αγορά του Αστέρα της Βουλιαγμένης και τον κέρδισα. Δυστυχώς, αφού τον κέρδισα, αποφάσισαν να τον ακυρώσουν. Είχα απογοητευτεί πάρα πολύ από αυτή την εμπειρία μου και δεν επέστρεψα στην Ελλάδα για τρία χρόνια έπειτα από αυτό. Την αγαπώ την Ελλάδα και θα ήθελα πολύ να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά στη χώρα. Το μέλλον θα δείξει τι πρόκειται να γίνει» μας λέει.


Ολοι οι ισχυροί στον κύκλο της

Ο κοινωνικός κύκλος της Ευαγγελίας Γουλέτα περιλαμβάνει πολλούς από τους ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Στο φωτογραφικό της άλμπουμ βλέπει κανείς ενσταντανέ με προσωπικότητες όπως η Χίλαρι Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Χάρι Μπελαφόντε. Με το πρώην ζεύγος Ντόναλντ και Ιβάνα Τραμπ γνωρίζεται από τη δεκαετία του ’80, όταν η κυρία Γουλέτα ήταν η πρώτη κυρία της Νέας Υόρκης, καθώς ο σύζυγός της Χιου Κάρεϊ ήταν ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Με όπλο την πείρα της, η Ευαγγελία Γουλέτα κατάφερε να βγει αλώβητη από τους ισχυρούς κραδασμούς που συνταράζουν την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ από το 2008.

«Η κρίση των τελευταίων δύο ετών επηρέασε όλο τον κόσμο. Αυτό που με βοήθησε να καταφέρω να συνεχίσω το έργο μου είναι η πείρα μου και το γεγονός ότι έζησα τέτοιες κρίσεις αρκετές φορές στο παρελθόν, οπότε ξέρω πώς να τις αντιμετωπίσω και να προσαρμοστώ ανάλογα» αναφέρει η επιχειρηματίας.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου στην Αμερική αλλά και διεθνώς, η κυρία Γουλέτα απαντά ότι «η ακίνητη περιουσία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε η καλύτερη και η πιο ασφαλής επενδυτική δραστηριότητα», εφόσον όποιος επενδύει σε αυτή δεν έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και δεν δεσμεύει χρήματα που θα χρειαστεί να ρευστοποιήσει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: