Τετάρτη

Τρομοκρατες ελεγχουν τα Ναρκωτικα στην Ελλαδα




Ανάμιξη της εγχώριας τρομοκρατίας στο εμπόριο ναρκωτικών και αυξανόμενη χρησιμοποίηση λαθρομεταναστών για την εισαγωγή παράνομων ουσιών στην Ελλάδα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα χρήματος και το οικονομικό έγκλημα ανά τον κόσμο.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2009 δεν περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις «επιδόσεις» της χώρας μας στους παραπάνω τομείς εγκληματικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκθέσεις των προηγούμενων ετών. Αναφέρει, δηλαδή, ότι η Ελλάδα «αποτελεί μέρος του παραδοσιακού “βαλκανικού δρόμου” για ναρκωτικά που ρέουν από ναρκω-παραγωγούς χώρες της Ανατολής σε ναρκω-καταναλώτριες χώρες της Δυτικής Ευρώπης», κάνει λόγο για «δραματική αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των οργανώσεων διακίνησης ουσιών που λειτουργούν στη χώρα» και διαπιστώνει «αύξηση των οικονομικών εγκλημάτων κατά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια».

Ενα από τα σημεία που προκαλούν εντύπωση είναι η συσχέτιση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στη χώρα με τη διακίνηση ναρκωτικών. «Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία (“increasing evidence”) ότι εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες έχουν ανάμιξη στη διακίνηση ναρκωτικών» αναφέρεται στο τμήμα της έκθεσης που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, χωρίς ωστόσο να παρατίθεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρία συμπεράσματα που προέκυψαν από τις έρευνες τις οποίες διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια του 2009 οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες (DEA), σε συνεργασία με τις ελληνικές, στα ελληνικά νησιά, και τα οποία παρουσιάζονται στο πρώτο μέρος της έκθεσης που αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών καθαυτή. Συγκεκριμένα, με τις έρευνες αυτές: α) επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι τα ναρκωτικά συνήθως εισάγονται στη χώρα από τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και την Αλβανία, β) αποκαλύφθηκε ότι όλο και περισσότεροι λαθρομετανάστες χρησιμοποιούνται ως βαποράκια από τους εμπόρους, γ) διαπιστώθηκε ότι οι διωκτικές αρχές των νησιών είναι υποστελεχωμένες, όχι καλά εκπαιδευμένες και διαθέτουν περιορισμένα μέσα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή μαριχουάνας έχει αυξηθεί, κυρίως σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, καθώς και ότι η κατανάλωση ουσιών και ο εθισμός σε αυτές «συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν καθώς μειώνεται η ηλικία της πρώτης χρήσης ναρκωτικών». Από την άλλη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές διωκτικές αρχές σημειώνουν αυξανόμενη επιτυχία τόσο σε σχέση με τον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλων φορτίων κοκαΐνης όσο και στην αντιμετώπιση του ηγετικού κορμού μεγάλων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών.


«Ευάλωτη η Ελλάδα στη φοροδιαφυγή»

Σε ο,τι αφορά το οικονομικό έγκλημα, η έκθεση επαναλαμβάνει πολλά από τα βασικά σημεία της περσινής, όπως ότι «η Ελλάδα καθίσταται τοπικό οικονομικό κέντρο των ταχέως αναπτυσσόμενων Βαλκανίων καθώς και μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής». Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη χώρα μας «ευάλωτη στο εμπόριο ναρκωτικών, στη σωματεμπορία και τη λαθρομετανάστευση, στην πορνεία, στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων προϊόντων, σε σοβαρές απάτες ή κλοπές, στον παράνομο τζόγο και σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή» αναφέρει η έκθεση.

Στη συνέχεια καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή στάνταρ για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και την πάταξη των οικονομικών εγκλημάτων, όπως την ποινικοποίηση ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με ναρκωτικά και τρομοκρατία, τους κανόνες σχετικά με την ταυτοποίηση μετόχων και την τήρηση αρχείων συναλλαγών από τις τράπεζες καθώς και τον έλεγχο διασυνοριακών μεταφορών χρήματος.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει ώς σήμερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους την επιτροπή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: