Κυριακή

Στην εποχή του μνημόνιου, οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον...ανέμελο τουρισμό τους

Oι 'Ελληνες ''διπλωμάτες'' που έχουν ''μέσον'', δηλ. την εύνοια του υπουργού, διορίζονται στις ΗΠΑ και γιά κακή μας τύχη, στην πλειοψηφία τους είναι οι... (κατά Πάγκαλον) ''κοπρίτες'' δημόσιοι υπάλληλοι-τουρίστες του υπουργείου Εξωφρενικών, γνωστού και ως ΥΠ.ΕΞ.

"Διπλωμάτης είναι ένας έντιμος άνθρωπος που τον στέλνουν στο εξωτερικό να πει ψέματα για το καλό της χώρας του'' (Χ. Γουότον)


Περνούν τον χρόνο τους με γραφειοκρατικές ρουτίνες, ''χαιρετισμούς'' σε ομογενειακούς χορούς και άλλα γραφικά
Στην εποχή του μνημόνιου στην υπό πτώχευση Ελλάδα, οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον... ανέμελο τουρισμό τους
- Καμία ουσιαστική ενέργεια γιά την προώθηση του ελληνικού εμπόριου-εξαγωγών ή του τουρισμού. Και το εντυπωσιακό: Καμία απάντηση -τα τελευταία χρόνια- στα εκατοντάδες υποτιμητικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες, περιοδικά ή στα τηλεοπτικά-ραδιοφωνικά αρνητικά σχόλια, γιά την Ελλάδα.
- Η Ελλάδα διέπραξε, μέσω των διπλωματικών αποστολών της στις ΗΠΑ και ένα άλλο έγκλημα: Χρηματοδοτούσε μέσω Προξενείων ομογενειακές Οργανώσεις, χωρίς να θέτει κριτήρια για χρηματοδότηση, την δυναμική τους ή τις δραστηριότητές τους, ευτελίζοντας και απαξιώνοντας έτσι την Ομογένεια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελληνική Δημοκρατία εκτός από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και την μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, έχει έξι (6) γενικά Προξενεία (Βοστώνη, Σικάγο, Λος 'Αντζελες, 'Αγιο Φραγκίσκο, Νέα Υόρκη, Τάμπα), δύο προξενεία (Ατλάντα, Xιούστον) κι ένα προξενικό γραφείο στην (πρεσβεία) Ουάσιγκτον. Επίσης, εμπορικούς ακόλουθους με ανεξάρτητα γραφεία, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, 'Αγιο Φραγκίσκο. Γραφεία Τύπου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη (δεν γνωρίζουμε αν λειτουργούν ακόμα αυτά σε Βοστώνη και Λος 'Αντζελες) και Γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη. Εκτιμούμε ότι, συνολικά σε όλα τα παραπάνω, εργάζονται περίπου 130 διπλωμάτες και υπάλληλοι, που πληρώνονται, φυσικά, από το ελληνικό Δημόσιο. (Σημ.: Δεν έχουν υπολογιστεί στα παραπάνω οι συντονιστές Εκπαίδευσης, oι στρατιωτικοί ακόλουθοι και οι προξενικοί λιμενάρχες)
Στην -άτυπα- χρεοκοπημένη Ελλάδα του μνημόνιου, θα περίμενε κανείς οι διπλωματικοί της εκπρόσωποι στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ, να έκαναν ότι μπορούσαν, το καλύτερο δηλαδή, γιά την προώθηση ζητημάτων, που ''καίνε'' τώρα την Ελλάδα, ειδικά εξαγωγές ελληνικών προϊόντων (στις ΗΠΑ) και τουρισμός. Παράλληλα, μέσω των Γραφείων Τύπου, να υπήρχαν απαντήσεις -έστω ''γιά την τιμή των όπλων''- σε αρνητικά δημοσιεύματα ή εκπομπές γιά την Ελλάδα στα αμερικάνικα -κάθε μορφής- ΜΜΕ, όπως συνηθιζόταν ίσαμε πριν 3-4 χρόνια.

Η πολυμελής μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ ασχολείται με πολύ...επείγοντα διεθνή ζητήματα. Ο και αποκαλούμενος ''μεγαλο-πρέσβης'' μας και στους ''κύκλους'' του ΥΠ.ΕΞ. ''βουτυρόπαιδο'', ο κ. Αναστ. Μητσιάλης, ακόμα μένει -γιά 3 χρόνια- σε υπερπολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάτταν, που κοστίζει στους 'Ελληνες φορολογούμενους περισσότερα από 220.000 ευρό τον χρόνο (ενοίκιο και κοινόχρηστα), επειδή ακόμα γίνονται επισκευές της πρεσβευτικής κατοικίας, στο κτίριο του γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης... Πριν από αυτόν είχαν ''διαπρέψει'' στο ίδιο πόστο, ο αποκαλούμενος και '''αδάμαντας'' πρέσβης Αδαμ. Βασιλάκης, γνωστός γιά το... ροχαλητό του (ναι, ροχαλητό) στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ο γνωστός και ως ''καφενόβιος, χαρτοπαίκτης'', πρέσβης Ι. Μουρίκης (''έγραψε ιστορία'' στη Νέα Υόρκη).

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να γινόταν ότι επιβάλει η απλή λογική σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία γιά την πατρίδα μας, δυστυχώς, συμβαίνει ακριβώς το -εκνευριστικά- αντίθετο.
'Οσοι ζούμε στις ΗΠΑ γιά πολλά χρόνια, έχουμε ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξη των Γραφείων με τους εμπορικούς Ακόλουθους, που υποτίθεται, τώρα, θα είχαν αναλάβει το βάρος της δουλειάς, δηλ. της προώθησης της Ελλάδας και των προϊόντων της.

(Πρωτοφανές: Δύο ημέρες μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου, γιά πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, στάλθηκε δελτίο Τύπου από το Γραφείο Εμπορικού Ακόλουθου στο γεν. προξενείο Νέας Υόρκης γιά μιά ''δραστηριότητα'' του, σχετική με... '''επίδειξη μαγειρικής'' σε εστιατόριο!...Διαβάστε την)

Γιά το γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, τα ίδια. Οι γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις λένε -και όχι άδικα- ότι οι αργόσχολοι και εντυπωσιακά άσχετοι που έχουν μαζευτεί εκεί, κάνουν περισσότερο ζημιά με την εντυπωσιακή ανυπαρξία τους, που στοιχίζει πολλά χρήματα στο ελληνικό κράτος.

Τα γραφεία Τύπου έχουν περιοριστεί (στην εποχή του ιντερνέτ) στην αναδιανομή του τι λέει η κρατική... ΕΡΤ ή το κρατικό... ΑΠΕ ή στην αποστολή μηνυμάτων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας ή σε ρόλο...αχθοφόρων Ελλήνων πολιτικών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Στα 3-4 τελευταία χρόνια έχουν πάψει ν' απαντούν ακόμα κια σε πολύ αρνητικά-δυσφημιστικά γιά την Ελλάδα δημοσιεύματα ή εκπομπές, όπως έκαναν παλαιότερα. Καμία φορά, διοργανώνουν και συνεντεύξεις Τύπου των (επισκεπτών) Ελλήνων υπουργών και βουλευτών, που απευθύνονται σε ...'Ελληνες δημοσιογράφους. Ουδέποτε όμως διοργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου, γιά Αμερικανούς δημοσιογράφους, αφού, υποτίθεται, μιλάμε γιά...ΗΠΑ και προβολή των ελληνικών ζητημάτων στις ΗΠΑ.
Και το κωμικό, αλλά ενδεικτικό της σαθρής και ανεξήγητης ελληνικής -κρατικής- νοοτροπίας, που παραπέμπει σε πρακτικές της δεκαετίας του '80: Στην εποχή του ιντερνέτ και ως παράδειγμα ελληνικής δημοσιοϋπαλληλικής...''κουλτούρας'', τα μηνύματα, ας πούμε γιά τα Χριστούγεννα ή Λαμπρή ή 25η Μαρτίου, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, στέλνονται με... φαξ στα προξενεία. Αυτά, το φαξ που λαμβάνουν το στέλνουν με...φαξ στα γραφεία Τύπου και αυτά με την σειρά τους, το διανέμουν στα ομογενειακα ΜΜΕ με email. (Λες και δεν μπορούσε να σταλεί ένα -ανέξοδο- email, απευθείας από την Αθήνα στα λιγοστά ομογενειακά ΜΜΕ).

Τα γενικά προξενεία και τα προξενεία, έχουν περιοριστεί, σε...αυλοκόλακες-αχθοφόρους των επισκεπτόμενων τις ΗΠΑ Ελλήνων πολιτικών, στην...συλλογή χρημάτων από την έκδοση διαβατηρίων ή βίζας και στους...χαιρετισμούς των ''αφεντικών'' τους σε... ομογενειακές εκδηλώσεις, δηλ. χορούς και πανηγύρια. Ναι, αναφερόμαστε σε αυτούς τους χαζο-βαρετούς ''δεκάρικους'' (λόγους). Και φυσικά, σε ''επαφές- συναντήσεις'', με τα αφηνιασμένα ή μη ψώνια, που στις παροικίες μας στις ΗΠΑ αποκαλούνται ''προεδροπαράγοντες'', των ημιδιαλυμένων -τυπικά μόνο υπάρχουν- Οργανώσεών μας.

Οι διπλωματικές μας αποστολές στις ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι κοστίζουν περίπου 12-14 εκατομ. δολ. τον χρόνο. Αλλά συνήθισαν να ασχολούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες που παραπέμπουν σε δημόσιους υπάλληλους της Ελλάδας (''κοπρίτες'' ή μη, κατά Πάγκαλο). Δηλαδή ''λούφα, τουρισμό και παραλλαγή'', αντί να προωθούν τα κάθε είδους συμφέροντα της πατρίδας μας στις ΗΠΑ.
Πιθανά στην πλειοψηφία τους, να θέλουν πραγματικά να προβάλουν την Ελλάδα και τα -κάθε είδους- συμφέροντά της. Γιά κάποιο λόγο όμως, αυτό δεν γίνεται και περιορίζονται στην ''άσκηση των καθηκόντων'' τους, δηλαδή δημοσιοϋπαλληλικής κλασσικής ελληνικής ρουτίνας (σε απλά ελληνικά, ''τουρισμός'' με χρήματα κρατικά).
Σε όλα αυτά έχουμε και το διαχρονικό φαινόμενο, επικεφαλείς στις διπλωματικές μας αποστολές στις ΗΠΑ (πρεσβεία, αποστολή ΟΗΕ, προξενεία) να μην βρίσκονται πάντα οι ικανοί, αλλά ''ημέτεροι'' ή οι έχοντες... μέσον και πολιτικές γνωριμίες, που ''βαφτίζονται'' ως ''ικανοί διπλωμάτες'' από ημέτερα ''παπαγαλάκια'' (τα σημαντικά...έργα τους και τις ''ικανότητές'' τους στην πράξη δεν βλέπουμε) και απολαμβάνουν ουσιαστικά δωρεάν ''διακοπές''.

Αλλά, ας αναλύσουμε τα παραπάνω και ας δούμε τα γεγονότα, τι πραγματικά γίνεται (και τι -εκτιμούμε- θα μπορούσε, έστω στο ελάχιστο, να γίνει).
....................................................................................................................

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων - Εμπόριο
Η Ελλάδα αποδεδειγμένα έχει, το ελάχιστο, ένα προϊόν, που έπρεπε να είχε πρωτεύουσα θέση στα αμερικάνικα πολυκαταστήματα τροφίμων: Το -αγνό παρθένο- λάδι ελιάς.
Δυστυχώς...απουσιάζει και το βρίσκει κανείς μόνο στα... ελληνικά μπακάλικα ανά τις παροικίες μας. Δηλαδή, μόνο γιά χρήση από 'Ελληνες.
Αντίθετα, στα αμερικάνικα ''σούπερ μάρκετ'' υπάρχει το ιταλικό, που αγοράζεται στην... Ελλάδα, αναμιγνύεται με ιταλικό και εξάγεται στις ΗΠΑ ως ιταλικό αγνό.
Σε μία αγορά 310 εκατομμυρίων, η μη παρουσία του εξαιρετικού ελληνικού -παρθένου- ελαιόλαδου, γιά το οποίο είναι ενήμεροι οι Αμερικανοί, γιά την εξαιρετική του ποιότητα και τις θρεπτικές του, υγιεινές ιδιότητες, αποδεικνύει δύο πράγματα: Την αδυναμία της Ελλάδας να προωθήσει, σε μιά πολύ μεγάλη αγορά, ένα εξαγώγιμο ''δυνατό'' προϊόν, αλλά και την αδυναμία των εμπορικών ακολούθων στις ΗΠΑ να το προωθήσουν, σε συνεργασία με τους παραγωγούς- συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε και την στροφή αμερικάνικων εταιριών παραγωγής γαλακτικών τελευταία προς το ελληνικό γιαούρτι. Τρεις κορυφαίες εταιρίες, η Dannon, η Stonyfield (το ονομάζει ''Οikos'') και η Cabot, παράγουν εξαιρετικό γιαούρτι, που το ονομάζουν ''Greek'' και θυμίζει το γιαούρτι ''σακούλας''. Κατέκτησαν την αγορά και κυριολεκτικά, κάνουν ''χρυσές δουλειές''. Μόνη ανταγωνιστική ελληνική(;) εταιρία, η Fage.
'Οταν οι εμπορικοί ακόλουθοι δεν μπορούν να προωθήσουν ούτε το λάδι ελιάς -προϊόν που άνετα κατακτά την πρώτη θέση στην μεγάλη αμερικάνικη αγορά- τότε, σε τι χρειάζονται αυτοί στις ΗΠΑ; Να λέμε ότι έχουμε εμπορικούς ακόλουθους, που κάνουν...τουρισμό με κρατικό χρήμα; (γιατί ουσιαστικά αυτό γίνεται).

..........................................................................
Ενδεικτική της νεοελληνικής κρατικής ανικανότητας, η περίπτωση του εμπορικού ακόλουθου (Μάριος Μπελιμπασσάκης) της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο (Καλιφόρνια), που συνδιοργάνωσε εκδήλωση στις 14 Απριλίου 2011, γιά να προβάλει το... Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης!!!! Τώρα, τι δουλειά έχει ένας εμπορικός ακόλουθος με το... Ολοκαύτωμα, μόνο το ελληνικό Δημόσιο και ο πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον, θα γνωρίζουν.
To περιεχόμενο στο παραπάνω link αποσύρθηκε...ξαφνικά ώρες μετά το δημοσίευμά μας, ενώ υπήρχε γιά εβδομάδες. Ο κ. Μπελιμπασσάκης ζητά με επιστολή του να...αποσύρουμε το δημοσίευμα και κάνει λόγο γιά... ''αδικαιολόγητoυς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς''!... Και φυσικά, δεν θα κατέβουμε στο.. επίπεδό του να του απαντήσουμε...''ανάλογα''. (Δεν καταλαβαίνουμε ΠΟΥ είδε, στην παραπάνω παράγραφο, τους ''προσβλητικούς χαραχτηρισμούς'', αλλά δεν έχει και σημασία).
Κι επειδή απόσυρε ο κ. εμπορικός Ακόλουθος το Link που παραπέμπει στην εκδήλωση, αν και το παραδέχεται ότι έγινε, εμείς βάζουμε ...άλλο, από ενημερωτικό δελτίο του ίδιου, που υπηρετεί στο ελληνικό γενικό Προξενείο Αγίου Φραγκίσκου. Διαβάστε σχετικά, 2η σελίδα, δεξιά στήλη, μέση.
.........................................................................

(Σημ.: Υπήρξαν και περιπτώσεις Ελληνοαμερικανών που θέλησαν να επενδύσουν σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, βασικά ελαιόλαδο, από την Ελλάδα, γιά προώθησή τους σε ''σούπερ μάρκετς''. Απογοητεύτηκαν όταν, εκτός των άλλων, είχαν ν' αντιμετωπίσουν κερδοσκοπία με υψηλές τιμές, αλλά και τις κρατικές συμμορίες διεφθαρμένων, που ζητούσαν ''μίζα'' γιά ''διευκολύνσεις'' κ.ά.).

EOT - Toυρισμός
Η πλέον εντυπωσιακή περίπτωση ''τουριστών'', με έδρα το Γραφείο ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη. Μηδενική -κυριολεκτικά- προσφορά στην προώθηση του τουρισμού. Αν και ο διευθυντής του είναι γιά πολλά χρόνια στην Αμερική και στο Γραφείο του ΕΟΤ (Χρύσανθος Πετσίλας), δεν γνωρίζει ούτε τον...πρόεδρο της Οργάνωσης των Ελλήνων ταξιδιωτικών πρακτόρων! Κατά συνέπεια, ότι και να γράψει κανείς, θα είναι λίγο γιά την μοναδική αυτή περίπτωση αργόσχολων. Στο γραφείο, απασχολούνται 6-7 ''τουρίστες'', που τοποθετήθηκαν εκεί με καθαρά κομματικά κριτήρια.

Πρεσβεία, προξενεία (με τους εκτός τόπου και χρόνου διπλωμάτες)
Κατά καιρούς, την τελευταία 20ετία, διαβάζαμε σε αθηναϊκά -βασικά- ΜΜΕ ότι ο ''ικανός'' πρέσβης ή διπλωμάτης τάδε, πάει στις ΗΠΑ. Και περιμέναμε να δούμε τα έργα του ''ικανού'' διπλωμάτη. Μετά προσγειωνόμασταν στην ωμή πραγματικότητα, επειδή ''έργα'' δεν υπήρχαν. Απλά, ένας ''τουρίστας'' επιπλέον. Η περίπτωση με τους ''ικανούς'' πρέσβεις, Μουρίκη και Βασιλάκη (ΟΗΕ) είναι ενδεικτική. Ο πρώτος, αποδείχτηκε καφενόβιος/χαρτοπαίκτης. Ο δεύτερος, που βαφτίστηκε και ως...''αδάμαντας της ελληνικής διπλωματίας'', έμεινε στην ιστορία του ΟΗΕ γιά το...ροχαλητό του σε ώρες συνεδριάσεων, αλλά και γιά τον δικτακτορικό τρόπο που διοικούσε την αντιπροσωπεία, ευάλωτος σε βολέματα ημετέρων-χειροκροτητών ή στο διώξιμο-κυνηγητό μη ημετέρων, αλλά ικανών (περίπτωση Δημ. Μακρυνικόλα).
Λένε, ''το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι''. Και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, από...βρώμα άλλο τίποτα. Γι' αυτό καθιερώθηκε περισσότερο ως ''υπουργείο Εξωφρενικών''. Τα συντροφικά μαχαιρώματα συνηθισμένο φαινόμενο. Πρόσφατη και η περίπτωση του πρέσβη Β. Κασκαρέλη, που τον υπονόμευσαν εσωτερικά, γιά να μην πάει σε Υπηρεσίες της ''υπουργού Εξωτερικών'' της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, λαίδης Κάθριν 'Αστον.

Παραδοσιακά, στις διπλωματικές μας αποστολές στις ΗΠΑ έρχονται διπλωμάτες, όχι κατ' ανάγκη ικανοί ή γνώστες της αμερικανικής πραγματικότητας. Βασικό -μοναδικό- ''προσόν'' θεωρείται η εύνοια του προϊστάμενου υπουργού. Μετρημένοι στα δάχτυλα, από την μεταπολίτευση και μετά, οι ικανοί, στην Ουάσιγκτον ή στον ΟΗΕ ή στα γενικά Προξενεία. Ενδεικτική η περίπτωση του γεν. πρόξενου Ανδρέα Ψυχάρη κατά την θητεία του στην Τάμπα, που ''έπαιζε ξύλο'' με Ομογενείς σε εκδηλώσεις και καυγάδιζε δημόσια.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους, ειδικά την τελευταία δεκαετία, οι κατά τόπους διπλωμάτες, ασχολούνται βασικά με τις... διαλυμένες ή υπό διάλυση ομογενειακές Οργανώσεις. Θεωρούν ''έργο'' να συναντιώνται με ''προεδροπαράγοντες'' που στην καλύτερη περίπτωση εκπροσωπούν την...γυναίκα τους. Κι αυτό γίνεται επειδή, ίσαμε να καταλάβουν οι διπλωμάτες που βρίσκονται και τον τρόπο ζωής της χώρας, έχει περάσει η μισή θητεία τους. Αντικειμενικά, η μισή τους θητεία (2 χρόνια) είναι χαμένη γιά το τίποτα.
Ενδεικτική η περίπτωση του ΣΑΕ ΗΠΑ, που είναι διαλυμένο και ο Συντονιστής του ουσιαστικά εκπροσωπεί τον... εαυτόν του.
Ενδεικτική και η περίπτωση του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον Βασ. Κασκαρέλη. Μόλις ανάλαβε καθήκοντα -τέλη 2009- συναντήθηκε στην πρεσβεία με ''θεσμικούς παράγοντες'', δηλαδή τον Συντονιστή του ανύπαρκτου ουσιαστικά Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια ΗΠΑ και τους τυπικά αλλά και ουσιαστικά ανύπαρκτους του ''Ελληνοαμαερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'', που υποτίθεται έχει μέλη Ομοσπονδίες και ΠανΕνώσεις. Η συνάντηση ''βαφτίστηκε'' συνάντηση με την... Ομογένεια.
Τα ίδια κάνουν και οι γενικοί πρόξενοι. Εκτός από την -βασική ασχολία τους- συλλoγή χρημάτων γιά διαβατήρια, βίζες κ.ά. ασχολούνται με μικροεκδηλώσεις ομογενειακών, τυπικά υπαρκτών, Οργανώσεων, αδιαφορώντας γιά το γεγονός ότι αυτές είναι μη ενεργές, αφού μόνο μιά...χοροεσπερίδα κάνουν κάθε χρόνο. Οι ασχολίες τους αυτές προβάλλονται ως... ''σημαντικές επαφές και δραστηριότητες'', στην -''πέρα βρέχει''- Υπηρεσία τους στην Αθήνα. Αντίθετα -και...εξωφρενικά- δεν φροντίζουν γιά συναντήσεις, επαφές με διακεκριμένους Ομογενείς σε διαφορετικούς τομείς, αξιοποιώντας έτσι δυνατότητες εισχώρησης στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική ζωή της χώρας στην οποία υπηρετούν.
Και το κωμικό: Θεωρούν τους ''μόνιμους'' προέδρους των ομογενειακών Οργανώσεων -στην μεγάλη πλειοψηφία τους παθιασμένοι γιά αναγνώριση, που τους χαραχτηρίζει νοοτροπία δεκαετιών '70 και '80- ως ...αξιόπιστους συνομιλητές γιά ζητήματα Ομογένειας ή προβολής της Ελλάδας στις ΗΠΑ(!), με αποτέλεσμα η Ομογένεια να γελά μαζί τους και καθολικά να λέει -γιά τους διπλωμάτες- ότι πρόκειται γιά κρατικοδίαιτους
ασοβάρευτους ''τουρίστες''!
Προσπάθειες όμως να έρθουν σε επαφή με αμερικάνικες εταιρίες, ΜΜΕ, Οργανισμούς, Υπηρεσίες κλπ, γιά να προβάλουν την Ελλάδα (που υποτίθεται είναι η βασική αποστολή τους), δεν κάνουν. Υποθέτουμε, εξαιτίας κόμπλεξ και έλλειψης ικανοτήτων (ναι, όσο και αν ακούγεται ακραίο, έτσι είναι), αφού κάνουν ''μπαμ'' από μακριά ότι στην πλειοψηφία τους, οι διπλωμάτες μας, μοιάζουν με αρχοντοχωριάτες που πάνε γιά πρώτη φορά στην...πρωτεύουσα και μέχρι να την βρουν και να καταλάβουν που βρίσκονται, έχει τελειώσει η θητεία τους. Μετά έρχεται ο επόμενος, γίνονται ακριβώς τα ίδια και η ζωή συνεχίζεται, μαζί με την...κατάντια της Ελλάδας.

(Eπαφές-συναντήσεις με Αμερικανούς πολιτικούς-οικονομικούς παράγοντες ή ΜΜΕ ή Υπηρεσίες κλπ, ούτε να το συζητάμε. Ούτε επαφές έχουν, ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. Και αυτό, επειδή -διαχρονικά και αποδεδειγμένα- οι διπλωμάτες μας, στην πλειοψηφία τους, είναι και άσχετοι. 'Ετσι περιορίζονται στα -διαχρονικά- καραγκιοζιλίκια τους, δηλ. σε επαφές μόνο -σχεδόν- με... ομογενειακές -υπαρκτές ή μη - Οργανώσεις και με τους ηγέτες τους, αφηνιασμένα και μη, ψώνια. Συμπέρασμα: Οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ δεν είναι στην χώρα γιά να προβάλουν την Ελλάδα και αυτό έχει αποδειχτεί -πέραν πάσης αμφιβολίας- στην ΠΡΑΞΗ).

'Ετσι, οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ, προτιμούν το ''αραλίκι'' του δημόσιου Υπάλληλου αποσπασμένου στο εξωτερικό, τον τουρισμό, την καλοπέραση και τις...επαφές με ...ομογενειακούς παράγοντες, τους χαζοχαιρετισμούς-ομιλίες σε χορούς Οργανώσεων της Ομογένειας, με το τσάμικο και το καλαματιανό και τις φιλοφρονήσεις με αφηνιασμένα ή μη ψώνια, που αποκαλούνται ''παράγοντες της Ομογένειας''.
Να σημειώσουμε ότι γιά να κάνουν -οι διπλωμάτες- οτιδήποτε, χρειάζονται την...άδεια της κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Αυτή, μη γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, πράττει ανάλογα, δηλ. με την νεοελληνική διαχρονικά γελοία νοοτροπία του υπουργείου Εξωτερικών.
Kαι δεν υπάρχει περισσότερο κωμικό φαινόμενο, να ακούς, γιά παράδειγμα, 'Ελληνες διπλωμάτες να ομιλούν σε ομογενειακές εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις και να δίνουν εύσημα σε ''ηγέτες'' ανύπαρκτων ομογενειακών Οργανώσεων ή να μιλούν σε χοροσεσπερίδες τους και να λένε το ''πόσο πολύ η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη γιά εσάς''. Να ακούς κι άλλα γραφικά του είδους ''πόσο σημαντικό έργο κάνετε γιά την πατρίδα''. Εκείνες τις ώρες, οι Ομογενείς, ναι μεν δεν λένε -από ευγένεια- κάτι, αλλά συνειδητοποιούν το ''ποιόν'' και το επίπεδο- ναι, επίπεδο- των εκτός τόπου και χρόνου εντυπωσιακά άσχετων Ελλήνων διπλωματών (γιατί αυτό ακριβώς είναι αποδεδειγμένα) και του υπουργείου Εξωτερικών. 'Ετσι κάνουν και μεγάλη ζημιά στην Ομογένεια, αφού ''αναγνωρίζουν'' τους καταστροφείς της.
Nα σημειώσουμε και την νοοτροπία τους, να αισθάνονται -οι διπλωμάτες μας-  ''μεγάλοι'', που βρίσκονται ''ψηλά'' (''πουλάνε μούρη'' στην... Ομογένεια) και αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τον...όχλο, δηλαδή τους Ομογενείς, δείχνοντας έτσι ότι είναι τουρίστες και άσχετοι, με τους οποίους η Ομογένεια... ''σπάζει πλάκα'' (ΝΑΙ, ακριβώς έτσι: ''Σπάζει πλάκα'', δηλαδή ΓΕΛΑ).

Σημ. 1: :'Ισαμε και τον χρόνο 2009, εκτός από το κρατικοδίαιτο και ανύπαρκτο ουσιαστικά ''Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού'' (ΣΑΕ), που φιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 γιά να διασπάσει τις τότε δυνατές ομογενειακές Οργανώσεις, η Ελλάδα διέπραξε, μέσω των διπλωματικών αποστολών της στις ΗΠΑ και ένα άλλο έγκλημα: Χρηματοδοτούσε μέσω Προεξενείων ομογενειακές Οργανώσεις, χωρίς να θέτει κριτήρια για χρηματοδότηση, την δυναμική τους ή τις δραστηριότητές τους. Τα περισσότερα χρήματα δίνονταν σε συλλόγους- Οργανώσεις Νέας Υόρκης και στην τυπικά υπάρχουσα Ομοσπονδία Βοστώνης. Χρηματοδοτήθηκαν και άλλες Οργανώσεις, όπως ΠανΑρκαδική, ΠανΛακωνική, Παν Ηπειρωτική με σεβαστά ποσά ή ημιενεργές Ομοσπονδίες σε άλλες περιοχές-Πολιτείες όπου υπάρχουν Προξενεία. Σκοπός με τις χρηματοδοτήσεις και το ΣΑΕ, η μη αντίδραση των Οργανώσεων ειδικά στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας. Και ο στόχος της Ελλάδας είχε αποτελέσματα. Το χρήμα και η ''αναγνώριση'' κομπλεξικών προεδροπαραγόντων, επέφεραν αυτό που βιώνουμε σήμερα: Την ισοπέδωση-απαξίωση της Ομογένειας και την διάλυση της ''οργανωμένης Ομογένειας''. Να τονίσουμε ότι οι χρηματοδοτούμενες Οργανώσεις είχαν κι έχουν σεβαστά ποσά στα ταμεία τους...
Σημ. 2: Σίγουρα υπάρχουν και διπλωμάτες με όρεξη -πιθανά γνώση- και διάθεση γιά προσφορά, πέραν των συνηθισμένων διαχρονικών κωμικών πρακτικών. Αλλά, κολλάνε στα γραφειοκρατικά γρανάζια του υπουργείου και στις συνηθισμένες γελοίες δημοσιοϋπαλληλικές πρακτικές-συνήθειες, ως υπάλληλοι της κινούμενης ακόμα με... κάρβουνο, χαλασμένης ελληνικής κρατικής ''αμαξοστοιχίας''.
Σημ. 3: Πιθανά τα παραπάνω ν' ακούγονται ''υπερβολικά''. Δυστυχώς, είναι...συνητηρητικά, επειδή η πραγματικότητα -όπως με την πείρα 34 χρόνων στα ομογεν. ΜΜΕ πιστοποιεί ο υπογράφων- είναι πολύ χειρότερη.

Τι προτείνουμε;
Τα...αυτονόητα. Δηλαδή,
1- Οι διπλωμάτες που έρχονται στις ΗΠΑ να μην επιλέγονται με κομματικά ή ''ημέτερα'' κριτήρια. Να έχουν μία σχετική έστω γνώση της χώρας και του τρόπου ζωής και ικανότητες επικοινωνιακές. Δεν χρειαζόμαστε δηλαδή την -ζημιογόνα, αναχρονιστική όπως αποδείχτηκε- δημοσιοϋπαλληλική ''σαβούρα'' του υπουργείου Εξωτερικών, που έχουμε ίσαμε σήμερα).
2- Να μην χαλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σε ''συναλλαγές'' με τους μόνιμους προεδροπαράγοντες, που ευτέλισαν την Ομογένεια, ούτε στις άνοστες τριτοκοσμικές εκδηλώσεις τους..
3- Να δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια σχέσεων-επαφών με παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής των ΗΠΑ.
4- Να δίνουν έμφαση σε συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις με συμμετοχή Αμεριικανών δημοσιογράφων ή/και συμμετοχή παραγόντων βασικά της οικονομικής ζωής των ΗΠΑ. Και σε συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις πρώτιστα με Αμερικανούς, γιά την ουσιαστική προβολή της (τουριστικής) Ελλάδας. Και εξαιτίας της οικονομικής στενότητας της Ελλάδας, τα έξοδα των συγκεντρώσεων-εκδηλώσεων, μπορούν άνετα να καλυφθούν από Ελληνοαμερικανούς χορηγούς, καλούς πατριώτες, που κάθονται μακριά από τις διαλυμένες Οργανώσεις μας.
5- Χρησιμοποίηση Ελληνοαμερικανών, κατά προτίμηση συνταξιούχων, με προσβάσεις στο αμερικάνικο ''κατεστημένο'', έστω και ως επίτιμων προξένων (δεν στοιχίζει τίποτα στην Ελλάδα).
6- Κλείσιμο άμεσα του άχρηστου μη ενεργού Γραφείου Τύπου Νέας Υόρκης και κλείσιμο ή ριζική αναβάθμιση του γραφείου του ΕΟΤ (ΗΠΑ-Καναδά, έδρα Νέα Υόρκη) με την απομάκρυνση όλων των αργόσχολων που υπηρετούν εκεί σήμερα και κάθε άλλο παρά δουλειά ουσιαστική κάνουν.
7- Εκστρατεία προβολής της Ελλάδας με την χρησιμοποίηση επιφανών Ελληνοαμερικανών και ατόμων με προσβάσεις στα αμερικάνικα ΜΜΕ (ίσαμε σήμερα η μόνη  ''εκστρατεία'' γίνεται στα...ελληνικά ομογενειακά ΜΜΕ).
8- Να καταλάβει η κάθε ελληνική κυβέρνηση ότι οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, δεν είναι αφορμή και τόπος δωρεάν διακοπών ''ημέτερων''  και ότι οι διπλωμάτες δεν πρέπει να σπαταλούν ημέρες περιμένοντας...έγκριση υπηρεσιακή από την Αθήνα ακόμα και γιά την αγορά χαρτιού ...τουαλέτας. Οφείλουν να παίρνουν πρωτοβουλίες άμεσα και όχι να παραμένουν μη ενεργά ανθρωπάκια, αναμένοντες οδηγίες από τους εκτός τόπου και χρόνου ανεγκέφαλους του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, που έχουν άγνοια από τις αντικειμενικές συνθήκες σε κάθε χώρα. Και αν ένας διπλωμάτης δεν έχει να επιδείξει συγκεκριμένο έργο -όχι συμμετοχές σε ομογενειακές...χοροεσπερίδες- κάθε τρίμηνο, να αντικαθίσταται άμεσα και όχι να περιμένουν να λήξει η τετραετία γιά να φύγει.

Γ. Λυκ. - Μάϊος '11

............................................................................................................................................

Διαλύουν την διπλωματική Yπηρεσία χάριν του κατευνασμού της Τουρκίας!
Επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο», απέστειλε -12 Μαίου 2011- ο πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης. Αποτέλεσμα, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».
Στην επιστολή, επί της ουσίας, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους, ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής “μη επιβάρυνσης” των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Νεο – οθωμανισμός
Σαρκαστικά δε, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν: «Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα ‘χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».
Κι αυτό γιατί «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες “αντιπαραγωγικές” ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας».

Κατά πρωθυπουργού
Και καταλήγει βάλλοντας εμμέσως και κατά του πρωθυπουργού, καθώς διά της πλαγίας οδού αναφέρεται σε κατά καιρούς ρήσεις του Γ. Παπανδρέου: «Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί “Τιτανικού”, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς».
Ερωτηθείς για την επιστολή χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=308055&cid=122