Δευτέρα

O Δημ. Ρέππας για αντιπρόεδρος στα οικονομικά!







Η έκρυθμη κατάσταση στην οικονομία, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη, η βεβαιότητα ότι γύρω στον Μάη θα πρέπει να ληφθούν νέα, ακόμα σκληρότερα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη, οδηγούν τον Γ. Παπανδρέου σε αναδόμηση του οικονομικού του επιτελείου, με στόχο να ελέγξει και τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις, που πλέον παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι οι πληροφορίες για μερικό ανασχηματισμό που θα έχει σχέση με το οικονομικό επιτελείο πυκνώνουν, με μία όμως σημαντική παράμετρο που δεν έχει επισημανθεί:
- Ο Γιώργος δεν προτίθεται να «τσαλακώσει» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το στέλεχος που σχεδίασε τα μέτρα, που τα επωμίστηκε, που επλήγη ακόμα και από εσωκομματικά πυρά.
Άλλωστε, όπως μας υπογράμμισε στέλεχος του επιτελείου του, αν διώξει κακήν κακώς τον Παπακωνσταντίνου, θα είναι ωσάν να παραδέχεται και μια προσωπική του αποτυχία, αφού ο «τσάρος» (μαζί με τους Ραγκούση, Παμπούκη, Μπιρμπίλη, Γερουλάνο και ορισμένους άλλους) ανήκει στα «πουλέν» του.
Αυτό όμως που θα κάνει, κατά τον ίδιο συνεργάτη του, προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει όσο γίνεται τις αντιδράσεις και συνολικότερα τις μελλοντικές εξελίξεις, θα είναι να τοποθετήσει «καπέλο» στους Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη έναν δεύτερο αντιπρόεδρο, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητα τον συντονισμό των οικονομικών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ακούγεται έντονα το όνομα του Δημήτρη Ρέππα, ένα πρόσωπο-έκπληξη, στο οποίο ο πρωθυπουργός προφανώς έχει εμπιστοσύνη και το οποίο θεωρεί επιτυχημένο και λειτουργικό.
Αντίθετα, αν και έχει γραφτεί γι' αυτήν τη θέση, του δεύτερου αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τον συντονισμό των οικονομικών, το όνομα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμου, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να «περπατά». Επίσης και στα πλαίσια της αναδόμησης του οικονομικού επιτελείου, θεωρείται πολύ πιθανό να ιδρυθεί και υφυπουργείο Ναυτιλίας, αφού αυτή είναι εξάλλου και η απαίτηση των εφοπλιστών και το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας.
Επίσης αύριο πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο αξιωματούχων της ΕΕ, προς παροχή εγγυήσεων για τον εκ νέου δανεισμό της χώρας μας.
Επισημαίνεται σχετικά ότι παρά τα σκληρότατα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα spread δανεισμού της Ελλάδας συνεχίζουν να παραμένουν σταθερά πάνω απ' τις 300 μονάδες βάσης, γεγονός που ακόμα καθιστά απαγορευτικό έναν νέο δανεισμό. Γι' αυτό η Ελλάδα ζητάει εγγύηση απ' τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκότερο επιτόκιο.
Άλλωστε όλα αυτά θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τον Μάη, αφού τότε:
- Είναι πιθανή η λήψη νέων, ακόμα πιο άγριων μέτρων, εφόσον τα ληφθέντα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
- Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δανειστεί εκ νέου.
Σημειώνεται δε ότι παρά τους αισιόδοξους τόνους που διοχετεύουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οικονομικά μεγέθη, ακόμα και αυτά που τους ενδιαφέρουν, δεν πάνε καλά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα στοιχεία για τα έσοδα του ΙΚΑ είναι αποθαρρυντικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: