Σελίδες

Κυριακή

Τα απίθανα σενάρια μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς


Ήταν Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 1975,  όταν στις 22.30 έπεφτε νεκρός έξω από το σπίτι του στο Π. Ψυχικό ο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς.
Ήταν το πρώτο κτύπημα της άγνωστης μέχρι τότε 17Ν, με συνέπεια αρχικά να επικρατήσει χάος και πλήρης σύγχυση για το ποιοι μπορεί να ήταν οι δράστες.
 



Τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν, με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς να απαγορέψει στις εφημερίδες τη δημοσίευση πληροφοριών για την υπόθεση, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες…
Στις 24 Δεκεμβρίου 1975, τα Νέα κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο «Μεγάλη προβοκάτσια, τρεις μελαψοί ξένοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξετέλεσαν τον αρχηγό της CIA».
Στο ρεπορτάζ μπορούσε να βρει κανείς το εξής:
«Οι τρεις δολοφόνοι, αν και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ήσαν μελαψοί και με ξενική προφορά, όπως αναφέρει η χήρα του θύματος, που βρισκόταν δίπλα του τη στιγμή της επιθέσεως. Η δολοφονία του Γουέλς συσχετίζεται – από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας – με τις δολοφονίες των Τούρκων πρεσβευτών στην Βιέννη και το Παρίσι».
Ποιές ήταν οι τέσσερις εκδοχές που ανέφερε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός Τύπος:
«Τέσσερις είναι οι επικρατέστερες εκδοχές που ερευνά αυτή τη στιγμή η Ασφάλεια Προαστίων Πρωτευούσης με συνεργασία της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών:
1. Να δολοφονήθηκε ο Αμερικανός διπλωμάτης από Τούρκους, για να προκαλέσουν εμπλοκές όσον αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική.
2. Να είναι θύμα αγώνα αλληλοεξοντώσεως που έχει αρχίσει μεταξύ πρακτόρων.
3. Να δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικά στοιχεία.
4. Να είναι θύμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών εσωτερικής φύσεως».
Την ίδια μέρα το αμερικανικό CBS το πήγαινε ακόμα παραπέρα. Χαρακτήρισε τον Γουέλς σαν τον κυριότερο πράκτορα της CIA στην Ελλάδα και ισχυρίσθηκε ότι «καλά πληροφορημένοι κύκλοι της πρεσβείας δήλωσαν πως η δολοφονία του δεν είναι άσχετη με την υπόθεση του ΟΠΕΚ, δηλαδή με την απαγωγή των υπουργών των χωρών που παράγουν πετρέλαια από πέντε τρομοκράτες».
Ο ελληνικός Τύπος συνέχισε το ίδιο μοτίβο σεναρίων και τις επόμενες μέρες. Στις 27 Δεκεμβρίου διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα: «Υπόθεση Γουέλς, το έγκλημα έργο ξένων πρακτόρων».

Τα σενάρια, μάλιστα, αυξήθηκαν κι εμπλουτίστηκαν σε οκτώ, μέσα σ’ αυτά τα πρώτα 24ωρα. Ποιές ήταν οι εκδοχές;
1. Να πρόκειται για εκκαθάριση εσωτερικών λογαριασμών της CIA.
2. Να απέτυχε (σ.σ. ο Γουέλς) σε κρίσιμη αποστολή που του είχε ανατεθεί (και γενικότερα εθεωρείτο ως αποτυχών στη Ν. Αμερική).
3. Να θυσιάστηκε στην εξυπηρέτηση άλλων σκοπών εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
4. Να έπεσε θύμα ξένων πρακτόρων στον ανηλεή πόλεμο των κατασκόπων.
5. Να δολοφονήθηκε για να διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την Αμερική ή και με τις αραβικές χώρες, αν το έγκλημα αποδοθεί σε Άραβες.
6. Να είναι έργο Τούρκων φανατικών για να δημιουργήσουν προβλήματα σε βάρος της Ελλάδας.
7. Να είναι θύμα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου όπως οι Τούρκοι πρεσβευτές στο Παρίσι και στη Βιέννη.
8. Να δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές που είχαν λόγους να δημιουργήσουν νέες ανωμαλίες – αν και η τελευταία αυτή εκδοχή θεωρείται σαν η ασθενέστερη.
Ποιά ήταν η πιθανότερη εκδοχή κατά το BBC την ίδια μέρα; Το… Κυπριακό:
«Ο Αμερικανός δολοφονήθηκε από ανθρώπους που επιδιώκουν να ψυχρανθούν οι σχέσεις Αμερικής και Ελλάδος και να ωφεληθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι στο θέμα της Κύπρου».
Η Απογευματινή είχε τίτλο «Τον καθάρισαν ως διπλό πράκτορα, η CIA διαθέτει ειδική μονάδα για τη δολοφονία διπλών πρακτόρων και οργάνων της που την εκβιάζουν», η Ελευθεροτυπία «Η CIA θυσίασε τον Γουέλς», ενώ και οι άλλες εφημερίδες της εποχής επικέντρωναν πάνω στα ίδια – οφσάιντ – σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου