Παρασκευή

Τι προβλέπει η συμφωνία για χρέος, επιτόκια και «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»


simaies_melh_ee-2-thumb-large
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ. Προβλέπονται χαμηλά επιτόκια, που νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί προσδιόρισε στο εύρος του 3,5% - 4%. Οπως είπε ο ίδιος ο μηχανισμός που είναι πια γνωστός ως EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες της ΕΚΤ. "Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, που θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγησή του από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ" αναφέρεται στο κείμενο που είναι δηλωτικό του στενής εποπτείας υπό την οποία θα βρίσκεται η χώρα.

- Τα δάνεια που θα θα δοθούν από το EFSF αντί 7,5 χρόνια θα έχουν διάρκεια "τουλάχιστον 15 χρόνια και έως 30 χρόνια με 10ετή περίοδο χάριτος".

- Δημιουργείται ομάδα εργασίας στην Κομισιόν που σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ" που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

- Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει σε εθελοντική βάση. "Η καθαρή του συνεισφορά εκτιμάται στα 37 δισ. ευρώ" ωστόσο υπάρχει μια υποσημείωση στο κείμενο της συμφωνίας που λέει πως το ανωτέρω ποσό αφορά στην περίοδο 2011-2014. Γίνεται επίσης λόγο για πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2011-2019 η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα "εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ".


«Αυτή ήταν η μοναδική δυνατότητα λύσης για την Ελλάδα»


81988D5D6B0FB89BD50D4BD23414B0B9
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το σχέδιο για την Ελλάδα θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την χώρα και την ευρωζώνη και επιπλέον θα μειώσει την ανασφάλεια στην Ευρώπη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως για πρώτη φορά επιτεύχθη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ενώ υπογράμμισε ότι αυτή ήταν η μοναδική δυνατότητα λύσης για την Ελλάδα. Σημαντικό επίσης κομμάτι για την Κριστίν Λαγκάρντ είναι η υποστήριξη που θα δοθεί από μέλη  της ευρωζώνης σε κράτη που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συνδράμει το Ταμείο και στο μέλλον υπερ της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην βελτίωση των οικονομοτεχνικών οργάνων της ευρωζώνης,τα οποία όπως δήλωσε έγιναν πιο ευέλικτα.


«Αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν επενδύσει σε αποτυχία»


E86799C565EBF603368FD0750A650A11
Με τα σημερινά αποτελέσματα από την Σύνοδο Κορυφής έχουμε μεγαλύτερη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας ενώ διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης και να κάνει λόγο για «αποστομωτική απάντηση σε όσου είχαν επενδύσει σε αρνητικές αξιολογήσεις».

Η σαφής στάση της ευρωζώνης δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος ενώ πρόσθεσε ότι οι θυσίες του έλληνα πολίτη έπιασαν τόπο και έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: