Σελίδες

Σάββατο

Η Τουρκία αυξάνει συνέχεια την επιρροή της στην Αλβανία και ο Αβραμοπουλος το βιολι του!!!!



 Αμέσως μόλις υπογράφηκε η συμφωνία για τον ΤΑΡ, μια πολύ σημαντική δυνητικά εξέλιξη καταγράφηκε με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αλβανικού λιμένα του Δυρραχίου στην τουρκική εταιρεία Kurum αναφέρει η aftonomi.gr.
Ομολογώ, πως «με έχουν ζώσει τα φίδια» μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline (TAP). Εξήγησα τους λόγους εχθές, αλλά δυστυχώς προστέθηκε κι άλλος ένας εξίσου σοβαρός.
Εξηγήθηκε στο προηγούμενο άρθρο, ότι κάποτε ίσως μάθουμε ποια συμφέροντα έστειλαν τον αγωγό στο Δυρράχιο, αντί να έχει κατάληξη στην Θεσπρωτία, και από εκεί στην Ιταλία. Η χθεσινή συμφωνία όμως Τούρκων και Αλβανών φέρνει και άλλα μαύρα σύννεφα. Αμέσως μόλις υπογράφηκε η συμφωνία για τον ΤΑΡ, μια πολύ σημαντική δυνητικά εξέλιξη καταγράφηκε -με λίγες ώρες διαφορά- με την υπογραφή Πρωτοκόλλου παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αλβανικού λιμένα του Δυρραχίου στην τουρκική εταιρεία Kurum.
Το όλο σενάριο δείχνει, ότι περίμεναν Αλβανοί και Τούρκοι πρώτα να υπογράψουμε για τον ΤΑΡ, και μετά να υπογραφεί η παραχώρηση του λιμανιού του Δυρραχίου στους Τούρκους, επειδή προφανώς αν συνέβαιναν τα γεγονότα αντίστροφα, η ελληνική πλευρά θα είχε σοβαρό λόγο αντίδρασης. Δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συνέβη τυχαία. Στην πολιτική οι ενέργειες μελετώνται πολύ προσεκτικά, πριν υλοποιηθούν (στα σοβαρά κράτη βέβαια, όχι στο δικό μας).
Η υπογραφή της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Δυρραχίου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών της Αλβανίας, του γενικού διευθυντή του Οργανισμού και του ομολόγου του στην τουρκική εταιρία. Με τη συμφωνία οι Τούρκοι δεσμεύονται για τη διενέργεια επενδύσεων και τη γενικότερη ανάπτυξη του στρατηγικής σημασίας λιμένα στην περιοχή.
Με λίγα λόγια, η λειτουργία του αγωγού θα εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την Τουρκία. Δεν έφτανε μόνο το γεγονός, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κόψει τη ροή, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς μέρος της ενέργειάς της, αλλά έχει τώρα και την κατάληξή του στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Επειδή όμως, ποτέ ο αγώνας δεν εγκαταλείπεται, έχουν χρέος όσοι εκ των αρμοδίων έχουν σκοπό να τηρήσουν τον όρκο τους, να φροντίσουν ώστε τα πράγματα να μη γίνουν τραγικά. Επειδή φυσικά δεν είναι μόνον ο αγωγός. Σας αναγγείλαμε προ ημερών, ότι η Τουρκία έχει αγοράσει υδροηλεκτρικό σταθμό της Αλβανίας -από τον οποίο προμηθεύεται ρεύμα η Ελλάδα- και ο αλβανικός Τύπος γράφει ότι έχει έλεγχο και σε άλλους τρεις.
Δεν συμφωνούν όλοι οι Αλβανοί, κι αυτό οφείλει η Ελλάδα να το εκμεταλλευθεί. Μπορεί. Την αφορμή την έχουν δώσει οι ίδιοι οι Τούρκοι, οι οποίοι απαιτούν να τους εκλαμβάνουν ως συμμάχους, λόγω κοινής οθωμανικής ιστορίας. Όμως στα βιβλία της ιστορίας τους Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, που είναι γεμάτα με εθνικιστικά νοήματα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, και σε ορισμένες περιπτώσεις η Τουρκία, θεωρούνται ως δυνάστες εξαιτίας των σχεδόν πέντε αιώνων τουρκοκρατίας. Και υπάρχουν ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η αντίληψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στις σχέσεις με μια ανακάμπτουσα Τουρκία στην περιοχή.
Περιγράφοντας την Οθωμανική περίοδο, ένα βιβλίο ιστορίας που έχει γραφεί για τα δημοτικά σχολεία του Κοσσυφοπεδίου περιγράφει την επιρροή του Ισλάμ στο Κοσσυφοπέδιο. «Οι παράγοντες που είχαν αντίκτυπο στη διάδοση του Ισλάμ ήταν: η άσκηση πίεσης στους ανθρώπους μέσω των φόρων γης, οι οποίοι φόροι πληρώνονταν μόνο από τους Χριστιανούς, η απαγωγή αγοριών τα οποία μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη όπου εξισλαμίζονταν και εκπαιδεύονταν με τον ισλαμικό τρόπο, τα αντίποινα των οργανισμών των κράτους στον πληθυσμό, κ.τ.λ.».
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ζήτημα που είναι υπό συζήτηση μεταξύ των ειδικών και των ιστορικών είναι εάν η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μία χώρα που είχε καταλάβει την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Ο ιστορικός κ. Γιαζέξι υποστηρίζει ότι οι Οθωμανοί κατάκτησαν τα εδάφη που οι Αλβανοί εθνικιστές ιστορικοί θεωρούν ως τη μεγάλη Αλβανία, αλλά αναφέρει ένα σημαντικό παράγοντα. «Οι Οθωμανοί δεν ήταν Τούρκοι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν Αλβανοί. Αλβανοί μουσουλμάνοι που δημιούργησαν και διοίκησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στα ευρωπαϊκά τμήματά της», αναφέρει στους Southeast European Times.
Αυτή είναι η άποψη που εκφράζεται από την πλευρά των Τούρκων, οι οποίοι θέλουν να πείσουν τους Αλβανούς ότι είναι αδέλφια, αφού ήταν μέρος της οθωμανικής ελίτ που περιλάμβανε πάνω από 25 πρωθυπουργούς αλβανικής καταγωγής.
Σε μια ομιλία του το 2009 στο Σεράγεβο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου είπε: «Εάν δεν υπήρχε η οθωμανική παράδοση, οι Αιγύπτιοι δεν θα είχαν δει ούτε έναν Αλβανό στη ζωή τους», αναφερόμενος στον Αλβανό μεταρρυθμιστή του 19ου αιώνα Μουχάμεντ Αλί, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο και δημιούργησε μια δυναστεία.
Παρόλα αυτά, ο ιστορικός κ. Ντιμίτερ Κότσι εκφράζει την εθνικιστική άποψη, και αμφισβητεί την ανάγκη για μια αναθεώρηση της ιστορίας. «Στην ιστορία μας οι Οθωμανοί κατακτούσαν τις αλβανικές περιοχές μας και αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει», αναφέρει ο Κότσι, υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε αλλαγή της ιστορίας ή αναθεώρηση, όπως και να την αποκαλούν, είναι κίνδυνος για την εθνική ταυτότητά μας και αυτό συνέβη στην κομμουνιστική εποχή».
Εμπρός λοιπόν, να εκμεταλλευθεί τη διάσταση απόψεων η ελληνική διπλωματία. Έχουμε ικανούς διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου