Δευτέρα

Αισχος!!!!!!Αναρχοπρεζακηδες κατελαβαν σπιτι - δωρεα ιδιοκτησιας Γηροκομειου στη Λαρισα -μοιραζουν και διακινουν ναρκωτικα και αμα λαχει κανουν και καμια διαδηλωση για τους προσφυγες!!!!

 Αναστατη η κοινωνια στη Λαρισα μετα την προκλητικη καταληψη οικοδομης -δωρεας προς το Γηροκομειο Λαρισας που την εχουν μεταβαλλει σε γκετο διακινησης σκληρων ναρκωτικων!!!Και ενω ολα αυτα συμβαινουν σε κεντρικοτατο σημειο της πολης φαινεται οτι το Κρατος -οι δικαστικες αρχες και η Αστυνομια σφυριζουν αδιαφορα!!!Το ιδιο αδιαφορα και τα τοπικα ΜΜΕ τα οποια δυστυχως ειναι στα χερια αριστερων μπολσεβικων στην πλειοψηφια τους.Και ενω ολα αυτα συμβαινουν εντυπωση προκαλει η σταση του γαλαζιου Περιφερειαρχη αλλα και των βουλευτων της ΝΔ μπροστα σε τετοιου ειδους  αναρχικες πρακτικες !!!!
Το κτηριο που στεγάζει τις μαστουρωμένες επιθυμίες των λιμπερτάριων αναρχοπρεζάκηδων αποτελεί 'Σχολάζουσα ιδιοκτησία Δημοσίου'. Τι συνεπάγεται αυτός ο όρος: Σχολάζουσα κληρονομία ονομάζεται η κληρονομία κινητής και ακίνητης περιουσίας που α) ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή β) δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομία του προσώπου που απεβίωσε. Σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή (σε σχόλη) μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Στο μεσοδιάστημα, τη διαχείρισή της ως αντιπρόσωπος του κληρονόμου ασκεί ο κηδεμόνας. Ο κηδεμόνας διορίζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του αποβιώσαντος. Οι αρμοδιότητες του οριστικού κηδεμόνα είναι να αντιπροσωπεύει τον κληρονόμο και να διαχειρίζεται την κληρονομία. Η θητεία του λήγει όταν γίνει γνωστός ο κληρονόμος και τα έξοδα τα οποία πραγματοποιούνται βαρύνουν την κληρονομία και δικαιούται αντιμισθίας. Οταν δεν βρίσκεται κληρονόμος σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όσοι βρίσκονται αποποιούνται την κληρονομία, το Δικαστήριο βεβαιώνει ότι κληρονόμος είναι το Δημόσιο. Ετσι, παύει η κληρονομία να είναι σχολάζουσα. Αν το δούμε κάπως πιο νομικά, σε φάση 'cui bono', ευκόλως απορρέει το συμπέρασμα: Το Κράτος. Αν πάμε την σκέψη αυτή ακόμα παραπέρα, ευκόλως θα συμπεράνουμε: Όσοι έχουν στο χέρι το Κράτος. Για παράδειγμα το 'Κράτος εν κράτει'. Τα πράγματα γίνονται αίφνης ακόμα πιο ξεκάθαρα. Ας ανατρέξουμε στην έως τα τώρα γνωστή ιστορία του εν λόγω κτηρίου. Σήμερα αποτελεί ένα από τα δεκάδες κτήριο υπό κατάληψη αναρχικών. Συμπτωματικά, ουδείς απήντησε έως τα τώρα με ποιόν τρόπο οι καταληψίες του εκάστοτε κτηρίου διαθέτουν ενημέρωση για ό,τι αφορά την κατάσταση τους, τον χαρακτηρισμό τους, τους κληρονόμους, κλπ. Για την Περιφέρεια Θεσσαλιας την χωρική αρμοδιότητα έχει-από όσο γνωρίζουμε-το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Γενική Γραμματεία Θεσσαλιας -Κεντρικης Ελλαδος. Οι αναρχοπρεζάκηδες αποτελούν την βιτρίνα μίας κρατικής μπίζνας με πολλούς αποδέκτες και παρασκηνιακούς καραγκιοζοπαίκτες. Για αυτό και τα πολλά φρου-φρου και αρώματα γύρω από τον υποτιθέμενο κοινωνικό χαρακτήρα των καταλήψεων και τις αντικαπιταλιστικές παπαριές των 'ακάλεστων προσκεκλημένων' τους (όπως λέμε γνωστοί-άγνωστοι).
Βιντεο απο Προηγουμενη καταληψη στη Λαρισα!!!!

 Τι ειχε γινει τοτε




Mια αναλυτική ενημέρωση για όσα συνέβησαν στην Ντουγρού


DSCN2284

Το Σάββατο 9/5 στις 8 το πρωί μία ομάδα αναρχοαπλυτων κατελαβαν  το εγκαταλειμμένο επί 30 χρόνια σπίτι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Οικονόμου εξ Οικονόμων.
με σκοπο να  άνοιγε ένας πολιτικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος,.
Την Κυριακή 10/5 οι εργασίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Κατά τις 12:30 όμως το μεσημέρι εμφανίστηκαν ξαφνικά πάνοπλες οι δυνάμεις της αστυνομιας. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο διευθυντής της αστυνομικης διεύθυνσης Λάρισας Αγάκος. Μαζί του ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ο όποιος καηγγειλε οτι το σπίτι είναι ιδιοκτησία του και ότι βρίσκεται υπό κατάληψη”.
Μετά από αυτό δόθηκε εντολή στους ΟΠΚΕ να μπουν στο σπίτι και να εκκενώσουν την κατάληψη.
Τη Δευτέρα 11/5 το πρωί, και ενώ το σπίτι περιφρουρούταν ασταμάτητα από αστυνομικους , ξεκίνησαν εργασίες αμπάρωσης από ιδωτική εταιρία. Το βράδυ έγινε ξανά συνέλευση γειτονιάς σε πεζόδρομο ακριβώς δίπλα στο σπίτι.
Την Τρίτη 12/5 στην γειτονιά πραγματοποιήθηκε ψήσιμο στον πεζόδρομο .
Μετα την μαστουρα στηνουν ψησταριες στο δρομο !!!!http://ntougrou.squat.gr/files/2015/05/IMG_20150512_203459.jpghttp://ntougrou.squat.gr/files/2015/05/IMG_20150512_203524.jpg


Βρε καλώς τα παιδιά!

Πριν από μερικούς μήνες, στις 9/5/2015, καταλάβαμε το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού και Οικονόμου εξ Οικονόμων γωνία. Μετά από μόλις 30 ώρες ζωής το κτίριο εκκενώθηκε από πάνοπλές αστυνομικές δυνάμεις της Λάρισας. Ούτε πτοούμαστε, ούτε συμμορφωνόμαστε. Ειδικά σήμερα τα προτάγματά μας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε μία περίοδο που οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι διακοπές ρεύματος είναι η πραγματικότητα, δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ

Είχαμε δώσει ένα ραντεβού στα άδεια σπίτια και εκεί θα μας βρίσκετε. Δεν θα πληρώνουμε για να ζούμε. Στις 29/11 επιχειρούμε για ακόμη μια φορά να δώσουμε ζωή σε ένα άδειο σπίτι! Αυτή τη φορά στην οδό Τζαβέλα 52. Αποφασίσαμε λοιπόν να μετατρέψουμε έναν εγκαταλελημένο χώρο σε έναν ανοιχτό, δημόσιο και κοινωνικό χώρο. Δεν έχουμε σκοπό να κάτσουμε άπρακτοι-ες να βλέπουμε ακόμη ένα σπίτι να σαπίζει. Είμαστε εδώ να αφιερώσουμε χρόνο, να εργαστούμε με συλλογικό μεράκι και χωρίς κανένα οικονομικό κέρδος. Ένα σπίτι παρατημένο και άσχημο, για του οποίου την ιδιοκτησία δεν ενδιαφερόμαστε, παρά μόνο για την χρήση από κοινού. Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει στο γηροκομείο Λάρισας από το 2011. Η προηγούμενη ιδιοκτήτρια το άφησε κληροδότημα στο γηροκομείο μαζί με πλήθος άλλων ακινήτων και 2εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα πολλά εγκαταλελλημένα για χρόνια κτίριο…περιμένοντας εμάς να το απελευθερώσουμε!! Είμαστε άνεργες-οι, φοιτητές-τριες, εργαζόμενοι-ες, είμαστε η διπλανή πόρτα, ο γείτονας και η γειτόνισσα σου. Είμαστε και εμείς μία ακόμη ομάδα ανθρώπων που βιώνουμε την πραγματικότητα του χρήματος, τις ιεραρχικές- εξουσιαστικές δομές και την αυταρχικότητα του συστήματος. Απέναντι σε όλα αυτά όμως, αντί να εφησυχαστούμε με τις υποσχέσεις των από τα πάνω, αντί να περιμένουμε την ‘’ελπίδα’’ να έρθει, αντί να ψηφίσουμε, αντί να πάθουμε κατάθλιψη αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να καταλάβουμε αυτό το άδειο σπίτι και να στεγάσουμε τις ανάγκες και τα όνειρα μας. Ζούμε και δρούμε στα πλαίσια της αυτοδιεύθυνσης. Προτάσσουμε την ισότητα και την αλληλεγγύη, απέναντι στην σύγχρονη λογική του πατώ επί πτωμάτων. Είμαστε εδώ να αυτοδιαχειριστούμε τις ανησυχίες μας συλλογικά, όποιες και αν είναι αυτές, κοινωνικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές. Θα βρεθούμε εμπόδιο σε κάθε ρατσιστή, φασίστα, σεξιστή και ομοφοβικό.

pano


Απιστευτο Θρασος 
http://ntougrou.squat.gr/files/2016/03/%CE%B3%CE%B3733x1024.jpg
πολιτικο καφενειο
 http://ntougrou.squat.gr/files/2016/03/den-einai-to-xaki-web.jpg
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ (η δραχμή μέρες που είναι) για κανένα κοινωνικό αγαθό. Η παιδεία, η υγεία, το νερό, το ρεύμα, η στέγη, τα Μ.Μ.Μ. δεν είναι εμπορεύματα, είναι τα απαραίτητα και δεν θα τα στερείται κανένας και καμία. Σε αυτό το σπίτι δεν θέλουμε ούτε χειροκροτητές, ούτε οπαδούς του καναπέ και της τηλεόρασης. Αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά εγχειρήματα, λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικότητες, όλοι και όλες οι εκμεταλλευόμενοι-ες αυτού του κόσμου χωράμε εδώ. Να αυτοκαθορίσουμε τις ζωές , να χαράξουμε το δικό μας μονοπάτι αντίστασης. Βασικό όργανο της κατάληψης είναι η συνέλευση του σπιτιού. Εκεί σπάμε στην πράξη την ανάθεση. Στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού, χτίζουμε συντροφικές σχέσεις και αποφασίζουμε συλλογικά. Με σκοπό μας την σύνδεση και την κυκλοφορία των αγώνων, την έμπρακτη αλληλεγγύη, την δημιουργία νέων δομών αυτοοργάνωσης θα συνεχίζουμε να σχηματίζουμε τέτοια σημεία αλληλεπίδρασης. Σημεία για κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών, αγώνες ενάντια στην καταστροφή της φύσης, την έμφυλη καταπίεση, την επιβολή πατριαρχικών προτύπων, αγώνες ενάντια σε κάθε φυλακή και στην ίδια την κοινωνία-φυλακή.Προσπαθούμε και εμείς με την σειρά μας να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στον συνεχή αγώνα ενάντια σε όσους και όσα μας καταπιέζουν και μας καταστέλλουν. Θα παλεύουμε για γειτονιές αλληλεγγύης, ελευθερίας και
αγώνα!

Περάστε λοιπόν μία βόλτα από την κατάληψη να δείτε όλα αυτά τα ωραία,για τα οποία όσα κείμενα και να γραφτούν, δεν αρκούν.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΖΑΒΕΛΑ 52 Η ΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

afisa

 

Αναρχικες Ομαδες και καταληψειες ανα την Ελλαδα


Adelante,Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος στην Κομοτηνή http://adelante.espiv.net/activities
Apertus, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος στο Αγρίνιο http://apertus.squat.gr/
Αγρός, Αυτοδιαχειριζόμενο Κατειλημμένο Έδαφος  http://eleftherosagros.blogspot.gr/
Αναρχικη ομάδα «Δυσήνιος Ίππος» http://ipposd.wordpress.com/
Αναρχικός Πυρήνας «Ξανά στους Δρόμους» http://dromous.wordpress.com/
Αναρχικοί-Αντιεξουσιαστές Καβάλας  http://anarxikoikavalas.squat.gr/
Αναρχικοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση http://aka.espiv.net/
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε http://rocinante.gr/
Αντιεξουσιαστική Κίνηση http://www.resistance2003.gr/
Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου  http://stekipanteios.espiv.net/
Αντιεξουσιαστές Καλαμάτας-Μεσσηνίας http://antiexousiasteskalamatasmessinias.blogspot.gr/
Αντιφασιστική Ομάδα «Τραβέρσο» http://traverso3.blogspot.gr/
Ανυπάκουοι Μαθητές http://anipakouoima8htes.wordpress.com/
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου http://villazografou.squat.gr/
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος στα Γιάννενα http://akoixi.espivblogs.net/
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος στη Σύροhttps://autodiaxirizomenosyros.espivblogs.net/
Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου http://parkingparko.espivblogs.net/
Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι, Σέρρες http://astserron.espivblogs.net/
Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι, Σπάρτη http://stekispartis.wordpress.com/
Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Παιδαγωγικού-Νηπιαγωγών  http://steki-escalera.espivblogs.net/
Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου  http://stekipolytexneiou.squat.gr/
Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Αθήνας http://asta.squat.gr/
Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Ανατόπια  http://anatopia.wordpress.com/
Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης http://stekiksanthis.squat.gr/
Αυτόνομο Στέκι, Ζωοδόχου Πηγής 97 και Ισαύρων http://autonomosteki.espivblogs.net/
Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου http://syneleysizografou.blogspot.gr/
Baruti,Αυτόνομο Στέκι Βέροιας http://baruti.squat.gr/
Βιλα Αμαλίας  http://villa-amalias.blogspot.gr/
Βοτανικός Κήπος,Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος http://votanikoskipos.blogspot.gr/
Destato, Πέραμα http://destato.blogspot.gr/
Δίκτυο Σπάρτακος http://diktiospartakos.blogspot.gr/
Δυτικό Πέρασμα http://dperasma.blogspot.gr/p/blog-page.html
Eagainst  http://eagainst.com
Eκκεντρική Υποτροπή Διαρκούς Αμφισβήτησης http://iportopy.eagainst.com/
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας http://athens.ese-gr.org/
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης  http://esethessalonikis.gr/
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων http://eseioanninon.squat.gr/
Εκρυθμοι Φοιτητές Χαροκοπείου  http://anastrofi.blogspot.gr/
Ελευθεριακό Στέκι Πυκροδάφνη http://www.steki-pikrodafni.gr/
Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» http://peliti.gr/
Θερσίτης http://thersitis.espiv.net/
Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης,Λάρισα http://ikalarisa.squat.gr/
Κατάληψη Libertatia http://www.libertatiasquat.blogspot.gr/
Kατάληψη Rosa Nera, Χανιά http://rosanera.squat.gr/
Κατάληψη Terra Incognita,Θεσ/νικη  http://terraincognita.squat.gr/
Κατάληψη Αντιβίωση http://antiviosi.squat.gr/
Κατάληψη Δέλτα, Θεσ/νικη  http://delta.squat.gr/
Κατάληψη Δράκα, Κέρκυρα http://draka.squat.gr/
Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου http://epavlikouvelou.squat.gr/
Κατάληψη Ελαία, Κέρκυρα http://katalipsielaia.squat.gr/
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ http://katalipsiesiea.blogspot.gr/
Κατάληψη Ευαγγελισμού, Ηράκλειο  http://evagelismos.squat.gr/
Κατάληψη κτήματος Πραποπουλου  http://protovouliaxalandriou.blogspot.gr/
Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη  http://squathost.com/lelas_k/
Κατάληψη Ματσάγγου http://matsaggou.blogspot.gr/
Κατάληψη στο Μπίνειο, Μυτιλήνη http://blogs.vrahokipos.net/mpineio/
Κατάληψη Παπουτσάδικο, Χαιδάρι http://papoutsadiko.espivblogs.net/
Κατάληψη Παραρτήματος,Πάτρα http://pararthma.squat.gr/
Κατάληψη Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά http://pat61.squat.gr/
Κατάληψη Πέρασμα, Πάτρα http://perasma.espiv.net/
Κατάληψη Σινιάλο http://sinialo.espiv.net/
Κατάληψη Strouga, Νέα Φιλαδέλφεια http://katalipsinf.blogspot.gr/
Κ*ΒΟΞ, Κατειλημμένος Κοινωνικός Χώρος,Εξάρχεια
Κοινός Τόπος http://koinostopos.espivblogs.net/
Κοινωνικό Πολιτιτιστικό Κέντρο Βύρωνα http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/
Λαική Συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων,Κουκακίου,Θησείουhttp://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/
Λέσχη Υπογείως http://ypogeiws94.blogspot.gr/
Μικρόπολις, Κοινωνικός χώρος για την Ελευθερία, Θεσ/νίκη http://micropolis-socialspace.blogspot.gr/
Μπερντές, Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος http://mperntes.espiv.net/
Μπλόκο στην Εξουσία http://destato.blogspot.gr/
Nosostros,Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος http://www.nosotros.gr/nosotros-blog/
Νέα Γουινέα, Παγκράτι http://neaguinea.org/
Ξυπόλυτο Τάγμα  http://xupolutotagma.squat.gr/
Ομάδα Ελευθεριακών Κομμουνιστών http://eleftheriakoi.blogspot.gr/
Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων,Θεσ/νικη http://www.clandestina.org/
Ουλαλούμ,Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος, Χαλκίδα http://oulaloum.espiv.net/
Pasamontana,Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος http://pasamontana.blogspot.gr/
Παροξυσμός, Αγρίνιο http://paroksismos.squat.gr/
Προκάτ 35, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Παν/μιου http://prokat35.espivblogs.net/
Πρόταγμα, Πολιτική ομάδα για την Αυτονομία http://protagma.wordpress.com/
Πρωτοβουλία Αναρχικών Κέρκυρας http://www.aytonomoikerkyras.blogspot.gr/
Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης http://prwtovouliaantistasisxanthis.blogspot.gr/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.gr/
Ρεσάλτο http://anarxiko-resalto.blogspot.gr/
Rosso Nero, Ζάκυνθος http://www.zbaro.blogspot.gr/
Rosso Nero, Τρίκαλα http://rossonerotrikala.blogspot.gr/
Σπιλίάδα, Αναρχική ομάδα από τα Νότια http://spiliadastanotia.wordpress.com/
Σπόρος, Εναλλακτικό/αλληλέγγυο εμπόριο http://sporos.org/
Στέγαστρο, Αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι Γαλατσίου http://steg-astro.blogspot.gr/
Στέκι Αντίπνοια  http://stekiantipnoia.squat.gr/
Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο http://tsamadou13-15.espivblogs.net/
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης  http://antirrisies.gr/
Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνσηhttp://suneleusianarxikwn.blogspot.gr/
Συσπείρωση Αναρχικών http://www.anarchy.gr/
Σχολείο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος, Θεσσαλονίκη http://sxoleio12.wordpress.com/
Terra Libera, Λιβαδειά http://www.terralibera.net/
Ταξίδι Χωρίς Χάρτη http://taxidixwrisxarti.blogspot.gr/
Τετράγωνο,Πρωτοβουλία κατοίκων Καισαριανήςhttp://pouthasasvroumevrepaidia.blogspot.nl/
Φάντασμα, Αυτοοργανωμένος Χώρος  http://fantasma.squat.gr/
Φάμπρικα,Υφανέτ  http://www.yfanet.net/
Xanadu, Ξάνθη http://xanadu.espivblogs.net/
Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών Ζαϊμη 11,Εξάρχεια http://epavlikouvelou.squat.gr/
Vogliamo Tutto http://vogliamotutto.org/


  1. Ο/Η Κάππα λέει:
    Κατάληψη Τερμίτα στον Βόλο
  2. Ο/Η Neyzan λέει:
    Υπάρχει και ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α’ ΦΕΘ (φοιτητική εστία Θεσσαλονίκης). Άλλο από την κατάληψη Ναδίρ στην Β’ ΦΕΘ, την οποία επίσης δεν είδα…
  3. Ο/Η Furious λέει:
    Κατάληψη Βύρωνος 3 στην Καβάλα. Δεν υπάρχει ακόμη σάιτ, αλλά οι εκδηλώσεις αναρτώνται προς το παρόν στο http://anarxikoikavalas.squat.gr/category/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B2%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82-3/
  4. Ο/Η mariamhaidari λέει:
    προσθέσθε τον ΙΣΤΟ, ελεύθερο κοινωνικό χώρο αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι http://istosxaidari.wordpress.com/
  5. Ο/Η ataxiasrespiratos λέει:
    αυτόνομη συλλογικότητα στο πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο) »directiva από τα κάτω» http://directiva.espivblogs.net/
  6. Ο/Η catalternative λέει:
    Πολύ ενδιαφέρουσα λίστα:) Νομίζω λείπουν :
    Αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση – http://ekpaideysi.espivblogs.net/
    Ελευθεριακά σχολεία – http://democraticschoolsgr.blogspot.fr/
    Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης και αυτοοργάνωσης – http://federacion-salonica.blogspot.fr/
  7. Ο/Η Oblivion λέει:
    Η ομάδα blaumachen: http://www.blaumachen.gr/
    Και ξεχάσατε επίσης τους σημαντικότερους:P
    http://autonomia.gr/
  8. Ο/Η teo λέει:
    ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΑΠΚ) http://akorinthou.blogspot.gr
    Ελευθεριακη συλλογικότητα »ερεα» (Κορινθος) http://www.erea.gr
Στην Ελλάδα το φαινόμενο των καταλήψεων εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 και ακολούθησε χρονικά το ρεύμα που είχε αναπτυχθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά την πολιτική και κοινωνική κρίση του Μάη του ’68. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται από το 1981 και σήμερα έξι συνολικά εξακολουθούν να είναι ενεργές. Με την πολιτεία να δείχνει φανερά την επιθυμία να ξεκαθαρίζει με το θέμα απομακρύνοντας τους καταληψίες, το “πρόβλημα” ήρθε ξανά στην επιφάνεια με την επέμβαση των ΜΑΤ στη βίλλα Αμαλία, στην Αθήνα.
Η δεκαετία του ’70 στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από την αμφισβήτηση των κατεστημένων θεσμών και αξιών και επηρεάστηκε από τις ιδέες του αναρχικού κινήματος. Στη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά καταλήψεις κτιρίων – άδειων και σε αχρησία τα περισσότερα – κυρίως για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των καταληψιών που αμφισβητούσαν έτσι τον τρόπο οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας. Οι καταλήψεις οργανώνονταν σε αυτόνομες κοινότητες, οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσω συνελεύσεων και γίνονταν πολιτικές ζυμώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ιταλία και την Αγγλία καταγράφηκαν και μαζικές καταλήψεις κτιρίων από ομάδες αστέγων χωρίς κάποιο ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο.
Εδώ και 30 χρόνια
Το 1981 μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου – με τον οποίο συνδέθηκαν οι περισσότερες καταλήψεις – κάνουν κατάληψη σε κτίριο της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια της Αθήνας, στο κτήμα Δρακοπούλου στα Πατήσια, στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη και στη Βίλλα Στέλλα στο Ηράκλειο. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κατάληψη και στο κτίριο της πρώην Σχολής Κωφαλάλων, επί της Βασιλέως Γεωργίου 25, όπου σήμερα λειτουργεί μπαρ – καφέ. Οι καταλήψεις μετά από μερικούς μήνες «σπάνε» με την επέμβαση της αστυνομίας και εμφανίζονται ξανά μετά από μια πενταετία. Στην Αθήνα είναι η κατάληψη της Χαριλάου Τρικούπη 91 και στη Θεσσαλονίκη φοιτητές «μπαίνουν» στο Μανδαλίδειο Μέγαρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, που μέχρι πρόσφατα στέγαζε τη Σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ επί της Λεωφόρου Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: