Μια εβδομάδα μετά την αισιοδοξία που προκάλεσαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, μια δήλωση από τη Γερμανία επανέφερε την αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η δήλωση προήλθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern επεσήμανε πως η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει, και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην Ε.Ε.». Επίσης, σε επιστολή του προς μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει πως η Γερμανία δεν δίνει «λευκή επιταγή» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ωστόσο, η διευκρίνιση της επίμαχης φράσης περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας έρχεται στη συνέχεια της συνέντευξης: «Η επιλογή αυτή είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την Ευρωζώνη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν- Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point τόνισε πως «όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα χάσουν τα λεφτά τους», ενώ χαρακτήρισε εκείνη την απόφαση της Συνόδου «σημαντική για τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να δουλέψει πάνω στην εξισορρόπηση της οικονομίας της».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters επεσήμανε πως το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά και να τους υπερβούμε.
Στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τράπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας η ελληνική οικονομία θα σημειώσει το 2012 ανάπτυξη μικρότερη του1% και άνω του 2% το 2013. Επίσης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής καταγράφεται επιστροφή των καταθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου