Σελίδες

Παρασκευή

Η άνοδος του ευρώ είναι απλό διάλειμμα



euro_dollarΟ πρόσφατος ... έρωτας των επενδυτών για το ευρώ μπορεί να είναι μια απλή καλοκαιρινή περιπέτεια. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που άρχισε να διολισθαίνει εκ νέου την Τετάρτη, είχε ενισχυθεί έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 4ετίας του 1.19 δολαρίων που κατέγραψε στις 7 Ιουνίου σε 1.30 αυτή την εβδομάδα – μια άνοδο της τάξης άνω του 9%.

Το ευρώ επωφελήθηκε από τη βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης υποχωρούσαν και οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι τα 'τεστ αντοχής' των ευρωπαϊκών τραπεζών θα σκόρπιζαν τους φόβους για πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ανοδική κίνηση του ευρώ αντανακλά περισσότερο τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία παρά την αισιοδοξία για την κατάσταση στην Ευρώπη. “Ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός για τα κέρδη του ευρώ”, υποστηρίζει η Καμίλα Σάτον, στρατηγική αναλύτρια νομισμάτων της Scotia Capital του Τορόντο.

Η κυρία Σάτον ανήκει στο στρατόπεδο των σκεπτικιστών. Περιμένει ότι το ευρώ θα εξασθενήσει εκ νέου στις αρχές του τετάρτου τριμήνου και ότι θα κλείσει τη χρονιά με ισοτιμία 1.19 δολάρια. Και τα πολυδιαφημισμένα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, που τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα, κατά τη γνώμη της έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά.

Την Τετάρτη το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε 1.2760 δολάρια από 1.2893 την Τρίτη. Εν τω μεταξύ το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν σε 87.03 γεν από 87.43. Το ευρώ βρέθηκε στα 111.11 γεν από 112.73. Η βρετανική στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε 1.5170 από 1.5282. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το δολάριο υποχώρησε σε 1.0503 ελβετικά φράγκα από 1.0524.

Για να υποστηρίξουν τη θέση τους όσοι πιστεύουν στην εκ νέου πτώση του ευρώ, υποδεικνύουν την μειωμένη αποδοτικότητα του ενιαίου νομίσματος έναντι του γεν, που από τις 7 Ιουλίου δεν ενισχύθηκε περισσότερο του 2%. «Υπάρχει υψηλός συντελεστής δολαρίου στην άνοδο του ευρώ”, παρατηρεί ο Γιενς Νόντβιγκ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη Nomura Securities. «Άλλαξε δραστικά η εκτίμηση των αγορών για το δολάριο».

Στην αφετηρία αυτής της μεταβολής βρίσκεται ένα κύμα κατώτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που ήρθαν σε μια συγκυρία όπου η προσφυγή στο δολάριο σε αναζήτηση ασφάλειας, η οποία και συνόδεψε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είχε αρχίσει να υποχωρεί. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς διαπιστώνεται παράλληλα η επανεμφάνιση μακροπρόθεσμων επενδυτών που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτιμώνται σε ευρώ, ανάμεσά τους και η Κίνα.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών 102 εταιριών στο πλαίσιο δημοσκόπησης που έκανε η Consensus Economics στις 12 Ιουλίου, εκτιμάται ότι το ευρώ θα κλείσει το τρίτο τρίμηνο του έτους στα 1.21 δολάρια και το έτος στα 1.20. Το Μάιο η εκτίμηση ήταν ότι το ευρώ θα έκλεινε το τρίτο τρίμηνο λίγο πριν από το 1.30 και το 2010 στο 1.294.

Πάντως οι εκτιμήσεις των αναλυτών υπήρξαν έως τώρα μονομερείς. Στα τέλη Ιουνίου, όταν το ευρώ διαπραγματεύονταν κοντά στο 1.24 δολάρια, διαπιστώθηκε από έρευνα ότι μόνο το 4% των αναλυτών περίμεναν άνοδο του ευρώ, ενώ το 80% περίμενε το ευρώ να παραμείνει σταθερό στα χαμηλά.

Οι μεταβολές του νομίσματος έχουν ξεγελάσει πολλούς. Κατά τη μεγάλη πτώση του ευρώ – πτώση 21% ως το ναδίρ των αρχών Ιουνίου από τα υψηλά του Νοεμβρίου – οι αναλυτές νομισμάτων προσάρμοσαν απλά τις προβλέψεις τους και το ίδιο έκαναν όταν άρχισε η άνοδος.

Οι μεταπτώσεις αυτές του νομίσματος ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για 'ταύρους' σαν τον Τόμας Στόλπερ, της Goldman Sachs, στρατηγικό αναλυτή νομισμάτων στο Λονδίνο. Μόλις τον Μάιο, ο Στόλπερ είχε υποστηρίξει ότι το ευρώ θα δρα έφτανε στα 1.35 δολάρια ως τα τέλη του χρόνου, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών για χαμηλή αμερικανική οικονομική ανάπτυξη που θα πίεζε πτωτικά το δολάριο.

Τον Ιούνιο, ο Στόλπερ αναγκάστηκε να περικόψει δραστικά την πρόβλεψή του για την ισοτιμία του ευρώ σε 1.15 δολάρια βραχυπρόθεσμα και σε 1.25 για τους επόμενους 12 μήνες. Ο αναλυτής υποστήριξε ότι παρερμήνευσε την πολιτική αβεβαιότητα που έφερε η ελληνική κρίση χρέους.

Την περασμένη βδομάδα, όμως, καθώς υποχωρούσαν οι φόβοι των επενδυτών για τη μόλυνση της Ευρωζώνης από τον 'ελληνικό ιό', ο Στόλπερ ανέβασε τις προβλέψεις του για το ευρώ σε 1.35 δολάρια στο εξάμηνο και 1.38 σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο Στόλπερ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα από την Ευρώπη, με υψηλή ανεργία, πολύ πιεσμένη αγορά ακινήτων, χαμηλή αποταμίευση και μεγάλο δημόσιο έλλειμμα. Κατά συνέπεια, «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προοπτικές χαμηλής ανάπτυξης για περισσότερο καιρό», γεγονός που θα πλήξει το δολάριο.

Με αυτό ως δεδομένο, πιστεύει ότι οι πιθανότητες για άνοδο του ευρώ είναι σημαντικές και πως το νόμισμα θα ενισχυθεί σε 1.22 δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο. «Δεν θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις στην Ευρώπη», παρατηρεί, υποδεικνύοντας την περίπτωση της Γαλλίας όπου εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε γενική απεργία για τις 7 Σεπτεμβρίου – γεγονός που μπορεί να πιέσει αρνητικά το ευρώ.

Πίσω από τα αρνητικά συναισθήματα έναντι του ευρώ βρίσκεται η πεποίθηση περί περιστολής της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης μέσα στα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της δημοσιονομικής σύσφιξης που υιοθετήθηκε την επαύριο της ελληνικής κρίσης.

Ενδείξεις ισχυρής επιφυλακτικότητας βρίσκουμε και στην αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων, όπου το συναίσθημα έναντι του ευρώ παραμένει πτωτικό.

Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια του ευρώ έχουν περάσει από το επίπεδο ρεκόρ των 113,890 στα μέσα Μαΐου σε 27,050 στα μέσα Ιουλίου. Και ενώ αυτό σε πρώτη ματιά υποδεικνύει μια υποχώρηση του ανοδικού συναισθήματος έναντι του δολαρίου, τα στοιχεία δείχνουν πως ελάχιστοι προσδοκούν άνοδο του ευρώ. Η αλλαγή στις τοποθετήσεις προέρχεται από τη μείωση των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων σε ευρώ από 153,474 στα μέσα Μαΐου σε 83,237 στα μέσα Ιουλίου. Οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε ευρώ έχουν αυξηθεί ελάχιστα, από 39,584 στα μέσα Μαΐου σε 56,187 στα μέσα Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου