Σάββατο

Τ.Γκουριώτης σε Γ.Τράγκα: «Οι Τoύρκοι χαίρονται για την ελληνοϊταλική συμφωνία, δεχθήκαμε μειωμένη ΑΟΖ στα νησιά»


Ο διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης μίλησε στην εκπομπή του Γ. Τράγκα στο Action24 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθετήσεως ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο διευθυντής του pronews.gr Τ.Γκουριώτης λέγοντας: «Όλοι είμαστε απίστευτα μπερδεμένοι όχι μόνο για το θέμα της επήρειας των νήσων αλλά και ποιών νήσων. Αρχικά στις Στροφάδες και στις  Διαπόντιες νήσοι υποτίθεται ότι μειώθηκε η επήρειά τους (ότι δηλ η ΑΟΖ έχει 100 μίλια από τις Διαπόντιες νήσους).
Δεν έχουμε πλέον 100 μίλια και δεχτήκαμε να έχουμε 35 (δηλαδή στο 35% αυτού που συνιστά ΑΟΖ πήραμε από το 100%).Σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κος Τσαβούσογλου βγήκε πραγματικά ενθουσιασμένος από την υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας και δήλωσε πόσο χαρούμενος είναι και πόσο θετικό είναι αυτό για την Τουρκία γιατί επιτέλους η Ελλάδα δέχθηκε μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ στα νησιά της.
Με τη συνθήκη των Παρισίων περιήλθαν τα Δωδεκάνησα στην ελληνική κυριαρχία (είναι η διάδοχος συνθήκη αυτής της οποίας η Τουρκία παραχώρησε στην Ιταλία τα Δωδεκάνησα).
Οι Τούρκοι πλέον εμφανίζονται βέβαιοι και υπήρξε και ένα τηλεγράφημα από το ρωσικό ΤΑSS πριν από 3 ώρες περίπου (το οποίο αναζητώ να δω την πηγή του και να διερευνήσω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) ότι είναι έτοιμη να υπογραφεί η συνθήκη με την Τουρκία με μειωμένη επήρεια του συμπλέγματος της Μεγίστης (δηλ. το Καστελόριζο).
Ο Τσαβούσογλου είναι χαρούμενος γιατί μπορούμε πλέον να πάμε σε μια συνθήκη και δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια ΑΟΖ στην Κεφαλονιά και πρέπει να δούμε με προσοχή όλη τη συνθήκη».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης απαντώντας στο σχόλιο του Γ. Τράγκα για το πώς θα αμυνθούν οι Έλληνες όταν φοβούνται τον covid-19 λέγοντας:
«Τους εν ενεργεία αξιωματικούς τους ενεργοποιεί η υπηρεσία. Με την Τουρκία βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση. Τα βήματα της προκλητικότητας που διαπιστώνουμε καθημερινά είναι τα σημάδια μιας κρίσης που θα κορυφωθεί. Με την Τουρκία είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης. Μια συζήτηση διπλωματικοί επιπέδου θα προκύψει μετά από ένα θερμό επεισόδιο ή σε μια κατάσταση στα πρόθυρα της σύγκρουσης και τότε υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα θα αναγκαστούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  σε μια διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία με όλες τις αξιώσεις που έχει θέσει κατά καιρούς.
Πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.
Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο αλλά στην πραγματικότητα αυτό το δίλημμα είναι μια επιδίωξη της Άγκυρας προκειμένου να αποδεχτούμε ένα επώδυνο συμβιβασμό.
Ακόμη και αν δεχτούμε έναν συμβιβασμό για τις θαλάσσιες ζώνες και να γίνει μια υποχώρηση πώς μπορεί να δεχτεί κάποιος να τεθεί αν οι Οινούσσες ή το Φαρμακονήσι ανήκουν στην Ελλάδα.
Αυτά δηλαδή που θεωρεί η Τουρκία από τις γκρίζες ζώνες ότι είναι ακαθορίστου κυριότητας».
Το λόγο πήρε πάλι ο κος Γκουριώτης λέγοντας: «Ιστορικά δικαιώματα» έχουν πολύ περισσότερα οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα παρά στα Επτάνησα που τα πήραμε από τη Βρετανία.
Αν ανοίξουμε την κουβέντα περί ιστορικών δικαιωμάτων που άνοιξε ο κος. Δένδιας οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις θα είναι ατέρμονες και επικίνδυνες. Η Τουρκία, στη συνέχεια, θα ζητήσει δικαιώματα στη δυτική Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα αν η Ελλάδα έχει κάποιο ιστορικό δικαίωμα ο κος Γκουριώτης είπε: «Αν κάποιος έπρεπε να θέσει θέμα ιστορικών δικαιωμάτων είναι η Ελλάδα και κυρίως στις περιπτώσεις που παραβιάστηκαν ωμά στα περασμένα χρόνια (Ίμβρος και Τένεδος) γιατί αυτά τα ξεχνάμε χωρίς να διαμαρτυρηθεί καμία κυβέρνηση».
Στο σχόλιο του Γ. Τράγκα για το πώς είναι δυνατόν να εμποτίζεται η κοινή γνώμη με διάχυτο φόβο για την πανδημία του covid-19 που θα σκοτώσει χιλιάδες ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να είναι μάχιμη για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία ο κος. Γκουριώτης είπε:
«Είναι αστεία πράγματα και αναβλήθηκαν μετά από αίτημα των Τούρκων όλες οι ασκήσεις λόγω του covid-19. Ειδικά οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν πληγεί σε κανένα επίπεδο από τον ιό.Η Τουρκία δεν θα βάλει κάτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά μόνο η Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: