Τρίτη

Τρακτέρ στις παρακαμπτηρίους των Τεμπών


PDF Εκτύπωση E-mail

Τα κλειστά Τέμπη καθορίζουν και τη μορφή των φετινών κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι αγρότες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Προχθές οργανώθηκαν δύο συσκέψεις, ενώ σε μια τρίτη με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, έλαβαν μέρος συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετάσχει στις περσινές κινητοποιήσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ με την τόλμη του και όχι με τον τσαμπουκά που θέλετε να λέτε εσείς κάνουμε ρήξεις από το 1981 και αλλάξαμε τη ζωή και τη θέση του Ελληνα αγρότη», απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή στους αγρότες της ΠΑΣΥ -σε ημερίδα στη Στυλίδα- όταν οι τελευταίοι ύψωσαν πανό μέσα στην αίθουσα

«Το ΠΑΣΟΚ με την τόλμη του και όχι με τον τσαμπουκά που θέλετε να λέτε εσείς κάνουμε ρήξεις από το 1981 και αλλάξαμε τη ζωή και τη θέση του Ελληνα αγρότη», απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή στους αγρότες της ΠΑΣΥ -σε ημερίδα στη Στυλίδα- όταν οι τελευταίοι ύψωσαν πανό μέσα στην αίθουσα Ουσιαστικά πάντως χωρίζουν οι «δρόμοι» των αγροτών που συντάσσονται με την ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) από αυτόν των συναδέλφων τους των Συνεταιριστικών Ενώσεων και άλλων αγροτοσυνδικαλιστών (κυρίως Ν.Δ.). Οχι βεβαίως σε ό,τι αφορά τον τόπο των κινητοποιήσεων (αφού εδώ το «διαζύγιο» είναι δεδομένο), αλλά στον τρόπο «δράσης» των τρακτέρ. Ετσι: * Οι αγροτοσυνδικαλιστές των Ενωτικών Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, αποφάσισαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Καρδίτσα να βγάλουν οι αγρότες τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, να στήσουν εκεί μπλόκο επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (όπως ακριβώς και πέρυσι τέτοιο καιρό...).

* Περίπου 100 συνδικαλιστές από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι συνεδρίαζαν την ίδια ώρα στην Κατερίνη, κατέληγαν στην απόφαση των κατά τόπους συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων (οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης και της Εγνατίας Οδού, ενώ οι αγρότες από τον Νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων), με τους Λαρισαίους αγροτοσυνδικαλιστές να αποκλείουν το κλείσιμο δρόμων επικαλούμενοι το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η φονική κατολίσθηση στα Τέμπη.

Πάντως δήλωσαν ότι θα βγάλουν τρακτέρ, τα οποία μάλιστα θα παραταχθούν στις παρακαμπτηρίους που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και ταξιδιώτες για να παρακάμψουν την κοιλάδα των Τεμπών.

Από τις πλατείες στον κόμβο Νίκαιας

* Σύμφωνα με την απόφαση των συνδικαλιστών που μετείχαν στη σύσκεψη της Καρδίτσας, οι συγκεντρώσεις των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου, ενώ τη Δευτέρα 18 του μήνα θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας.

* Στη σύσκεψη της Κατερίνης αποφασίστηκε η έξοδος των τρακτέρ να γίνει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Οι αγροτοσυνδικαλιστές συμφώνησαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον δρόμο, παρατάσσοντάς τα σε αρχική φάση εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ δεν αποκλείεται να στηθούν και μπλόκα. Προοπτική την οποία πάντως απέκλεισαν οι Λαρισαίοι συνδικαλιστές (μετείχαν οι Χρ. Σιδηρόπουλος, Χρ. Τσιτσιρίγκος, Σπ. Τσικρίκας), αν και τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, με σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ να ορίζονται η περιοχή της Μελούνας στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, αλλά και σημείο στην περιοχή της οδού Λάρισας - Αγιάς (Γερακάρι ή Αϊ-Νικόλας), δύο οδών δηλαδή που παρακάμπτουν τα Τέμπη.

* Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρωμής των δικαιούχων αγροτών, σύμφωνα με όσα τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγροτικά στελέχη που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις, και οι οποίοι προέρχονται πολιτικά από το κυβερνών κόμμα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: