Σελίδες

Τετάρτη

ΣΑΡΑΚΗΣ: «ΝΟΜΙΚΑ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΙ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»

«Υπό καθεστώς Δημοκρατίας και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης είναι απολύτως βέβαιον ότι θα απαλλαγούν»
Ο συνήγορος υπεράσπισης των Κασιδιάρη-Παναγιώταρου, με νομικά επιχειρήματα αποκαλύπτει όλα όσα… παίζονται γύρω από τις κατηγορίες κατά της Χρυσής Αυγής, περί «μαφιόζικης-εγκληματικής οργάνωσης»!
«Άλλο η δίωξη και τιμωρία των δραστών εγκληματικών πράξεων και άλλο η συλλήβδην δίωξη και τιμωρία ενός πολιτικού φορέα. Τα "πογκρόμ" είναι πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν  σε πολίτευμα Δημοκρατίας»
·  «Χθες ήταν οι ακροαριστεροί τρομοκράτες, μετά οι αντιεξουσιαστές, τώρα οι Χρυσαυγίτες . Αύριο ποιος;»
·     «Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο  κ. Ρουπακιώτης που κατονομάζει κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού για τις συλλήψεις βουλευτών της Χ.Α.. Γνωρίζοντας το DNA των εδώ πολιτικών παραγόντων, θεωρώ ότι αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν εξωτερική καθοδήγηση».
  «Η εφαρμογή της διάταξης του 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης, κατά την προσωπική μου άποψη είναι καταχρηστική και αποτελεί νομικό τέχνασμα»
  «Η αρχική διαδικασία ήταν στα όρια ή εκτός συνταγματικότητας. Γι’ αυτό τώρα για τις νέες διώξεις ακολουθούν τη συνταγματική διαδικασία»

Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Ο Παύλος Σαράκης, είναι ο ποινικολόγος που αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση των Κασιδιάρη-Παναγιώταρου, ο Αντώνης Σαμαράς τον διέγραψε από στέλεχος της ΝΔ. «Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και οφείλει να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και όχι κομματικά συμφέροντα» δηλώνει ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και υπογραμμίζει: «Ήταν αδύνατον να αρνηθώ την αποστολή μου ως δικηγόρος και να υπακούσω σε πολιτικές σκοπιμότητες». Ο Παύλος Σαράκης, στην αποκλειστική του συνέντευξη στον συνεργάτη της «Ε.Ω.» Μάκη Βραχιολίδη, με νομικό λόγο αποκρούει τη διάταξη του 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι κατηγορίες θα καταπέσουν στο δικαστήριο ως νομικά αβάσιμες και ατεκμηρίωτες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


 Κύριε Σαράκη, ήσασταν στέλεχος της ΝΔ. και μάλιστα, όπως λεγόταν ο κ. Σαμαράς σας προόριζε για το δήμο Γλυφάδας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αιφνιδίως σας διέγραψε επειδή αναλάβατε την υπεράσπιση των Ηλία  Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου. Πώς κρίνετε την απόφαση του κόμματος;

Σαράκης: Κάθε δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και οφείλει να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και όχι κομματικά συμφέροντα. Επίσης ο κατηγορούμενος, κεντρικό πρόσωπο μίας ποινικής δίκης, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα υπεράσπισης και συνηγόρου της επιλογής του. Εγώ προσωπικά, είμαι ταγμένος στο επαγγελματικό καθήκον και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ήταν αδύνατον και αδιανόητο να αρνηθώ το κάλεσμα της υπεράσπισης των βουλευτών. Να αρνηθώ την αποστολή μου ως δικηγόρου και να υπακούσω σε πολιτικές σκοπιμότητες. Διεγράφην άδικα και επιπόλαια από τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ όμως ότι με τη στάση μου κέρδισα τις καρδιές των μελών της παράταξης. Αυτό φαίνεται από τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης που έχω λάβει απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση η οποία παρέκαμψε την βουλή και συνέλαβε εκλεγμένους βουλευτές με την κατηγορία της  σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, θεωρείτε ότι αποτελεί συνταγματική εκτροπή;

Σαράκης: Μία ευνομούμενη πολιτεία καθορίζει κανόνες λειτουργίας του πολιτεύματος καθώς και των ορίων των διαφόρων θεσμών εξουσίας. Είναι ιεροί και απαραβίαστοι για όλους και γι’ αυτό όλοι μας ορκιζόμαστε πίστη στο Σύνταγμα. Η παραβίασή τους συνιστά εκτροπή και τότε νομιμοποιούμαστε όλοι να το υπερασπιστούμε, μαχόμενοι κατά των καταπατητών του. Στην προκειμένη υπόθεση, σχεδόν  το σύνολο των έγκριτων νομομαθών και συνταγματολόγων μιλάει για διαδικασία στα όρια ή εκτός συνταγματικότητας. Γι’ αυτό τώρα για τις νέες διώξεις ακολουθούν τη συνταγματική διαδικασία. Μία έτσι, την άλλη αλλιώς. Κι εδώ φαίνεται το έλλειμμα της ύπαρξης Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα μας, παρ’ όλο που δίνεται η δυνατότητα στον κάθε δικαστή ν’ αξιολογήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας. Έπειτα, η κατηγορία από μόνη της είναι νομικά αντιφατική. Ο νομοθέτης  με το άρθρο 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης ομιλεί και επιδιώκει την εξάρθρωση οργάνωσης που λειτουργεί υπό το σκότος, με κρυφά μέλη, άγνωστη ιεραρχία αλλά με συγκεκριμένη έκνομη δράση, ενώ εδώ έχουμε νόμιμο πολιτικό φορέα, με γνωστά μέλη που εκλέγονται μάλιστα στο κοινοβούλιο, με κοινοβουλευτική ή μη δράση υπό το φως της δημοσιότητας. Η εφαρμογή της διάταξης του 187 ΠΚ κατά την προσωπική μου άποψη είναι καταχρηστική και αποτελεί νομικό τέχνασμα.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς μετά από αυτή την ενέργεια;

Σαράκης:  Θεωρώ ότι η κυβέρνηση κινήθηκε εσφαλμένα τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Άλλο πράγμα η δίωξη και η τιμωρία των δραστών εγκληματικών πράξεων και άλλο η συλλήβδην δίωξη και τιμωρία ενός πολιτικού φορέα. Τα "πογκρόμ" είναι πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν  σε πολίτευμα Δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος να είναι κάθετα αντίθετος με την ιδεολογία ενός κόμματος ή ενός άλλου φορέα , δεν δικαιούται όμως να επιδιώκει την ποινική καταδίκη στο σύνολό του και μάλιστα ως μαφιόζικη οργάνωση. Μόνον ο λαός με την ψήφο του έχει το δικαίωμα της πολιτικής ετυμηγορίας. Σε ό,τι αφορά εγκληματικές πράξεις μελών ή οπαδών του αποδίδονται ευθύνες σε αυτούς και όχι στο σύνολο. Στο Δίκαιό μας υφίσταται η αρχή της προσωπικής ευθύνης και όχι αφηρημένα της συλλογικής. Και μιλάω εξ’ αφορμής της υποθέσεως συνολικά και γενικά. Γιατί σήμερα είναι η Χ.Α και οι αντιπαθούντες αυτή, που δεν είναι και λίγοι, σιωπούν, αύριο όμως θα έρθει η σειρά άλλων. "Μην βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος". Η υπεράσπιση της νομιμότητας δεν έχει κομματική ταυτότητα, είναι υπόθεση όλων μας. Απαιτείται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αντικειμενικότητα για ν’ αντιληφθούμε την επικινδυνότητα των ενεργειών της εξουσίας. Χθες ήταν οι ακροαριστεροί τρομοκράτες, μετά οι αντιεξουσιαστές, τώρα οι Χρυσαυγίτες . Αύριο ποιος;

Φοβάστε δηλαδή ότι ο νόμος περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να στραφεί με παρόμοιο τρόπο και σε βάρος άλλων κομμάτων;

Σαράκης: Είμαι σαφής. Αγωνίζομαι ως συνήγορος σήμερα για να μην επεκταθεί η αυθαιρεσία της εξουσίας και της διαπλοκής που επιδιώκουν να περιφρουρήσουν ή να επιβάλλουν συμφέροντα ενάντια στη θέληση του λαού. Είμαι δικηγόρος, ενεργός πολίτης, και θέλω να πιστεύω ότι έχω "ανοιχτό" μυαλό ώστε ν’ αντιλαμβάνομαι τα "παιχνίδια εξουσίας". Όταν το ρόλο των καλών και των κακών τούς καθορίζει το σύστημα εξουσίας, εγώ αντανακλαστικά είμαι επιφυλακτικός και το διερευνώ. Δεν εφησυχάζω γιατί αύριο μπορεί να είμαι εγώ στη θέση του κακού.

Κάποιοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση για σύλληψη εκλεγμένων βουλευτών, υπαγορεύθηκε από το εξωτερικό. Το πιστεύετε;

Σαράκης:  Εγώ ακούω τον νηφάλιο πρώην πρόεδρο ΔΣΑ και Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη να τα κατονομάζει αυτά τα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Γνωρίζοντας και το DNA των εδώ πολιτικών παραγόντων θεωρώ ότι αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν εξωτερική καθοδήγηση.

Οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη σας, και όσο μπορείτε να γνωρίζετε, εναντίον όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μπορούν να σταθούν; Δώστε μας την νομική σας σκέψη.

Σαράκης:  Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, παρ’ όλες τις παθογένειες που έχει. Αντιλαμβάνομαι τις εξωθεσμικές πιέσεις, γιατί η Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά σίγουρα δεν είναι κουφή. Γνωρίζω όμως ότι εντός Δικαιοσύνης υπάρχουν δικαστές με νομική γνώση, με σθένος, που είναι εραστές του κράτους Δικαίου και δεν υποκύπτουν σε σκοπιμότητες και δεν εκφοβίζονται με αθλιότητες. Υπάρχει βέβαια και μία ισχνή μειοψηφία φοβικών και αρριβιστών. Οι κατηγορίες είναι νομικά αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Και σίγουρα η δικογραφική πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με όσα ακούει ή διαβάζει ο κόσμος από τα ΜΜΕ.
Μιλάνε για 100 διαφορετικά πράγματα, ενώ κατηγορούνται για ένα, απλά θα το διατυπώσω και επιγραμματικά: ότι δεν είναι κόμμα, αλλά εγκληματική οργάνωση. Υπό καθεστώς Δημοκρατίας και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης είναι απολύτως βέβαιον ότι θα απαλλαγούν. Σίγουρα όμως θα έχει προηγηθεί η πολιτική εξόντωσή τους. Γιατί αν συνεχίσει να τους συμπαθεί ο κόσμος η επόμενη κατηγορία που θα τους απαγγελθεί είναι ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος  είναι μετενσάρκωση του Αδόλφου Χίτλερ που απεργάζεται τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο! (γέλια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου