Σελίδες

Τετάρτη

Ενημερωτικά, περί της κρίσης:




Σε συνομιλία μου με Έλληνες του Καναδά και της Αμερικής, έμαθα τα παρακάτω:

Ο ΦΠΑ στον Καναδά ήταν 15% και λόγω κρίσης ΚΑΤΕΒΗΚΕ 2 μονάδες και είναι τώρα 13%!

Στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερος, με μικρή διαφοροποίηση από πολιτεία σε πολιτεία. Κυμαίνεται από 4,5%, και φτάνει τα 8%. Στην Φλόριντα είναι 6,5%! Στο άκουσμα του δικού μας ΦΠΑ, έμειναν άναυδοι!

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κοινωνική ασφάλιση πληρώνοντας ελάχιστα εως τίποτα. Μπορούν να ασφαλιστούν σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Όταν άκουσαν οτι "ανέβηκα κατηγορία" και πληρώνω στην Ελλάδα, 840¤ το δίμηνο για ...ΤΕΒΕ , τρελάθηκαν!

Ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ασήμαντος και πληρώνεται από τον ΠΩΛΗΤΗ, αφού ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία. Δεν αποτελεί δηλαδή προυπόθεση για να γίνει η πράξη, -έπεται αυτής!! Μάλιστα, ο πωλητής ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ του φόρου, εάν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τοποθετήσει τα χρήματα που πήρε σε άλλο ακίνητο! (έχει την λογική οτι μπορεί να μετακομίσει κάποιος, και να μην έχει φορολογικό κόστος.) Εαν όχι, δεν θα δυσκολευτεί να πληρώσει τον φόρο, γιατί εισέπραξε από την πώληση. Το ύψος του φόρου αυτού, είναι πολύ χαμηλό, περίπου 0,3% της αντικειμενικής - με επιφύλαξη - πάντως, για μονοκατοικία 400.000$, πληρώθηκαν περίπου $900.

Η εγγραφή στο "κτηματολόγιο" είναι $250-300.

Ο δικηγόρος κοστίζει περίπου $100 -άν προσλάβεις. (Μπορεί να γνωρίζεις ανάγνωση και να μην σου χρειάζεται)

Συμβολαιογράφο, -λυπάμαι- δεν έχει. ¶, τα αμερικανάκια είναι πολύ πίσω σ'αυτά.

Τα συμβόλαια γίνονται αυθημερόν. Είναι ΜΟΝΟΣΕΛΙΔΑ!

Υπάρχει όμως φόρος ακίνητης περιουσίας, που σε κάποιες περιοχές, φτάνει το 2%. Σε μικρά εισοδήματα, δεν υπάρχει ούτε αυτός.

Δεν θα σου πούν όμως, "έχεις ακίνητο, κτήμα με ελιές, αυτοκίνητο, εξοχικό, άρα τεκμαρτό εισόδημα: τόσα Χ τόσα + τόσα = εισόδημα Λάτση", από το οποίο προκύπτει φόρος εως 45%! Σου παίρνουν κάτι κάθε χρόνο, και τέλος!!! Καθαρά πράγματα! Η έννοια του "τεκμαρτού" δεν είναι δημοφιλής σε σοβαρές κοινωνίες.

Στοχεύουν στο να μην "παγώνει" η αγορά ακινήτου, ακόμη κι αν "πέσει". Δεν "πνίγουν" το ακίνητο όπως το Ελληνικό κράτος. Γι' αυτό διευκολύνονται παντί τρόπω οι συναλλαγές.
Έτσι, όταν εκεί, "πέφτει" η αγορά, -πέφτει αμέσως. Το ίδιο όμως κι όταν ανεβαίνει! -Ανεβαίνει αμέσως. Το ακίνητο είναι μίνι χρηματιστήριο.

Ρωτήστε συγγενείς σας στον Καναδά / ΗΠΑ / Αυστραλία για λεπτομέρειες. Ρωτήστε τους για συγκεκριμένες φορολογίες. Όχι γενικά. Όταν ρωτάς κάποιον "γενικά" τότε έχει την τάση να παραπονιέται για τους φόρους που πληρώνει. Όσοι κι αν είναι. Γιατί δεν μπορεί να τους συκρίνει. Δεν ξέρουν βλέπετε για το τί πληρώνουμε εμείς. ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ πόσο ραγιάδες γίναμε!

Στην τρελο-Ελλάδα, πρέπει, αφού έχεις εξοφλήσει την φόρο μεταβίβασης 11% επί της αντικειμενικής, τον ΦΠΑ τώρα πια 23%, και όποιες τυχόν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, αγοράζεις ακίνητο, πληρώνεις 2.500¤ κέρατο σε συμβολαιογράφο, (κλειστό επάγγελμα γαρ -γάρα 1η) τον δικηγόρο 800-900¤ (κλειστό επάγγελμα γαρ -γάρα 2η) και περνάς από το "υποθηκοφυλάκιο" για να δώσεις 1500-2000¤ (κλειστό επάγγελμα γαρ -γάρα 3η)

Γι' αυτό τα μεσιτικά γραφεία πιάνουν αράχνες σήμερα...

ά σιχτήρ στα ρεμάλια που μας κυβερνούν.

kokinimilia@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου