Πέμπτη

Δελτίο Τύπου του Κόμματος των Ελλήνων για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τις δηλώσεις Σπαχίου

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Έλληνες της Αλβανίας να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους

Ο επισημοποιημένος υπερεθνικιστής Κρεσνίκ Σπαχίου, αντιπρόεδρος σε ισχύ στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης της Αλβανίας δήλωσε χθες στα ΜΜΕ ότι «Σήμερα και στο εξής, όποιος ζήσει στην Αλβανία, πρέπει να ζήσει ως Αλβανός» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καθαίρεση του λήμματος «εθνικότητα» από τα πρακτικά και έγγραφα των ληξιαρχείων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Πρόκειται για μια δημόσια προειδοποίηση και απειλή μιας ενδεχόμενης γενοκτονίας κατά των μειονοτήτων με κύριο στόχο την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που πρόσφατα βάλλεται έντονα από ανθελληνικούς κύκλους.

Σ’ αυτή τη χωρίς αρχές εκστρατεία συνεργός είναι ολόκληρο το κράτος με τους μηχανισμούς του από τη βάση μέχρι την κορυφή, υπό την ευλογία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πραγματοποιήσουν εκείνο που ούτε τα μοναρχικά, ούτε τα απολυταρχικά συστήματα κατόρθωσαν: την απαλοιφή της εθνικής ταυτότητας και την καθαίρεση της ιστορικής παρουσίας της μειονότητας στην Αλβανία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καθαίρεση της «εθνικότητας» από τα ληξιαρχικά έγγραφα που ανακοινώθηκε τόσο καθυστερημένα και που συνοδεύεται από ερασιτεχνικό ερμηνευτικό περιεχόμενο, αποδεικνύει ότι στην Αλβανία παραμένει ρευστή η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων λόγω της έντονης πιέσεως της εθνικιστικής οπισθοφυλακής που ανοιχτά αρνείται την ύπαρξη άλλων εθνοτικών ομάδων στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός καθαρά ομιογενειακού κράτους.

Η κήρυξη των άρθρων 8, 42/2 και 58 του νόμου «Περί ληξιαρχείων» ως αντισυνταγματικά και αντίθετα με τα άρθρα 20 και 35 του Συντάγματος, με την αιτιολόγηση που ακολουθεί, δεν πείθει όχι μόνον τους εξειδικευμένους νομικούς αλλά ούτε τους απλούς πολίτες. Όπως δεν έπεισε και τη μειοψηφία των δικαστών Αλτίνα Τζιότσιαϊ και Βιτώρε Τούσια στην εκδίκαση της υπόθεσης  ότι στηρίζεται στη νομική λογική γιατί: 
Πρώτον, η αναφορά της απόφασης στο άρθρο 20 του Συντάγματος όπου προσδιορίζεται ρητά ότι «Αυτά (τα μειονοτικά πρόσωπα) δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς επιβολές, την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους», δεν υποδηλώνει την αυθαίρετη διαγραφή της εθνικότητας από τα συστατικά των ληξιαρχείων, αλλά την ελεύθερη και αβίαστη επιλογή τους και να την καταγράψουν στα επίσημα έγγραφα χωρίς την παρέμβαση κρατικών ή άλλων παραγόντων. Το άρθρο αυτό συμβαδίζει με το άρθρο 3 του αυτοπροσδιορισμού της Σύμβασης Πλαισίου για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπερισχύει των εσωτερικών νόμων επειδή έχει επικυρωθεί από τη Βουλή.

Δεύτερον, η αναφορά στο άρθρο 35 του Συντάγματος (για προστασία των προσωπικών δεδομένων), σύμφωνα με τη λογική της πλειοψηφίας των δικαστών του Συνταγματικού, θα πρέπει να ισχύει και για τα άλλα προσωπικά δεδομένα όπως: το όνομα, το επώνυμο, τον αριθμό ταυτότητας, την ημερομηνία γεννήσεως, το φύλο, τον τόπο γεννήσεως, τις σχέσεις μητρότητας-πατρότητας και άλλα τα οποία το ίδιο προστατεύονται από τον νόμο. 

Μ’ αυτή τη λογική, τα ληξιαρχικά μητρώα ή τα έγγραφα που θα εκδιδόταν δε θα έπρεπε να απεικονίζουν κανένα απ’ αυτά τα συστατικά και οι πολίτες θα είχαν στα χέρια τους λευκό χαρτί.
Εύλογα μπορεί να ρωτήσει κανείς: γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε μια τέτοια απόφαση, η οποία πέρα από αδικαιολόγητη νομικά είναι και προσβλητική για τη δημοκρατία στη χώρα και καταβλητική για τις ελευθερίες και δικαιώματα των μειονοτήτων;

Το Κόμμα « Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», που αρκετές φορές τοποθετήθηκε δημόσια κατά τις εκστρατείας περιορισμού δικαιωμάτων στιγματίζοντας τις αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές ενέργειες και δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κ. Σπαχίου και ζητώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποπομπή του απ’ αυτό το θεσμό, διαπιστώνει ότι το νομικό καθεστώς και η εφαρμογή της δικαιοσύνης σ’ αυτή τη χώρα σε σχέση με τις μειονότητες δεν εμπνέει καμία ασφάλεια σ΄αυτές τις ευαίσθητες ομάδες. 

Εντωμεταξύ υπολείπεται η διάθεση για σεβασμό των ευρωπαϊκών κεκτημένων και συμφωνηθέντων για τις μειονότητες ενώ η δική της συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων είναι ανύπαρκτη και η παρουσία της στη δημόσια διοίκηση είναι συμβολική. Η καθαίρεση του λήμματος «εθνικότητα» από τα επίσημα έγγραφα του αλβανικού κράτους και η επεισοδιακή εξομοίωση της εθνικότητας με την υπηκοότητα στα πιστοποιητικά, στις νεόκοπες ταυτότητες και στα βιομετρικά διαβατήρια προμηνύει την καθιέρωση ενός ομογενειακού κράτους, αμφισβητώντας την ύπαρξη των μειονοτήτων και ομάδων με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό και γλώσσα και απαλλάσσοντας τις υπηρεσίες από τις υποχρεώσεις προς αυτές τις κατηγορίες.

΄Αλλωστε, η περιοριστική και ομιχλώδη εφαρμογή του νόμου «Περί γενικής απογραφής του πληθυσμού και ακινήτων», που διενεργήθηκε πριν μερικούς μήνες απέδειξε ότι και η ελευθερία αυτοπροσδιορισμού που ισχυρίζεται στο όνομα του Συντάγματος το Συνταγματικό Δικαστήριο προσβλήθηκε σοβαρά και σήμερα, παρά τα μεγάλα έξοδα που  επενδύθηκαν από την Ευρώπη στο θέμα αυτό, δεν έχουμε μια σωστή απογραφή του πληθυσμού και ειδικά των μειονοτήτων ως στατιστικό στοιχείο για τη διαπραγμάτευση και εφαρμογή των δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε ακόμη μία φορά την συνεχόμενη αντισυνταγματική δραστηριότητα του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και καλούμε ξανά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητες του Αρχηγού ενός κράτους δικαίου, υπενθυμίζουμε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να μην στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που δυναμιτίζουν τη σταθερότητα της χώρας και υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και του NATO  που βρίσκονται στην Αλβανία να επισύρουν την προσοχή του κράτους στο θέμα αντιμετώπισης των μειονοτήτων.

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα υπήρξε και θα παραμείνει πάντα ένας εποικοδομητικός και προοδευτικός παράγοντας στη ζωή της χώρας, αλλά ποτέ δε θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για την καθιέρωση και άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Οι ΄Ελληνες θα επιβιώσουν στην Αλβανία ως ΄Ελληνες.

΄Αγιοι Σαράντα, 07.12.2011                         
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΕΜΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: