Κυριακή

Μια στο καρφί… και μια στο πέταλο

Δημοσιογραφία Εντυπώσεων

Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του «Εθνικού Κήρυκα» της Παρασκευής, ήταν τόσο χαρακτηριστικός, που μας κίνησε αμέσως την περιέργεια. «Αρνούνται να πάρουν δύο ορφανά στην Ακαδημία» (του Αγίου Βασιλείου). Το ίδιο εντυπωσιακή κι η εισαγωγή, προκαλώντας αισθήματα πόνου και συμπόνιας για τα δύο δεκάχρονα παιδιά (ορφανά από τον Ελληνα πατέρα τους και με Κογκολέζα μητέρα καρκινοπαθή) και οργής και αγανάκτησης για την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον οποίο ο Μητροπολίτης Κένυας Ιγνάτιος παρακαλεί με επιστολή «να ανοίξει την καρδιά του και την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και να τους παράσχει αγάπη και προστασία».

Το δημοσίευμα της ημερησίας συναδέλφου παραθέτει τη σχετική αλληλογραφία, μεταξύ Μητροπολίτη Κένυας και Αρχιεπισκόπου και του Αρχιεπισκόπου με συγγενείς των παιδιών στην Αμερική και τις προσπάθειες να έλθουν εδώ τα παιδιά. Προσπάθειες που προσκρούουν, στο ότι τα παιδιά (και η κηδεμόνας τους) δεν έχουν αμερικανική υπηκοότητα.

Βέβαια, ο ομογενής θείος των παιδιών, έχει άλλη εκτίμηση, αφήνοντας και υπονοούμενα για ρατσιστική συμπεριφορά, αφού τα παιδιά είναι μιγάδες.

«Σας ομιλώ εντίμως, από τη στιγμή που έλαβαν τη φωτογραφία (στην Ακαδημία) και είδαν τα παιδιά άρχισαν οι δυσκολίες».

Επειδή γνωρίζουμε ότι η Ακαδημία φιλοξενεί στην πλειοψηφία μη ελληνικής καταγωγής παιδιά κι επειδή και μαυράκια είδαμε και σπανιολάκια, θεωρήσαμε λίγο απίθανο να υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο. Κάναμε κάποιες ερωτήσεις εδώ κι εκεί και στον διευθυντή της σχολής π. Κωνσταντίνο Σιταρά και σε μέλη της εφορίας της σχολής και στην Αρχιεπισκοπή και όχι μόνο δεν πεισθήκαμε από τα υπονοούμενα του δημοσιεύματος της συναδέλφου σε βάρος της Αρχιεπισκοπής, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και της Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου, αλλά αναρωτιόμαστε για τα κίνητρα του δημοσιεύματος. Το μόνο ελαφρυντικό που δίδουμε στη συνάδελφο είναι ότι παρά τις προσκλήσεις προς τη διεύθυνση της σχολής, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να λάβει τις εξηγήσεις της.

ΚΑΡ.ΦΙ.

Ωστόσο …

Ομως, όπως και να έχει το πράγμα, ένα δημοσίευμα που τονίζει την «άρνηση» να γίνουν δεκτά δύο ορφανά, βάζει ανεξέλεγκτα τα υπονοούμενα του θείου περί ρατσισμού (χωρίς να μπαίνει στον κόπο να πει ότι στην ακαδημία υπάρχουν σε σύνολο 22 τροφίμων δύο παιδιά αφροαμερικανοί, δύο ισπανόφωνα, ένα από αραβική οικογένεια, ένα βουλγαράκι κι ένα αλβανάκι) και χωρίς να διερευνήσει καν (κι είναι πολύ εύκολο) αν όντως οι δυσκολίες που επικαλείται η Αρχιεπισκοπή για τους μεταναστευτικούς νόμους είναι υπαρκτές και ανυπέρβλητες, γεννά ερωτηματικά.

Με βάση τα όσα μας είπε ο π. Σιταράς κι η Αρχιεπισκοπή, η Ακαδημία ως ίδρυμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (που δεν έχει σχολείο) δεν έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει βίζες. Θα μπορούσαμε (μας είπαν) και το εξηγήσαμε στους συγγενείς, ότι αν κάποιος αμερικανός πολίτης είχε την κηδεμονία τους, να μας υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα και να τα δεχόμαστε αμέσως. Μας είπαν οι συγγενείς ότι θα διευθετήσουν αυτό το θέμα, όμως δεν έκαναν τίποτε».

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε τα λεγόμενα του π. Σιταρά, γιατί αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, αυτό θα ήταν το πρώτο που θα τόνιζαν οι συγγενείς στο δημοσίευμα. Άλλωστε κι ο παππούς στις δηλώσεις παραδέχεται ότι του έλεγαν από την Ακαδημία, «φέρε εσύ τα παιδιά και θα τα πάρουμε, αλλά το γράμμα του Αρχιεπισκόπου λέγει ότι πρέπει να έχουν αμερικανική υπηκοότητα».

Αν όμως όντως οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες, ερωτούμε την έγκριτη συνάδελφο, ποιός ο λόγος του διασυρμού του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιεπισκοπής; Εμείς στη θέση τους θα ερευνούσαμε ενδελεχώς αν αληθεύουν οι αιτιάσεις της Αρχιεπισκοπής και θα απαντούσαμε. Εμείς τους ρίχνουμε το γάντι κι αν ο «ΕΚ» έχει δίκιο, δεν θα διστάσουμε να απολογηθούμε. Ελπίζουμε ότι θα το κάνει η συνάδελφος. Γιατί κουραστήκαμε από εντυπωσιακές κατηγορίες, οι οποίες μας επιστρέφουν στην περίοδο του πολέμου εναντίον του Σπυρίδωνα και στον ρόλο της «δημοσιογραφίας» της συναδέλφου για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: