Κατά την διάρκεια της εξάμηνης κράτησής μου στον Κορυδαλλό είχα την ευκαιρία, όπως έχω ξαναγράψει, να γνωρίσω τον συγκρατούμενό μου, στρατηγό Ντερτιλή.
Έναν άνθρωπο ιδιαίτερο, ο οποίος σίγουρα δεν μπορεί να προκαλέσει αδιαφορία σε όποιον τον γνωρίζει. Εγώ κάθισα μέσα έξι μήνες και... ταλαιπωρήθηκα κάπως.
Αυτός βρίσκεται μέσα 36 χρόνια και θαρρείς ότι δεν έχει καν ενοχληθεί. Όπως ο ίδιος λέει, αισθάνεται ότι είναι ακόμη εντός αποστολής και ως εκ τούτου απλά εκπληρώνει το καθήκον του. 36 χρόνια όμως φυλακής είναι πολλά, για τον πολίτη ενός κράτους, το οποίο θέλει να αποκαλείται ευνομούμενο και δημοκρατικό.
Τα 36 χρόνια εγκλεισμού του ή κατακράτησής του όπως τα αποκαλεί ο ίδιος είναι μια κηλίδα στο ίδιο το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Αυτό φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο κατανοητό από διάφορες πλευρές.
Έτσι με αφορμή το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, περί “ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης” επανήλθε στην δημοσιότητα το ζήτημα αυτό.
Την αρχή έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουλόπουλος, κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής επιτροπής, ο οποίος αναφερόμενος στις προσπάθειες του υπουργείου για ... αποσυμφόρηση των φυλακών, μίλησε για το απαράδεκτο της επί 36 χρόνια κρατήσεως του Ντερτιλή.
Την αναφορά αυτή του κ. Μουλόπουλου, δεν άφησε να πέσει κάτω ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και έτσι το απόγευμα της Πέμπτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε τα εξής:
"Κλείνω με ένα θέμα που είχε μία λεβεντιά ο κ. Μουλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και το είπε στην Επιτροπή. Είμαστε επιεικείς με όλους τους εγκληματίες. Είμαστε επιεικείς με τους βιαστές, με τους εμπόρους ναρκωτικών.
Είμαστε επιεικείς με όλους τους εγκληματίες της χώρας, εκτός από ένα. Τι φοβόμαστε; Φοβόμαστε μήπως κάνει κίνημα το Ντερτιλής αν βγει έξω; Δηλαδή, μήπως κάποιος παραδειγματιστεί ότι τη γλίτωσε ο Ντερτιλής και πάει να τον μιμηθεί;
Υπάρχει ένας τρελός που να ξέρει ότι τον περιμένουν τριάντα πέντε χρόνια φυλακής και να το ρισκάρει; Αφήστε δε, που η δημοκρατία μας σήμερα είναι τόσο θωρακισμένη που δεν υπάρχει κίνδυνος και όρεξη και σκέψη σε κανένα αξιωματικό.
Δεν μπορεί λοιπόν, σήμερα η πολιτεία να μη θέλει αυτήν τη κουτσουλιά στην ενέργειά της, στην πράξη, στην αδιαφορία, στην απραξία της να δικαιολογήσει. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μια ευρύτητα.
Σας καλώ κύριε Υπουργέ, τώρα που είναι οι άγιες μέρες των εορτών να κάνετε μια κίνηση. Θα σας γράψει θετικά η ιστορία και όχι αρνητικά, τη στιγμή μάλιστα, που δεν υπάρχει και αντίρρηση από την Αριστερά που το είπε.
Να θυμίσω εξάλλου ότι πάλι όταν ετέθη το θέμα πριν από αρκετά χρόνια, πάλι από την Αριστερά είχε γίνει από τον Λεντάκη. Το να επιμένουμε λοιπόν, αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα αξιωματικό με ό,τι τον συνοδεύει -και τον συνοδεύουν πολλά ΑΡΝΗΤΙΚΑ- αλλά που τον συνοδεύει όμως και μια στρατιωτική λεβεντιά, την οποία είχε πριν από αυτό το γεγονός.
Πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα, η πολιτεία σήμερα μπορεί να έχει την άνεση να συγχωρεί, όπως εξάλλου και ο ακραίος τότε δικτάτορας είχε συγχωρέσει και είχε αφήσει απ' έξω τον άνθρωπο που πήγε να τον δολοφονήσει, τον Αλέκο Παναγούλη."
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο στρατηγός Ντερτιλής, ένας από τους λίγους Έλληνες που προσέθεσαν έδαφος σε αυτήν εδώ την πατρίδα, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο παγκόσμιος "ρέκορντμαν" φυλακισμένος.
Έχει ήδη 36 χρόνια μέσα, όταν ο Μαντέλα είχε περίπου 20. Και αυτόν τον άνθρωπο 88 ετών η πολιτεία τον κρατά ακόμη φυλακισμένο.
Ελπίζουμε τώρα που το ζήτημα ήλθε στην Βουλή, να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα, στην απάντησή του.
Αλλά το σημαντικό ήταν ότι δεν υπήρχαν και αντιδράσεις από την αριστερά. Φαίνεται ακόμη και σε αυτούς προκαλεί ντροπή το θέμα.
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου