Σελίδες
▼
Δευτέρα
H ελληνική παρουσία και στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
Αισθητή είναι η ελληνική παρουσία και στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο καθώς οκτώ Ελληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να συμπεριληφθούν σε αυτήν.
Πλουσιότερος Ελληνας παραμένει ο Σπύρος Λάτσης με την οικογένειά του, τον οποίο συναντάμε στην 291η θέση της λίστας με συνολική περιουσία ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από τη δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας. Ακολουθεί ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ που στα 91 του χρόνια έχε καταφέρει να ξεχωρίσει στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας με την εταιρεία του Mitchell Energy.
Η περιουσία του αγγίζει τα 2,7 δισ. δολάρια, γεγονός που τον φέρνει στην 420ή θέση της συνολικής κατάταξης. Λίγο πιο κάτω, στην 459η θέση με περιουσία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων συναντάμε τον συλλέκτη έργων τέχνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) Φίλιππο Νιάρχο, ενώ στην 651η θέση βρίσκονται ακόμη δύο ομογενής. Ο 49χρονος Μάικ Λαζαρίδης, συνιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρείας του Blackberry, της Research in Motion, και ο 82χρονος Μάικλ Ζαχαρής, που δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, έχουν δημιουργήσει περιουσία ύψους 1,9 δισ. δολαρίων έκαστος.
Την 692η θέση της λίστας κατέκτησε φέτος ο 62χρονος Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων μέσα από ευρείας γκάμας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από σούπερ μάρκετ μέχρι real estate, ενώ στην 736η θέση φιγουράρει ο Τζορτζ Αργυρός με περιουσία ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που απέκτησε από το real estate. Τέλος, ο Αλεξάντερ Σπανός και η οικογένειά του, ιδιοκτήτες της μεσιτικής εταιρείας A.G. Spanos Cos, κατέκτησαν την 1.057η θέση με περιουσία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.
Τον θρόνο του πλουσιότε
ερου ανθρώπου στον κόσμο διατήρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, με περιουσία που ανέρχεται σε 74 δισ. δολάρια. Πέρσι, είχε «εκθρονίσει» από την κορυφή της λίστας τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος παραμένει και το 2011 στη 2η θέση με 56 δισ. δολάρια. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γουόρεν Μπάφετ με 50 δισεκατομμύρια και ο πρόεδρος του ομίλου LVMH Μπερνάρ Αρνό με περιουσία 41 δισ. δολαρίων.
Μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι ακόμη η βασίλισσα των talks shows Οπρα Γουίνφρεϊ, η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζόαν Ρόουλινγκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Facebook δεν έκανε μόνο διάσημους τους ιδρυτές τους μέσα από την ταινία «Social Network», αλλά και πλούσιους, καθώς από τους κόλπους του ξεφύτρωσε η νέα γενιά των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.
Εξι από τους ιδρυτές και τους επενδυτές πίσω από το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης διείσδυσαν στην ετήσια λίστα του Forbes, με κυρίαρχο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ που αύξησε την περιουσία του κατά 238% και αναρριχήθηκε από την 212η στην 52η θέση. Ο συνιδρυτής του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς, από την πλευρά του, έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του 2011.
Η φετινή λίστα έσπασε δύο ρεκόρ καθώς αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε απόλυτα νούμερα, όσο και το μέγεθος του συνολικού τους πλούτου που ανέρχεται πλέον σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οσο για την «πρωτεύουσα» των δισεκατομμυριούχων, αυτή πλέον δεν είναι η Ουάσινγκτον, αλλά η Μόσχα, όπου ζουν οι 79 από τους συνολικά 101 Ρώσους δισεκατομμυριούχους. «Πλουσιότερη» χώρα αναδεικνύεται ωστόσο η Κίνα που από το 2010 διπλασίασε τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της, φτάνοντας αισίως τους 115.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου