Σελίδες

Τετάρτη

Η Δύση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την υποκρισία της Κίνας

  • Σε ένα άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ενός από τα φερέφωνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το Πεκίνο απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές φαρμάκων, ώστε η Αμερική να «βυθιστεί στη δίνη του κορονοϊού...» — Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, Twitter, 4 Μαρτίου 2020.
  • «Κρυμμένη πίσω από δηλώσεις αλληλεγγύης, η Κίνα σχεδιάζει να εξαγοράσει τις προβληματικές επιχειρήσεις και τις υποδομές μας» — Bild, 19 Μαρτίου 2020.
  • Η Ιταλία, μια χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία τoυ κορονoϊoύ της Κίνας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας κινεζικής προπαγανδιστικής εκστρατείας με στρατηγική σημασία. Το Πεκίνο έχει στείλει γιατρούς και προμήθειες στην Ιταλία και κάνει το ίδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ιταλία μπορείτε να δείτε αφίσες που γράφουν: «Εμπρός, Κίνα!». Η Κίνα προσπαθεί να αγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή μας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ήδη.
  • Η Κίνα δεν βοηθάει σε αυτό το σημείο για λόγους «αλληλεγγύης». Το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει τώρα να θεωρηθεί σωτήρας του κόσμου. Στο Πεκίνο, στην αρχή της πανδημίας, δεν νοιάζονταν για τη ζωή ούτε του δικού τους λαού: ήταν πολύ απασχολημένοι με τη λογοκρισία των ειδήσεων.
Η Κίνα διεξάγει έναν διπλό πόλεμο πληροφόρησης: έναν στο εξωτερικό και έναν για το δικό της κοινό. Και στους δύο πολέμους ηγούνται οι κινεζικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping. Προφανώς βλέπουν τη Δύση ως αδύναμη και υποτακτική. Όντως αυτό υπήρξαμε. (Φωτό του Naohiko Hatta - Pool/Getty Images)


Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι «η κεντρική απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo τον Ιανουάριο. Τότε, ο κορονοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κίνα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να κρύψει την πανδημία απέδειξε ότι ο Pompeo είχε απόλυτο δίκιο. «Η ανησυχία μου είναι ότι αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση με την οποία ασχολείται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, εξακολουθεί να στερεί από τον κόσμο τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να αποτρέψουμε νέα κρούσματα ή κάτι παρόμοιο από το να συμβεί ξανά», πρόσθεσε ο Pompeo αυτή την εβδομάδα.
Εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί στην έξαρση του ιού τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι έκανε, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 95%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Στις τρεις αυτές εβδομάδες, η Κίνα ήταν απασχολημένη με το να αποκρύπτει την αλήθεια. Σύμφωνα με τον Steve Tsang, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνας SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, «η συγκάλυψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τους πρώτους δύο μήνες περίπου ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκάλεσαν παγκόσμια πανδημία».
Ωστόσο, οι Κινέζοι ηγέτες φαίνεται να είχαν εμμονή μόνο με τη βιωσιμότητα του ολοκληρωτικού τους καθεστώτος, και ήταν πρόθυμοι να πατάξουν οποιαδήποτε επίκριση, όπως έκαναν στο παρελθόν. Από τον Ιανουάριο, τα αποδεικτικά στοιχεία της σκόπιμης συγκάλυψης από την Κίνα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην πόλη Γιουχάν έχουν γίνει θέμα δημόσιου αρχείου. Η κινεζική κυβέρνηση λογόκρινε και έθεσε υπό κράτηση γενναίους γιατρούς και καταγγέλοντες που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Κίνας, ο Jack Ma, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Κίνα απέκρυψε τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρουσμάτων κορονοϊού.
Η Κίνα μπόρεσε να εξελιχθεί σε υπερδύναμη επειδή υιοθέτησε οικονομικές πρακτικές από τη Δύση. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε ποτέ να έχει τέτοια ταχεία οικονομική και κοινωνική πρόοδο για τόσο παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, οι ελπίδες που έθεσε η Δύση στην κινεζική αγορά έτρεφαν επίσης μια επικίνδυνη αυταπάτη. Εμείς στη Δύση πιστεύαμε ότι μια εκσυγχρονισμένη Κίνα με αυξανόμενο ΑΕΠ θα εκδημοκρατιζόταν και θα σεβόταν τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντ' αυτού, η αυταπάτη μετατράπηκε σε καταστροφή καθώς παρακολουθούσαμε την Κίνα να μετατρέπεται ακόμη περισσότερο σε ένα «ολοκληρωτικό κράτος».
Η φύση του κινεζικού καθεστώτος ―η απαγόρευση του ελεύθερου Τύπου και όλων των επικρίσεων, η απόλυτη κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος επάνω σε κοινωνικούς, πνευματικούς και οικονομικούς παράγοντες, η φυλάκιση των μειονοτήτων και η συντριβή της ελεύθερης συνείδησης― συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση αυτής της καταστροφής της δημόσιας υγείας. Το κόστος, όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές και το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι τεράστιο.
Η συνέργεια της κινεζικής κυβέρνησης στην πανδημία είναι πλέον μια ευκαιρία για τη Δύση να επανεκτιμήσει τους δεσμούς της με το Πεκίνο. Σύμφωνα με τον Guy Sorman, Γάλλο-Αμερικανό εμπειρογνώμονα σε θέματα σχετικά με την Κίνα:
«Ως χρήσιμοι ηλίθιοι, όχι μόνο βοηθήσαμε το Κόμμα να ευημερήσει, αλλά, ακόμα χειρότερα, έχουμε παραιτηθεί από τις ανθρωπιστικές, δημοκρατικές και πνευματικές μας αξίες με αυτό τον τρόπο».
«Είναι καιρός», δήλωσε ο Αμερικανός αρθρογράφος Marc A. Thiessen, «να ανοσοποιηθεί η οικονομία και η εθνική μας ασφάλεια από την εξάρτησή μας από ένα δόλιο καθεστώς».
Η Κίνα διεξάγει έναν διπλό πόλεμο πληροφόρησης: έναν στο εξωτερικό και έναν για το δικό της κοινό. Και στους δύο πολέμους ηγούνται οι κινεζικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping. Προφανώς βλέπουν τη Δύση ως αδύναμη και υποτακτική. Όντως αυτό υπήρξαμε.
Η Κίνα φαίνεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε άνοδο, ενώ η Δύση βρίσκεται σε πτώση. «Βρισκόμαστε σε αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν Systemwettbewerb, σε έναν «ανταγωνισμό συστημάτων» ανάμεσα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και στον αυταρχικό κρατικό καπιταλισμό της Κίνας, που προβάλλει ολοένα και περισσότερο την απόλυτη διεκδίκησή της για εξουσία πέρα από τα σύνορά της», δήλωσε ο Thorsten Benner, συνιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής στο Βερολίνο. Τουλάχιστον, ο ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία ήταν σαφέστερος.
«Είχαμε έναν ανταγωνιστή σε θέματα ιδεολογίας και ασφάλειας, ο οποίος δεν ήταν οικονομικός ανταγωνιστής. Υπήρχε ένα κινεζικό τείχος ανάμεσα στις οικονομίες της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που είναι ισχυρός οικονομικός ανταγωνιστής και εμπλέκεται πολύ στην πολιτική οικονομία της Δύσης. Ταυτόχρονα, εξαρτόμαστε επίσης και από τη συνεργασία με την Κίνα σε διακρατικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες. Το αυταρχικό κρατικό καπιταλιστικό σύστημα της Κίνας με τις ηγεμονικές του φιλοδοξίες είναι μακράν η πιο δύσκολη καίρια πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Δύση μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον ιστορικό Niall Ferguson, «η Κίνα σήμερα αποτελεί μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση από ό, τι έκανε ποτέ η Σοβιετική Ένωση». Η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε ποτέ να βασιστεί σε έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα, όπως κάνει η Κίνα. Σε ορισμένες αγορές― όπως είναι η τεχνολογία― η Κίνα βρίσκεται ήδη μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όχι μόνον αυτό∙ η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τη Δύση από ό, τι ήταν ποτέ η σοβιετική. Η ολοκληρωτική μονοκομματική διακυβέρνηση της Κίνας επιτρέπει, τουλάχιστον επί του παρόντος, περισσότερες ατομικές ελευθερίες από ό, τι έκανε η Σοβιετική Ένωση. Η επιδημία του κορονοϊού είναι, στην πραγματικότητα, εν μέρει συνέπεια της ελευθερίας κινήσεων που απολαμβάνουν οι Κινέζοι πολίτες.
Η Κίνα ήταν επίσης σε θέση να πείσει μεγάλο μέρος της Δύσης ότι δεν είναι εχθρός. Ο στόχος του Πεκίνου φαίνεται να ήταν να προσπαθήσει να προσελκύσει τη Δύση ―και τον υπόλοιπο κόσμο― στην οικονομική και ιδεολογική της τροχιά. Η Κίνα άνοιξε τις αγορές στη Δύση, ενώ προσέφερε στο λαό της ένα είδος συμφωνίας με το διάβολο: παραιτηθείτε από τις ιδέες και τις αρχές σας και θα απολαύσετε υλική βελτίωση και κοινωνική ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έγινε ένα βιομηχανικό και τεχνολογικό μεγαθήριο, ένα κατόρθωμα που η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε μόνο να ονειρευτεί.
Ας δούμε, για παράδειγμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Yanzhong Huang, ανώτερο συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν τις ΗΠΑ με περισσότερο από το 90% των αντιβιοτικών τους, της βιταμίνης C και της ιβουπροφαίνης, καθώς και το 70% της ακεταμινοφαίνης και το 40-45% της ηπαρίνης. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν εξαρτιόταν από τη Σοβιετική Ένωση γι 'αυτό.
Σε ένα άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ενός από τα φερέφωνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το Πεκίνο απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές φαρμάκων, ώστε η Αμερική να «βυθιστεί στη δίνη του κορονοϊού». Το άρθρο του Xinhua είχε μάλιστα τίτλο «Τολμήστε: ο κόσμος χρωστάει στην Κίνα ένα ευχαριστώ».
Ο παρουσιαστής των Fox News, Tucker Carlson, είχε δίκιο να επικρίνει μέλη της αμερικανικής ελίτ ότι ξεπουλούν τη χώρα τους στα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα.
Οι ηγέτες της Κίνας πιθανώς ελπίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει μια υπερδύναμη η οποία του πουλάει τα περισσότερα αναγκαία γι αυτόν φάρμακα.
Η Ιταλία, μια χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία τoυ κορονoϊoύ της Κίνας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας κινεζικής προπαγανδιστικής εκστρατείας με στρατηγική σημασία. Το Πεκίνο έχει στείλει γιατρούς και προμήθειες στην Ιταλία και κάνει το ίδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ιταλία μπορείτε να δείτε αφίσες που γράφουν: «Εμπρός, Κίνα!». ["Forza China!"] Η Κίνα προσπαθεί να αγοράσει τη σιωπή και τη συνενοχή μας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ήδη. Τον Φεβρουάριο, ενώ ορισμένοι Ιταλοί αξιωματούχοι (από τη δεξιά παράταξη) προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να θέσει σε καραντίνα μαθητές του βορρά που μόλις επέστρεφαν από διακοπές στην Κίνα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ιταλίας ήταν απασχολημένοι προσπαθώντας να ευχαριστήσουν το Πεκίνο. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini και ο Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio φιλοξένησαν μια συναυλία στη Ρώμη για την «ιταλο-κινεζική φιλία». Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping τους ευχαρίστησε θερμά.
Η Κίνα δεν βοηθάει σε αυτό το σημείο για λόγους «αλληλεγγύης». Το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει τώρα να θεωρηθεί ως σωτήρας του κόσμου. Στο Πεκίνο, στην αρχή της πανδημίας, δεν νοιάζονταν για τη ζωή ούτε του δικού τους λαού: ήταν πολύ απασχολημένοι με τη λογοκρισία των ειδήσεων.
«Κρυμμένη πίσω από δηλώσεις αλληλεγγύης, η Κίνα σχεδιάζει να εξαγοράσει τις προβληματικές επιχειρήσεις και τις υποδομές μας», σύμφωνα με την κορυφαία εφημερίδα της Γερμανίας, Bild. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα των G-7 που υπέγραψε το παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας, μια συμφωνία που δικαίως προκάλεσε ανησυχίες στις ΗΠΑ. Η Κίνα φαίνεται να είναι έτοιμη να συνεχίσει την επέκτασή της στην ιταλική οικονομία και τα στρατηγικά συμφέροντα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φαίνεται να βρίσκεται σε πόλεμο με την ελεύθερη ροή πληροφοριών διεθνώς. Το καθεστώς, κατά τη διάρκεια της πιο σαρωτικής επίθεσης ενάντια στα μέσα ενημέρωσης μετά το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, απέλασε πρόσφατα δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο προσπάθησε επίσης να μετατοπίσει την ευθύνη για την πανδημία στις ΗΠΑ λέγοντας ότι ο κορονοϊός προήλθε από τους αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη Γιουχάν. Ο Lijian Zhao, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δημοσίευσε δηλώσεις με αυτόν το σκοπό στα κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και το Twitter. Η κρίση του κορονοϊού αποτελεί πλέον πεδίο μάχης για την κινεζική προπαγάνδα.
Το παράδοξο είναι ότι οι Global Times, ένα μέσο ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, διαδίδουν ψευδή αντι-αμερικανική προπαγάνδα στο Twitter, το οποίο απαγορεύεται στην Κίνα. Το Twitter, εν τω μεταξύ, απαγόρευσε την ιστοσελίδα Zero Hedge, επειδή δημοσίευσε ένα άρθρο που συνδέει έναν Κινέζο επιστήμονα με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το Twitter επίσης, δυστυχώς, αποφάσισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν παραβιάζει τους κανόνες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης διαδίδοντας ψεύδη εναντίον των ΗΠΑ.
Ήδη πριν από λίγα χρόνια, το 2013, μια μυστική ντιρεκτίβα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστή ως Έγγραφο No. 9, ζήτησε την απόρριψη επτά ιδεών της Δύσης, όπως η «Δυτική συνταγματική δημοκρατία», οι «οικουμενικές αξίες» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εννοιών της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της συμμετοχής των πολιτών, την έντονη προβολή του «νεοφιλελευθερισμού» και των «μηδενιστικών» επικρίσεων για το αμφίβολο παρελθόν του Κόμματος. Στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπεριλαμβανόμενων «δυτικών πρεσβειών, προξενείων, επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ο Huang Kunming, επικεφαλής της προπαγάνδας του Κόμματος επιτίθεται σε «ορισμένες δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα και την κυριαρχία του λόγου που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμποδίσουν τις λεγόμενες "καθολικές αξίες"». Ο υπουργός Παιδείας της Κίνας Yuan Guiren, πρώην πρόεδρος του Normal University του Πεκίνου, δήλωσε: «Ποτέ μην επιτρέπετε στα μαθήματά μας βιβλία που προωθούν τις δυτικές αξίες».
Σε ομιλίες και επίσημα έγγραφα, ο Πρόεδρος Xi μιλάει για έναν αγώνα μεταξύ του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» και των «δυτικών αντι-κινεζικών δυνάμεων» με τις «εξαιρετικά κακόβουλες» ιδέες τους για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η Δύση φαίνεται να είναι ο στόχος τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου:
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα... χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο τακτικών στους τομείς της οικονομίας και της πληροφόρησης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη μελλοντική ευημερία πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς η εξάρτησή τους από την Κίνα μεγαλώνει».
Η Κίνα προφανώς κατανοεί πώς να χρησιμοποιεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη δική της προπαγάνδα. «Το Βατικανό και η Δυτική επιχειρηματική ελίτ», έγραψε ο Michael Brendan Dougherty, «από τη στιγμή που συνέβαλαν να κερδίσει η Δύση τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάστηκαν να υπακούν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Το κινεζικό καθεστώς πέτυχε εκεί όπου απέτυχε το σοβιετικό καθεστώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα κορίτσι ηλικίας έξι ετών στο Λονδίνο που ετοίμαζε χριστουγεννιάτικες κάρτες βρήκε ένα μήνυμα στο εσωτερικό τους: «Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Shanghai Qingpu της Κίνας, και μας εξαναγκάζουν να εργαζόμαστε παρά τη θέλησή μας», έλεγε το χειρόγραφο σημείωμα. «Παρακαλούμε, βοηθήστε μας και ενημερώστε τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο δυτικός καπιταλισμός έγινε συνεργός με την κινεζική δουλεία.
Τα δυτικά εμπορικά σήματα δεν είναι τα μόνα που υποχωρούν από φόβο μην «προσβάλλουν» το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η δυτική κουλτούρα υποβάλλεται με προθυμία σε αυτολογοκρισία για την Κίνα. «Η Δύση είναι τόσο ανεκτική, παθητική, εξυπηρετική και αφελής απέναντι στο Πεκίνο», δήλωσε ο Liao Yiwu, Κινέζος συγγραφέας εξόριστος στο Βερολίνο.
«Οι Δυτικοί κοιτάζουν την Κίνα με δύσπιστα μάτια, γοητεύονται όπως ένας γέρος μπροστά στη θέα μιας νεαρής κοπέλας. Όλοι τρέμουν μπροστά στην κινεζική παντοδυναμία. Η Ευρώπη δείχνει όλη της την αδυναμία. Δεν συνειδητοποιεί ότι η κινεζική επίθεση απειλεί την ελευθερία και τις αξίες της».
Η πρεσβεία της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία χρηματοδοτεί τώρα ένα μάθημα σπουδών στο πανεπιστήμιο Charles, το πανεπιστήμιο με το μεγαλύτερο κύρος στη χώρα. Τα βρετανικά πανεπιστήμια εξαρτώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους φοιτητές. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα μεικτά δίδακτρα που καταβάλλουν ανέρχονται περίπου σε 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Αυστραλία είναι πλέον ακόμα πιο εξαρτημένη, με 200.000 Κινέζους φοιτητές. Εάν αυτοί επιστρέψουν στην Κίνα ή εάν οι κινεζικές δωρεές σταματήσουν σε αυτές τις σχολές, θα χαθούν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα 1.500 υποκαταστήματα του Ινστιτούτου Confucius, τα οποία έχει εγκαταστήσει το καθεστώς της Κίνας σε 140 χώρες, προσφέρουν προγράμματα γλώσσας και «πολιτισμού». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Matt Schrader, αναλυτή της Κίνας στη Συμμαχία για την Εδραίωση της Δημοκρατίας, τα ινστιτούτα αυτά είναι «εργαλεία προπαγάνδας». Τον περασμένο Οκτώβριο, το Βέλγιο απέλασε τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Confucius στις Βρυξέλλες, Xinning Song, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας τον κατηγόρησαν ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό του Πεκίνου.
Το 2013, όταν το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ακύρωσε μια ομιλία του θιβετιανού Δαλάι Λάμα στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί θεώρησαν ότι οι δεσμοί του πανεπιστημίου με τα κινεζικά συμφέροντα ενεπλάκησαν στις προσπάθειες άσκησης πίεσης για να ακυρωθεί η εκδήλωση που είχε ήδη εγκριθεί. Θέματα όπως το Θιβέτ, η ανεξαρτησία της Ταϊβάν ή ο αντιφρονών βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Liu Xiaobo, είναι θέματα ταμπού.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Bloomberg, η Κίνα διεισδύει επίσης στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης υποστηρίζοντας πολιτικά κόμματα και προσκαλώντας πολιτικούς στην Κίνα. Ο Πρόεδρος Xi, διεξάγοντας τον ιδεολογικό του αγώνα στο εξωτερικό, δώρισε ένα άγαλμα του Καρλ Μαρξ στην πόλη Trier της Γερμανίας, γενέτειρα του Μαρξ, για την 200ή επέτειο από τη γέννησή του.
Το Πεκίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, χρησιμοποιεί τα δυτικά πολυμερή θεσμικά όργανα προς όφελός του. Όπως εξηγεί λεπτομερώς ο Michael Collins σε μια έκθεση για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, το Πεκίνο επέκτεινε την παρουσία του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Οι συνεισφορές της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυξήθηκαν κατά 52% από το 2014 σε περίπου 86 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει ο Collins.
«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκτιμώμενων συνεισφορών της Κίνας, οι οποίες βασίζονται στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθυσμό μιας χώρας. Ωστόσο, η Κίνα έχει επίσης αυξήσει ελαφρώς τις εθελοντικές συνεισφορές από 8,7 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε περίπου 10,2 εκατομμύρια δολάρια το 2019».
Όπως και η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Κίνα φαίνεται τώρα να οικοδομεί ένα γιγαντιαίο όργανο ελέγχου. Το αποκαλούν «αστυνομία του διαδικτύου». Προσπαθήστε να φανταστείτε την μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τη Στάζι, να χρησιμοποιεί το πιο προηγμένο σύστημα επιτήρησης στον κόσμο: αυτή είναι η Κίνα του 2020.
Οι κομμουνιστικές δικτατορίες καταλήγουν πάντοτε να ακολουθούν το ίδιο σενάριο. Ο Σοβιετικός συγγραφέας Boris Pasternak βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς τον εμπόδισε να το παραλάβει. Στην Κίνα, ο κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liu Xiaobo τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να το παραλάβει: πέθανε υπό φρούρηση σε ένα κινεζικό νοσοκομείο. Η Σοβιετική Ένωση είχε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας όπως έχει η Κίνα. Ο κινέζος αντιφρονών Harry Wu, ο οποίος έμεινε 19 χρόνια στη φυλακή, σύγκρινε τα κινεζικά στρατόπεδα (laogai) με τα σοβιετικά γκουλάγκ και τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στη Σοβιετική Ένωση, οι συγγραφείς, οι πολιτικοί, οι στρατηγοί και οι γιατροί που είχαν σιωπήσει και εκδιωχθεί από τον Στάλιν, αργότερα «αποκαταστάθηκαν» από τους Σοβιετικούς ηγέτες μετά το θάνατο του Στάλιν. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απλώς «απαλλάχτηκε» από τον Δρ Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος προειδοποίησε για το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κατηγορήθηκε ότι «έκανε ψευδή σχόλια και διατάρασσε την κοινωνική τάξη». Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανακαλέσει και σύντομα μετά, σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από την ασθένεια. Πρόκειται για μια επαίσχυντη προσπάθεια των Κινέζων αξιωματούχων να εξωραΐσουν την εικόνα τους.
Την περασμένη εβδομάδα, σε μια στήλη της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο βραβευμένος με Νόμπελ Mario Vargas Llosa έγραψε σχετικά με τον κορονοϊό:
«Κανείς δεν φαίνεται να ενημερώνει ότι τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί στον κόσμο εάν η δημοφιλής Κίνα ήταν ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και όχι δικτατορική».
Στη συνέχεια, ο Vargas Llosa παρομοίασε την έξαρση της επιδημίας με την καταστροφή του Τσερνομπίλ στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Και οι δύο δικτατορίες λογόκριναν και αποσιώπησαν πληροφορίες σχετικά με αυτές τις κρίσεις. Σε απάντηση, το καθεστώς του Πεκίνου όχι μόνο αποκάλεσε τον Vargas Llosa «ανεύθυνο», αλλά απαγόρευσε επίσης τα βιβλία του από τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών βιβλίων. Ο Vargas Llosa προειδοποίησε τους Δυτικούς «ανόητους» να μην πιστεύουν στην Κίνα, «την ελεύθερη αγορά με την πολιτική δικτατορία», και ότι «αυτό που συνέβη με τον κορονοϊό θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια των τυφλών».
Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι, αντίθετα με το Τσερνομπίλ που οδήγησε, εν μέρει, στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας θα βγει ενισχυμένο ―ειδικά εάν, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο αμερικανικός λαός τον Νοέμβριο δεν στηρίξει τον πρώτο πρόεδρο που τα τελευταία 40 χρόνια αμφισβήτησε ανοιχτά την Κίνα.
Το δυτικό όνειρο μιας «αναγέννησης του κινεζικού έθνους» έχει πλέον μετατραπεί σε παγκοσμιοποιημένο εφιάλτη. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε αποκλεισμό, χιλιάδες είναι νεκροί και οι οικονομίες των δυτικών χωρών παραλύουν με ορισμένες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα άδεια καταστήματα και οι άδειοι δρόμοι είναι συνηθισμένη εικόνα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ό, τι οι αναλυτές ονομάζουν «το τέλος της φιλελεύθερης τάξης». Οι κομμουνιστές της Κίνας σήμερα είναι περισσότερο καπιταλιστές παρά μαρξιστές, τουλάχιστον σε κρατικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Xi υιοθέτησε τον «Λενινισμό της αγοράς» ―αναμειγνύοντας μια κρατική οικονομία με μια «τρομακτική μορφή απολυταρχισμού». Η Δύση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την υποκρισία της Κίνας.
O Giulio Meotti, πολιτιστικός συντάκτης της εφημερίδας Il Foglio, είναι Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Κορονοϊός: Η Κίνα πλημμυρίζει την Ευρώπη με ελαττωματικό ιατρικό εξοπλισμό

  • Στην Ισπανία, το Υπουργείο Υγείας αποκάλυψε ότι 640.000 τεστ για τον κορονοϊό που είχε αγοράσει από έναν κινέζο προμηθευτή ήταν ελαττωματικά. Επιπλέον, ακόμη ένα εκατομμύριο τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν στην Ισπανία στις 30 Μαρτίου από άλλον κινέζο κατασκευαστή ήταν επίσης ελαττωματικά.
  • Η τσεχική ειδησεογραφική ιστοσελίδα iRozhlas ανέφερε ότι 300 χιλιάδες δοκιμαστικά κιτ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν από την Κίνα ήταν ελαττωματικά σε ποσοστό 80%. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας είχε καταβάλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα κιτ.
  • «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Κίνα φαίνεται να παραβιάζει τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ζωής —από την υγειονομική περίθαλψη έως το εμπόριο και από τη χειραγώγηση νομίσματος έως την εσωτερική καταστολή. Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα έθνη κάνουν τεμενάδες στην Κίνα με την απεγνωσμένη ελπίδα να κερδίσουν εμπορικές συμφωνίες. Αλλά μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση από αυτή την τρομερή πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε όλοι αυτή τη σχέση και να την θέσουμε σε μια πιο ισορροπημένη και ειλικρινή βάση ».— Iain Duncan Smith, πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών αναφέρει ότι εκατομμύρια τεμάχια ιατρικού εξοπλισμού που δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ελαττωματικά και άχρηστα. Φωτό: Εργαζόμενοι ταξινομούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας που έλαβαν από την Κίνα σε αποθήκη στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 25 Μαρτίου 2020. (Φωτό του Juan Carlos Cardenas/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Καθώς ο κορονοϊός μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναφέρει ότι εκατομμύρια τεμάχια ιατρικού εξοπλισμού που δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από την Κίνα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ελαττωματικά και άχρηστα.
Οι αποκαλύψεις τροφοδοτούν τη δυσπιστία μπροστά σε μια προσπάθεια δημοσίων σχέσεων του κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Κομμουνιστικού Κόμματος να παρουσιάσουν την Κίνα ως τη νέα ανθρωπιστική υπερδύναμη στον κόσμο.
Στις 28 Μαρτίου, η Ολλανδία αναγκάστηκε να ανακαλέσει 1,3 εκατομμύρια μάσκες που παράγονται στην Κίνα επειδή δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας για το ιατρικό προσωπικό. Οι αποκαλούμενες μάσκες KN95 είναι μια λιγότερο δαπανηρή κινεζική εναλλακτική λύση έναντι της αμερικανικής κανονικής μάσκας N95, της οποίας το απόθεμα σήμερα είναι χαμηλό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η KN95 δεν εφαρμόζει στο πρόσωπο τόσο καλά όσο η N95, γεγονός που θα μπορούσε να εκθέσει το ιατρικό προσωπικό στον κορονοϊό.
Περισσότερες από 500.000 μάσκες KN95 είχαν ήδη διανεμηθεί στα ολλανδικά νοσοκομεία πριν τεθεί σε ισχύ η ανάκληση. «Όταν οι μάσκες παραδόθηκαν στο νοσοκομείο μας, τις απέρριψα αμέσως», δήλωσε ένας εργαζόμενος νοσοκομείου στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS. «Εάν αυτές οι μάσκες δεν εφαρμόζουν σωστά, τα σωματίδια του ιού μπορούν απλώς να περάσουν μέσα από αυτές. Δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι ασφαλείς για το προσωπικό μας».
Σε γραπτή δήλωση, το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας διευκρίνισε:
«Μια πρώτη αποστολή από έναν κινέζο κατασκευαστή παραδόθηκε εν μέρει το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μάσκες με πιστοποιητικό ποιότητας KN95. Κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι αυτή η αποστολή δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα ποιότητας που θέτουμε. Ένα μέρος αυτής της αποστολής είχε ήδη παραδοθεί σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Το υπόλοιπο του φορτίου παρακρατήθηκε αμέσως και δεν διανεμήθηκε περαιτέρω.
Ένας δεύτερος έλεγχος έδειξε επίσης ότι οι μάσκες δεν ανταποκρίνονταν στα ποιοτικά μας πρότυπα και έχει αποφασιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρη αυτή η αποστολή. Οι νέες αποστολές θα υποβληθούν σε πρόσθετους ελέγχους».
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad ανέφερε στις 17 Μαρτίου ότι οι Κάτω Χώρες είχαν προμήθεια σε μάσκες μόνο για λίγες ημέρες: «Όλες μας οι ελπίδες βρίσκονται τώρα σε ένα φορτίο που έρχεται με αεροπλάνο από την Κίνα την Τετάρτη». Η υποβαθμισμένη ποιότητα των μασκών που παραδόθηκαν από την Κίνα άφησε την Ολλανδία καταρρακωμένη. Ο εκπρόσωπος ενός νοσοκομείου στην ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν ανέφερε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν «πολλά σκουπίδια... σε υψηλές τιμές».
Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας αποκάλυψε στις 26 Μαρτίου ότι 640.000 δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που είχε αγοράσει από έναν κινέζο κατασκευαστή ήταν ελαττωματικά. Τα τεστ, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Shenzhen Bioeasy Biotechnology Company στην επαρχία Guangdong, είχαν ποσοστό ακρίβειας ανίχνευσης μικρότερο από 30%.
Στις 2 Απριλίου, η ισπανική εφημερίδα El Mundo ανέφερε ότι της είχαν παρουσιάσει κάποια έγγραφα που είχαν διαρρεύσει και έδειχναν ότι η Bioeasy είχε πει ψέματα στην ισπανική κυβέρνηση για την ακρίβεια των δοκιμαστικών τεστ. Η Bioeasy είχε ισχυριστεί εγγράφως ότι τα τεστ της είχαν ένα ποσοστό ακρίβειας ανίχνευσης της τάξης του 92%.
Επίσης, στις 2 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι ακόμη ένα εκατομμύριο τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν στην Ισπανία στις 30 Μαρτίου από άλλον κινέζο κατασκευαστή ήταν επίσης ελαττωματικά. Τα τεστ, από ό, τι φαίνεται, χρειάζονταν πέντε με έξι ημέρες για να ανιχνεύσουν εάν ένας ασθενής είναι μολυσμένος με κορονοϊό, και συνεπώς ήταν άχρηστα για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Στις 25 Μαρτίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει ιατρικές προμήθειες από την Κίνα ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ (470 εκατομμύρια δολάρια), και ότι οι Κινέζοι πωλητές ζήτησαν να πληρωθούν προκαταβολικά πριν γίνουν οι παραδόσεις. Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Salvador Illa εξήγησε:
«Έχουμε αγοράσει και πληρώσει για 550 εκατομμύρια μάσκες, οι οποίες θα αρχίσουν να φτάνουν τώρα και θα συνεχίσουν για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε εβδομάδων θα φθάσουν 11 εκατομμύρια γάντια. Όσον αφορά τα γρήγορα τεστ, έχουμε προμηθευτεί 5,5 εκατομμύρια για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ θα λάβουμε 950 αναπνευστήρες κατά τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο. Διαχειριζόμαστε την αγορά περισσότερου εξοπλισμού».
Δεν είναι καθόλου σαφές πώς η ισπανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ποιότητα αυτών των νέων μαζικών αγορών, ή πώς θα λάβει αποζημίωση εάν τα προϊόντα από την Κίνα είναι πάλι χαμηλής ποιότητας.
Στις 28 Μαρτίου, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία προφανώς έχει μόνο προμήθειες λίγων εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι παράγγειλε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο μάσκες από την Κίνα. Δεν είναι σαφές εάν τα προβλήματα κατά τον έλεγχο της ποιότητας που αντιμετώπισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεάσουν τα σχέδια αγορών της Γαλλίας.
Άλλες χώρες —στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης— έχουν επίσης επικρίνει την ποιότητα των ιατρικών προμηθειών από την Κίνα:
  • Σλοβακία. Την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργός Igor Matovič δήλωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που προμηθεύτηκαν από την Κίνα και κόστισαν σε μετρητά 15 εκατομμύρια ευρώ (16 εκατομμύρια δολάρια) ήταν ανακριβή και δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον COVID-19. «Έχουμε έναν τόνο τεστ και δεν τα χρησιμοποιούμε», είπε. «Θα πρέπει να τα πετάξουμε στον Δούναβη». Η Κίνα κατηγόρησε το ιατρικό προσωπικό της Σλοβακίας ότι δεν χρησιμοποίησε τα τεστ σωστά.
  • Μαλαισία. Στις 28 Μαρτίου, η Μαλαισία έλαβε μια παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού που της δώρισε η Κίνα, αποτελούμενη από δοκιμαστικά κιτ, ιατρικές μάσκες, χειρουργικές μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Ένας ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ο Noor Hisham Abdullah, δήλωσε ότι τα δοκιμαστικά κιτ θα αξιολογηθούν για την ακρίβειά τους, αφού τα προηγούμενα κιτ από την Κίνα βρέθηκαν ελαττωματικά: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό εμπορικό σήμα από αυτό που ελέγξαμε νωρίτερα. Θα αξιολογήσουμε το νέο δοκιμαστικό κιτ το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον FDA. Ο Κινέζος πρεσβευτής με διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι πιο ακριβές από το άλλο που ελέγξαμε». Ο Abdullah δήλωσε προηγουμένως ότι η ακρίβεια των κινεζικών τεστ «δεν ήταν πολύ καλή».
  • Τουρκία. Στις 27 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ελέγξει μερικά κινεζικά τεστ για τον κορονοϊό, αλλά οι αρχές «δεν έμειναν ικανοποιημένες». Ο καθηγητής Ateş Kara, μέλος της επιχειρησιακής ομάδας για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι η παρτίδα των δοκιμαστικών κιτ ήταν ακριβής μόνο κατά 30-35%: «Τα ελέγξαμε, δεν λειτουργούν. Η Ισπανία έκανε τεράστιο λάθος που τα χρησιμοποίησε».
  • Δημοκρατία της Τσεχίας. Στις 23 Μαρτίου, η τσεχική ειδησεογραφική ιστοσελίδα iRozhlas ανέφερε ότι 300 χιλιάδες δοκιμαστικά τεστ για τον κορονοϊό που παραδόθηκαν από την Κίνα ήταν ελαττωματικά σε ποσοστό 80%. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας είχε καταβάλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα κιτ. Στις 15 Μαρτίου, τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι Κινέζοι προμηθευτές εξαπάτησαν την τσεχική κυβέρνηση αφού είχε πληρώσει προκαταβολικά για την προμήθεια πέντε εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν παραδοθεί στις 16 Μαρτίου.
Στις 30 Μαρτίου, η Κίνα προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην «πολιτικοποιήσουν» τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ποιότητα των ιατρικών προμηθειών από την Κίνα. «Τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σωστά με βάση τα γεγονότα και όχι με πολιτικές ερμηνείες», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.
Την 1η Απριλίου, η κινεζική κυβέρνηση αλλάζοντας πορεία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την εποπτεία της σχετικά με τις εξαγωγές δοκιμαστικών κιτ για τον κορονοϊό που κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Οι Κινέζοι εξαγωγείς αυτών των τεστ πρέπει τώρα να λαμβάνουν πιστοποιητικό από την Εθνική Διαχείριση Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) προκειμένου να γίνεται εκκαθάριση από την τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δωρεές μασκών στις ευρωπαϊκές χώρες, ως αποτέλεσμα φερόμενων υποτιμητικών σχολίων του αρχηγού της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
Στις 24 Μαρτίου, ο Borrell είχε γράψει σε μια ανάρτησή του σε blog ότι η Κίνα συμμετείχε σε μια «πολιτική γενναιοδωρίας» καθώς και σε μια «παγκόσμια μάχη ρητορικής».
Στις 26 Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων Euractiv που εδρεύει στις Βρυξέλλες ότι λόγω των σχολίων του Borrell, η εταιρεία θα τερμάτιζε το πρόγραμμα δωρεάς της επειδή δεν ήθελε να εμπλακεί σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στις 28 Μαρτίου, η Huawei έκανε μια δημοσίευση επί πληρωμή στην Politico Europe. Ο επικεφαλής αντιπρόσωπος της Huawei στην ΕΕ, Abraham Liu, έγραψε:
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος —ποτέ δεν επιδιώξαμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε δημοσιότητα ή ευνοϊκή αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε χώρα από αυτό που κάνουμε. Πήραμε μια συνειδητή απόφαση να μην δημοσιοποιούμε τις κινήσεις μας. Η συνδρομή μας δεν γίνεται υπό όρους και δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε επιχειρηματικής ή γεωπολιτικής στρατηγικής, όπως είπαν κάποιοι. Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτό είναι όλο... Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Δεν θέλουμε τίποτα ως αντάλλαγμα».
Στις 30 Μαρτίου, το BBC ανέφερε ότι η Huawei ενεργούσε σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού:
«Αυτό μπορεί να είναι αφελές από την πλευρά της εταιρείας. Ενώ τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά όσον αφορά τα τεχνικά θέματα και τα θέματα ασφαλείας γύρω από τον εξοπλισμό της Huawei, το πολιτικό κλίμα για την εταιρεία έχει σίγουρα επιδεινωθεί.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο στη Mail on Sunday ανέφερε ότι η Downing Street εκτιμά πως η Κίνα θα "κληθεί να λογοδοτήσει" σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού.
Και αυτό πιθανώς να ενθαρρύνει εκείνους τους βουλευτές που έλεγαν στην κυβέρνηση ότι καμία κινεζική εταιρεία δεν θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις ζωτικές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου».
Στις 29 Μαρτίου, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι υποστηρικτές του στο κοινοβούλιο "στράφηκαν εναντίον" της Κίνας λόγω της κρίσης του κορονοϊού:
«Οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της Downing Street δήλωσαν ότι το Κομμουνιστικό κράτος θα "κληθεί να λογοδοτήσει" τώρα για το χειρισμό του στο θέμα της πανδημίας, και κινδυνεύει να γίνει ένα "κράτος παρίας".
Είναι έξαλλοι με την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Κίνας, με τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της πανδημίας για οικονομικό κέρδος και τις άθλιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ευθύνονται για το ξέσπασμα της πανδημίας».
Στις 28 Ιανουαρίου, ο Johnson είχε παραχωρήσει στη Huawei έναν ρόλο στο δίκτυο κινητής τεχνολογίας 5G της Βρετανίας, απογοητεύοντας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν την εταιρεία από τις επικοινωνίες επόμενης γενιάς της Δύσης, οι οποίες, όπως φαίνεται, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Οι Financial Times με έδρα το Λονδίνο ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε με «οργισμένη μανία» στον Τζόνσον σε μια τεταμένη τηλεφωνική κλήση. Ο Johnson αντιμετωπίζει τώρα πίεση από το υπουργικό του σώμα καθώς και από βουλευτές για να αναθεωρήσει την απόφασή του.
Αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία για την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η Daily Mail ανέφερε μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης η οποία έλεγε:
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια αηδιαστική καμπάνια παραπληροφόρησης, και αυτό είναι απαράδεκτο. Γνωρίζει (η κινεζική κυβέρνηση) ότι το σφάλμα είναι δικό της, και αντί να το παραδεχτεί, διαδίδει ψέματα».
Η εφημερίδα συνέχισε:
«Ο κ. Johnson έχει προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα επίσημα δηλωμένα στατιστικά στοιχεία της Κίνας σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού θα μπορούσαν να "υποβαθμιστούν κατά 15 έως 40 φορές". Και στο Νο 10 της Downing Street (κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού) πιστεύεται ότι η Κίνα επιδιώκει να οικοδομήσει την οικονομική της δύναμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με "επιθετικές προσφορές βοήθειας" σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια σημαντική αξιολόγηση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής έχει παγώσει λόγω της πανδημίας του Covid-19 και δεν πρόκειται να γίνει επίσημη αναφορά μέχρι να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του ιού. Μια κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στην αξιολόγηση δήλωσε: "Μετά από αυτό, το θέμα θα τεθεί πάλι στο τραπέζι της διπλωματίας. Το να λέμε ότι θα το επανεξετάσουμε είναι ευφημισμός".
Μια άλλη πηγή δήλωσε: "Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όταν θα τελειώσει αυτό". Μια άλλη πηγή πρόσθεσε: "Ο θυμός έχει πια κορυφωθεί".
Ένα ανώτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου είπε: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην επιθυμία του κινεζικού κράτους για μυστικότητα να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και στη συνέχεια να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα. Επιτρέπουμε σε εταιρείες όπως η Huawei όχι μόνο να εισέλθουν στην οικονομία μας, αλλά να αποτελέσουν κρίσιμο κομμάτι της υποδομής μας"».
Σε άρθρο που δημοσίευσε η The Mail on Sunday στις 29 Μαρτίου, ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Iain Duncan Smith, έγραψε:
«Όλα τα θέματα μπορούν και πρόκειται να συζητηθούν, εκτός από ένα, από ό,τι φαίνεται ―τη μελλοντική μας σχέση με την Κίνα.
Την στιγμή που κάποιος αναφέρει την Κίνα, οι άνθρωποι στρίβουν άβολα στο κάθισμά τους και κουνούν το κεφάλι τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουμε να συζητούμε πόσο πολύ εξαρτιόμαστε από αυτό το απολυταρχικό κράτος.
Διότι πρόκειται για μια χώρα που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στην επιδίωξη των αδίστακτων εσωτερικών και εξωτερικών στρατηγικών της στόχων. Ωστόσο, τέτοια γεγονότα φαίνεται να τα έχουμε παραβλέψει μέσα στη βιασύνη μας να συνεργαστούμε με την Κίνα.
Θυμάστε πώς ο George Osborne (υπουργός οικονομικών υπό την πρωθυπουργία του David Cameron από το 2010 ως το 2016) έκανε τη σχέση μας με την Κίνα βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου; Οι υπουργοί ήταν τόσο αποφασισμένοι να αυξήσουν το εμπόριο, ώστε ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ό, τι χρειαστεί.
Πράγματι, μου είπαν ότι κατ' ιδίαν αυτό αποκαλείτο Σχέδιο Kow- Tow—μια λέξη που σύμφωνα με το λεξικό Collins σημαίνει "να είσαι δουλοπρεπής ή να κάνεις τεμενάδες".
Δεν ήμασταν μόνοι. Αμέτρητοι εθνικοί ηγέτες τα τελευταία χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στη φρικτή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα με σκοπό την τυφλή επιδίωξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο...
Χάρη στο Σχέδιο Kow-Tow, το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα είναι 22,1 δισ. λίρες (27,4 δισ. δολάρια). Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε μπει ενέχυρο στο Πεκίνο.
Διότι η Κίνα έχει συγκεντρώσει ένα παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 339 δισ. λιρών (420 δισ. δολαρίων). Δυστυχώς, πολλοί βασικοί τομείς της παραγωγής της Δύσης έχουν μετατοπιστεί στην Κίνα...
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Κίνα φαίνεται να παραβιάζει τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ζωής —από την υγειονομική περίθαλψη έως το εμπόριο και από τη χειραγώγηση νομίσματος έως την εσωτερική καταστολή.
Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα έθνη κάνουν τεμενάδες στην Κίνα με την απεγνωσμένη ελπίδα να κερδίσουν εμπορικές συμφωνίες.
Αλλά μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση από αυτή την τρομερή πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε όλοι αυτή τη σχέση και να την θέσουμε σε μια πιο ισορροπημένη και ειλικρινή βάση».
Ο Soeren Kern είναι Senior Fellow στο Gatestone Institute που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Afghanistan: America Moving Out, China Moving In - with Help from Iran

  • One of the worst examples we can identify as a conscious distortion of reality is the way in which the United Nations Human Rights Council (UNHRC), in its February-March 2020 five-year report on the Islamic Republic of Iran, lavished praise on the despotic regime. Pictured: Mohammad-Javad Larijani, representing Iran, during a discussion on a report of the Special Rapporteur on Iran's human rights situation, at the UNHRC in Geneva on March 12, 2018. (Photo by Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)


  • One of the worst examples we can identify as a conscious distortion of reality is the way in which the UN Human Rights Council, in its February-March 2020 five-year report on the Islamic Republic of Iran, lavished praise on the despotic regime.
  • Other extreme forms of punishment used in Iran are equally appalling: Execution by stoning, Execution by hanging, Execution by firing squad, Execution by beheading, Execution by throwing from a height, Amputation, Blinding, Flogging. – United Against Nuclear Iran
  • Yet many people who boycott Israel refuse to boycott Iran. The irony is mind-boggling.

There are times when even the most steeled among us are shocked by things others say or do. For example, people who insist against overwhelming evidence that Hitler and the Nazis were good people or that the Führer never intended to kill the Jews. Individuals who, again against a massive body of evidence, deny where the coronavirus began; or, though their numbers are relatively small, the percentages of Muslims who apparently still support the Islamic State (ISIS).
One of the worst examples we can identify as a conscious distortion of reality is the way in which the United Nations Human Rights Council (UNHRC), in its February-March 2020 five-year report on the Islamic Republic of Iran, lavished praise on the despotic regime. A majority (85%) of the countries contributing to this travesty of the truth made a mockery of human rights values by treating the Islamic Republic as a shining example of those values in action -- something, as we shall see, it has never been. According to UN Watch:
"This includes 49 countries that glowingly praised the theocratic regime, and another 46 that expressed some praise for Iran's alleged achievements."
The same authority cites several comments (with videos) from a range of supportive countries. Russia says: "We highly rate Iran's cooperation with human rights treaty bodies and openness for dialogue as part of the UPR (Universal Periodic Review)."
China also chimed in:
"We commend Iran's efforts to eradicate poverty, enhance social security, protect the rights of vulnerable groups & hopes Iran will continue to drive economic & social development to provide a solid basis for the enjoyment of all human rights."
Venezuela's comment is briefer but no different, taking the Iranian regime's claims at face value:
"We welcome the answers provided by the government [of Iran] during the review in which it confirmed the country's steadfast commitment to protecting human rights."
These statements might be fair were they directed at many of the Western democracies which usually display a commitment to human rights values. The large-scale human rights abuses of Iran's theocracy, however, have been on display for more than forty years, with little respite. It is hard to know where to start.
Iran has for many years carried out the second-highest number of executions in the world, after the vastly more populous China. Both countries have been putting to death political dissidents and members of ethnic and religious minorities for decades.
The regime's on-going abuse of women is also well documented, and ranges from restrictions on marriage, divorce and child custody to enforced wearing of the hijab, long imprisonment, floggings, and even frequent executions.
Iran's political dissidents in prison are treated harshly; freedom of expression and criticism of the regime are severely curtailed. Non-violent political opponents are often executed. The same is true of homosexuals. For 40 years, the Iranian government has made systematic use of torture in its prisons. Other extreme forms of punishment used in Iran are equally appalling:
  • Execution by stoning
  • Execution by hanging
  • Execution by firing squad
  • Execution by beheading
  • Execution by throwing from a height
  • Amputation
  • Blinding
  • Flogging
Last year, Iran executed seven children while another 90 children remained on death row Ironically, the UN special investigator on human rights in the country, Jeva'id Rehman, reported on the 2019 executions. That should not have been a secret from the UNHRC and is members. Under the regime, the death penalty can apply to girls as young as nine and boys of fifteen. Worse, the Iranian regime has ratified the Convention on the Rights of the Child, which forbids such treatment.
The regime also persecutes its ethnic and religious minorities. The ethnic groups consist of Azeris (16%), Kurds (10%), Lur (6%), Baluch and Arabs (both 2%), Turkmen and other Turkic tribes (2%), and other nomadic peoples comprising about 1% of the total population. Other minorities include Armenians and Assyrians, as well as an Afro-Iranian minority.
More grievous than the mistreatment of ethnic groups is the Iranian regime's persecution of its several religious minorities. The United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) wrote in its 2017 report:
"Since 1999, the State Department has designated Iran as a 'country of particular concern,' or CPC, under the International Religious Freedom Act (IRFA), most recently in October 2016. USCIRF again recommends in 2017 that Iran be designated a CPC."
It also stated that:
"During the past year, the government of Iran engaged in systematic, ongoing, and egregious violations of religious freedom, including prolonged detention, torture, and executions based primarily or entirely upon the religion of the accused. Severe violations targeting religious minorities—especially Baha'is, Christian converts, and Sunni Muslims—continued unabated. Sufi Muslims and dissenting Shi'a Muslims also faced harassment, arrests, and imprisonment. Since President Hassan Rouhani was elected in 2013, the number of individuals from religious minority communities who are in prison because of their beliefs has increased."
In fact, severe persecution of religious communities, most notoriously the indigenous Baha'is, the country's largest religious minority, started in Iran with the foundation of Ayatollah Khomeini's clerical government in 1979. Baha'is have been executed, even for teaching children's morality lessons (dars-e akhlaq) -- more than 200 hanged or shot in the 1980s. Additionally, all their holy places have been demolished; many homes of individual believers have been destroyed; entire cemeteries have been bulldozed and corpses disinterred, including a major one in the city of Shiraz; ordinary Baha'is and leaders elected to national and local bodies have been imprisoned for long sentences in large numbers; Baha'i children are monitored in schools and young Baha'is are denied places in universities.
The hatred for Baha'is alone verges on the unhinged, yet the UNHRC sees no human rights failures in the country. What makes this situation strikingly worse is that, since its foundation in 2006, the UNHRC has condemned Israel more than all countries in the world combined. This, even though Israel has one of the world's finest human rights records. Israel does not use execution except for treason and crimes against humanity, and has only once done so. Israel, instead, protects women's rights; all its religious minorities (especially the Baha'is, who have their holiest shrines and world centre there), and is the only country in the Middle East with full freedom for homosexuals. Yet many people who boycott Israel refuse to boycott Iran. The irony is mind-boggling.
Denis MacEoin has PhD (Cambridge 1979) in Persian/Iranian Studies and is a Distinguished Senior Fellow at Gatestone Institute.

Τρίτη

Ο Κούλης είναι πολιτικός νάνος και δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.




Όταν επιβάλλεις στη χώρα αυτοεμπάργκο και μένεις ουσιαστικά ανοχύρωτος και περιμένεις στήριξη σαν ζήτουλας από την Ευρώπη και τους "συμμάχους" με μαθηματική ακρίβεια η κατάληξη είναι ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα και ο εθνικός ακρωτηριασμός.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει εννιά μήνες στη διακυβέρνηση στα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έκανε τίποτα απολύτως και δεν προχώρησαν ούτε καν ώριμα προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των MEKO νέες τορπίλες κτλ.

Η περιβόητη "στρατηγική συμφωνία" με την Αμερική για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια εξαντλήθηκε στην ανέλκυση της βυθοκόρου και σε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα χαμηλής αξίας που δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην άμυνα.

Και πριν την "στρατηγική συμφωνία" με την Αμερική η Ελλάδα γινότανε αποδέκτης πλεονασματικών M113 και άλλων οχημάτων μηδενικής ουσιαστικά αξίας και μηδενικής αύξησης στην άμυνα.

Άρα τι άλλαξε με την νέα "στρατηγική συμφωνία" για Σούδα και βάσεις πέρα από τις επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης;

Το απόλυτο τίποτα.

Είναι παντελώς ανίκανος τόσο ο Κούλης όσο και οι υπουργοί του να διαπραγματευτούν μια τόσο σοβαρή συμφωνία ώστε να πάρουν και τα ανάλογα οπλικά συστήματα ως αντάλλαγμα.

Στην περίπτωση της νέας συμφωνίας για Σούδα και βάσεις θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά Arleigh Burke μαζί με το αρχικό φόρτο πυρομαχικών μάχης και την επιδότηση αγοράς των F-35 αρχικά μιας μοίρας.

Θα μπορούσαν να είχαν ζητηθεί μεταξύ των άλλων MLRS,Abrams (ήδη 400 Abrams περιμένουν και έχουν αποδεσμευτεί και 40 MLRS) όπως και TOMA Bradley,τροχαίο υλικό κτλ.

Οι Αμερικάνοι καίγονται να για μια μακροχρόνια συμφωνία για Σούδα και βάσεις κοντά στη δεκαετία για να προβούν και στις αναγκαίες επενδύσεις κυρίως στη Σούδα.

Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πήρε μηδέν.

Βέβαια όταν είσαι δεδομένος όπως ο Κούλης στη τελευταία του επίσημη επίσκεψη με τον Τράμπ τότε το μόνο βέβαιο είναι ως κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά όπως ακριβώς συμβαίνει και στην καθημερινότητα άλλωστε.

Η πολιτικοί και η εξωτερική πολιτική είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Ας πάρει ο Μητσοτάκης παράδειγμα από την παρόμοια συμφωνία που υπέγραψε ο πατέρας του αρχές του 1990 με τους Αμερικάνους και τα μεγάλα ανταλλάγματα που πήρε σε οπλικά συστήματα.

Εδώ και εννιά μήνες η κυβέρνηση πέρα από την επικοινωνία του τίποτα δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Η Ιταλία εδώ και ενάμιση χρόνο έψαχνε αγοραστές για δύο ολοκαίνουργιες φρεγάτες FREMM (τις θεωρεί πλεονασματικές) που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή.

Αρχικά έκανε πρόταση στην Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2019 και μετά ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο όπου και τελικά πουλήθηκαν στην Αίγυπτο πρόσφατα με κόστος 600 εκατ. ευρώ η μία.

Πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο η Ιταλία και γνωρίζοντας πως η Ελλάδα ψάχνει φρεγάτες έκανε ανεπίσημη πρόταση στην Ελλάδα στην τωρινή κυβέρνηση για αυτές τις δύο ολοκαίνουργιες FREMM.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές πως οι εδώ φωστήρες δεν έκαναν το παραμικρό και έτσι οι δύο φρεγάτες αγόρασε τελικά η Αίγυπτος.

Η πρώτη Ιταλική FREMM θα παραδοθεί στην Αίγυπτο στα μέσα του 2020 και η δεύτερη το 2021.

Ο ορισμός της άμεσης ενίσχυσης στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την πρόταση των Ιταλών.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως η Αυστραλία πούλησε δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες στη Χιλή με κόστος 65 εκατ. ευρώ.

Για τις ίδιες φρεγάτες είχε δηλώσει ενδιαφέρον και το Πολεμικό Ναυτικό.

Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές πως πάλι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Με τη Γαλλική νέα φρεγάτα Belharra που όλο δείχνουν ενδιαφέρον και όλο στις φωτογραφίες μένουν και στα λόγια ουσία μηδέν.

Ενώ σύμφωνα με διαρροές της Γαλλικής εταιρίας αλλά και του τύπου το κόστος έχει ξεφύγει εντελώς και σίγουρα δεν είναι η φρεγάτα που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Η φρεγάτα Belharra είναι καθαρά πολιτική απόφαση και δεν καλύπτει τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Γάλλοι εδώ και χρόνια είχαν καταθέσει πρόταση στην Ελλάδα για την ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν ένα επιπλέον κόστος.

Η πρόταση αυτή επανήλθε πρόσφατα από τη Γαλλία αν και ποτέ δεν έφυγε πάνω από το τραπέζι.

Με την ανταλλαγή όλων των Mirage και με ένα ενδεικτικό κόστος 2-2,5 δις ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μέχρι 36 Rafale.

Για όπλα σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ μιας και τα όπλα των Mirage είναι πιστοποιημένα στα Rafale.

Σε δεύτερο χρόνο απλά μια αγορά 100 πυραύλων Meteor και ένα συμπλήρωμα στους Scalp-eg.

Τα χρήματα θα βρεθούν από την υποτιθέμενη χρηματοδότηση των Γάλλων για τη φρεγάτα Belharra που θα ακυρωθεί και η όποια χρηματοδότηση σε βάθος χρόνους και με ευνοικούς όρους θα κατευθυνθεί στην αγορά των Rafale.

Για τις νέες φρεγάτες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό επιτέλους τα αυτονόητα.

Να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός με βασικούς όρους τη ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου αλλά και ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών από τη χώρα που θα κερδίσει το συμβόλαιο.

Σε ένα υποθετικό σενάριο ανοιχτού διαγωνισμού 4+4 νέων φρεγατών (τόσες χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό) σε βάθος χρόνου και με το σωστό προγραμματισμό πολλοί θα έμπαιναν σε πειρασμό και οι προτάσεις θα έπεφταν βροχή.

Είναι άλλο πράγμα να βγαίνεις στην αγορά για δύο φρεγάτες μόνο και άλλο πράγμα με ένα συμβόλαιο μεγάλο.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με το δέλεαρ να κερδίζουν το συμβόλαιο οι προτάσεις θα είναι πολλές και τότε και μόνο τότε θα δούμε ποιες εναλλακτικές έχουμε.

Είναι βέβαιο πως σε μια τέτοια περίπτωση τόσο η Αμερική όσο και η Γαλλία,Ολλανδία,Ιταλία και Γερμανία θα κάνουν προσφορές και θα υπάρξει ανταγωνισμός.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και εννιά μήνες σε όλα τα παραπάνω αυτονόητα;

Το απόλυτο τίποτα.

Αν είχαν προχωρήσει σε μέρος των παραπάνω ή και στο σύνολο τους και είχαμε ενισχυθεί θα μπορούσαμε και σε επέκταση των χωρικών υδάτων να πάμε στα 12 μίλια και να προχωρήσουμε σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Ακόμα και σήμερα και παρά το χρόνο που δυστυχώς χάθηκε πρέπει πάση θυσία η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα.

Αν δεν πράξει τα αυτονόητα σημαίνει πως τα έχουν "βρει" με τους Τούρκους πίσω από τις κλειστές πόρτες και έχουν συμφωνήσει ξεπούλημα όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι Τούρκοι είναι σιγουρατζήδες και ποτέ δεν θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου αν απέναντί τους είχαν μια υπολογίσιμη δύναμη αποτροπής που το κόστος ενός πολέμου για αυτούς θα είχε μεγάλα ρίσκα.

Με έναν ανοιχτό διαγωνισμό για 4+4 νέες φρεγάτες που στους όρους θα περιλαμβάνει την παραχώρηση δύο φρεγατών ως ενδιάμεση λύση και με χρηματοδότηση όσο και την αποδοχή της Γαλλικής πρότασης για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος για μέχρι 36 Rafale και την αγορά σε πρώτη φάση μιας μοίρας F-35 με χρηματοδότηση από τους Αμερικάνους και με βάση μια νέα μακροχρόνια συμφωνία για Σούδα και βάσεις η Ελλάδα γίνετε πραγματικά αστακός.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει κυρίαρχο κράτος και θα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει πως ο Κούλης είναι εντελώς ανίκανος και ξενόδουλος που κάνει μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους ξεπουλήματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μιας και οι Τούρκοι θα πάρουν ότι θέλουν χωρίς να πέσει τουφεκιά.

Οι Τούρκοι ήδη έχουν προαναγγείλει τις προθέσεις τους σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποκρίνεται πως δεν γνώριζε.

Τα γνωρίζει όλα και με κάθε λεπτομέρεια και από τι στιγμή που δεν κάνει τα αυτονόητα σημαίνει πως έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ερντογάν για να ξεπουλήσει την Ελλάδα.

Εκ του αποτελέσματος αυτό είναι προφανές.

ΑΚΟΥΤΕ εκεί στό Μέγαρο Μαξίμου της ...Πρωτοψάλτη;


Με αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών μεταφέρθηκαν από την Σομαλία στην Τουρκία και μετά πέρασαν στην Ελλάδα, οι Σομαλοί παράνομοι μετανάστες που «φιλοξενούνται» στο Κρανίδι κι έχουν μολυνθεί μαζικά από κορωνοϊό, «καταδικάζοντας» και τους Έλληνες πολίτες της περιοχής σε 14ημερη καραντίνα.
Μοναδική αεροπορική εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί πτήση από το Μογκαντίσου στην Κωνσταντινούπολη, είτε με μια στάση στο Τζιμπουτί, είτε απευθείας, είναι η Turkish Airlines με την πτήση ΤΚ 687. 
Οι Σομαλοί μέσα σε 7 ώρες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και μετά από λίγες ημέρες μεταβαίνουν στα τουρκικά παράλια, όπου στη συνέχεια περνούν απέναντι στα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα δεν αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο, να μεταφέρονται κι άλλοι Αφρικανοί μετανάστες για να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, καθώς τους τελευταίους μήνες, αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων στα ελληνικά νησιά μαζί με τους Αφγανούς. Επιπλέον τα σύνορα σε εκείνο το σημείο της Αφρικής είναι «α-νύ-παρ-κτα».
Άλλως τε όσοι Αφρικανοί παράνομοι μετανάστες πάνε «χερσαίως», φτάνουν στήν Λιβύη και όχι στην Τουρκία, αφού τότε θα πρέπει να περάσουν μέσα από Σ.Αραβία, ή Αίγυπτο πράγμα σχεδόν αδύνατο.
Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Τσιόδρα, οι εν λόγω «πρόσφυγες» στο Κρανίδι επιτέθηκαν εναντίον των ιατρών του ΕΟΔΥ (!) που ήρθαν νά τους πάρουν δείγματα, απειλώντας τήν ζωή τους!
Η Άγκυρα έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στην Σομαλία τα τελευταία χρόνια.

Map of Somalia

Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στη Σομαλία, με δυναμική 10.000 ανδρών, από το 2017, καθιστώντας την, τήν μεγαλύτερη ξένη βάση της Άγκυρας. 
Ο σκοπός της βάσεως ήταν να προστατεύσει τήν Σομαλία από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και να εκπαιδεύσει στρατιωτικές δυνάμεις της Σομαλίας.
Το 2011, ο Ερντογάν, ο ηγέτης μιας οικονομικά αναζωπυρωμένης Τουρκίας, επισκέφθηκε το έθνος της Ανατολικής Αφρικής. Στήν συνέχεια, η Άγκυρα έρριξε εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι τουρκικές εταιρείες εκμεταλλεύονται πλέον τον αέρα και τους θαλάσσιους λιμένες του Μογκαντίσου, ενώ οι τοπικές αγορές γεμίζουν με τουρκικά αγαθά.
Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μογκαντίσου πήρε το όνομά του από τον ...Ερντογάν και το ένα τρίτο των ιατρών στο νοσοκομείο είναι Τούρκοι!!! 

Η Τουρκία έχει επίσης προσφέρει χιλιάδες υποτροφίες σε Σομαλούς φοιτητές, ενώ οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει δεκάδες νέα σχολεία στο Μογκαντίσου.

Παρασκευή

Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens

 Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens

Όσοι ακόμη τρέφουν αυταπάτες ότι επειδή ο Μητσοτακισμός έβαλε τα ρούχα του αλλιώς και εκμεταλλευόμενος τον κορονοϊό άλλαξε, ας αναθεωρήσουν.
Η νοοτροπία της σκανδαλιάρας οικογένειας δεν αλλάζει αγαπητοί.
Απεναντίας βρήκε την ευκαιρία εν μέσω της καραντίνας και του φόβου των πολιτών να επαναλάβει τις γνωστές τις τακτικές.
Βέβαια το κορονο-σκάνδαλο με τα vouchers σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με αυτά της Siemens, του ΟΤΕ, της ΑΓΕΤ, των υποκλοπών κ.ο.κ.
Όμως επιβεβαιώνει την ακόρεστη δίψα του Μητσοτακισμού για δουλειές κάτω από το τραπέζι.
Φυσικά τα κυβερνητικά δημοσιογραφικά φερέφωνα προσπαθούν ματαίως να φορτώσουν την αμαρτία στις πλάτες του Βρούτση.
Λες και ο Κυριάκος δεν ήξερε, δεν γνώριζε κι αίφνης, αφότου γκρεμίστηκε το διαδίκτυο από το γιουχάισμα, ανακάλυψε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο του Βρούτση.
Γελάνε και οι πέτρες… νεοφιλελεύθερα αδέρφια με τις απίστευτες δικαιολογίες σας.
Τώρα αν νομίζετε ότι ακόμη κι αν... φάτε τον Βρούτση ο κόσμος θα ξεχάσει ότι σας έπιασε με την γίδα στην πλάτη, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βουλιάζει λόγω κορονοϊού, πλανάστε πλάνην οικτρά.
Δυστυχώς κύριοι του Μαξίμου την πατήσατε κανονικότατα.
Και στην κυριολεξία κάψατε με μιας το προφίλ του… νέου Μωυσή που υποτίθεται τιθάσευσε τον αόρατο εχθρό.
Βλέπετε αν δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει νοοτροπία, όσο κι αν τον φουσκώσεις επικοινωνιακά, είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει ο μύθος και η επευφημία να μετατραπεί σε χλεύη.
Με τις υγείες σας...
Άραγε ποια θα είναι η επόμενη επικοινωνιακή πομφόλυγα που θα σερβίρετε στον λαό μπας και συχωρέσει τον αμαρτωλό... νέο Μωυσή;
Το lockdown, εκτός απροόπτου, οσονούπω θα αρθεί. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να το εκμεταλλεύεστε πια για να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα.
Άρα αν δεν καταφέρετε να καταρτίσετε ένα απτό και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τα συντρίμμια του κορονοϊού, ο... νέος Μωυσής δεν διασώζεται με τίποτα.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Γιατί τί θα πείτε, ας πούμε, για την ανόρθωση της οικονομίας όταν όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια κι απλώς το αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα;
Ή για το μεταναστευτικό όπου μετά τον fake πατριωτισμό του Έβρου το μπόλιασμα συνεχίζεται κανονικότατα;
Ή για τα εθνικά που όλα δείχνουν ότι η τουρκική εφόρμηση πλησιάζει απειλητικά, με την εκκωφαντική αφωνία σας να αντανακλά την επιστροφή στα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μέσω της απώλειας του Καστελόριζου προς διατήρηση της κυριαρχίας των λοιπών νησιών;
Μάλλον η μόνη λύση που σας μένει είναι οι πρόωρες εκλογές και η επαναφορά του «μπαμπούλα» του ΣΥΡΙΖΑ μπας και τρομάξει πάλι ο λαός και δώσει άφεση αμαρτιών στον... νέο Μωυσή.
Πληροφορούμαστε ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες στο άκουσμα των πολιτικών σας αριβισμών εξανέστησαν, διαμηνύοντάς σας να εγκαταλείψετε αυτές τις ανεύθυνες σκέψεις.
Επομένως, αν ισχύουν οι πληροφορίες, οδηγείστε σε πλήρες αδιέξοδο, πιασμένοι στο μεταξύ με την γίδα στην πλάτη.
Και κάπου εκεί θα αρχίσει η αντιστροφή μέτρηση, με τον νεκραναστημένο Τσίπρα να εισπράττει τα οφέλη από τα δωράκια αυτοϋπονόμευσης της σκανδαλιάρας οικογένειας.
Στις κάλπες πάραυτα λοιπόν... νεοφιλελεύθερα αδέρφια, κι ας σκούζει το κονκλάβιο των Βρυξελλών.
Κι αν καταφέρετε να βγείτε πάλι αυτοδύναμοι, αποφεύγοντας την συγκυβέρνηση με την Φώφη, με σύνεση το χέρι στο μέλι.
 Θέλει λοιπον  ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αγιάσει, αλλά το -όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν του δεν τον αφήνει. Προσπαθεί, βέβαια, να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά της «οικογενειοκρατίας», των «ελιτίστικων σαλονιών» που θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος τους ανήκει «κληρονομικώ δικαίω», των σχέσεων με τη μιντιακή και την επιχειρηματική διαπλοκή, αλλά τα πρότυπα – βαρίδια της «Αγίας οικογένειας» τον κρατούν καθηλωμένο.
Μπορεί, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να ευαγγελίζεται την αξιοκρατία, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι, όταν η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, βρισκόταν στο πόστο της υπουργού Εξωτερικών, πηγαινοερχόταν στο γραφείο της μια ολόκληρη στρατιά (άνω των πενήντα) υπαλλήλων, συμβούλων, κ.ο.κ., πολλοί εκ των οποίων ήταν συγγενείς, και πάντως στην απόλυτη πλειοψηφία τους άσχετοι με τη διπλωματία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στη Νέα Υόρκη με τον Μαρινάκη
Για να μην μιλήσει κανείς για τα ταξίδια που οργάνωνε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου η ίδια να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή άνω των εκατό ατόμων. Με τη διαφορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετεχόντων στα ταξίδια δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο της αποστολής (μάλλον για ψώνια τους έπαιρνε μαζί της).
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της επίσκεψης στη Ν.Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2006, οπότε, εκτός από τα συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία μετείχαν στην αποστολή, στη σύνθεσή της ήταν και ο κ.Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιδιότητα, μάλιστα, του «συμβούλου» της (adviser). Παρ’ ότι πέρασαν πάνω από δώδεκα χρόνια, ακόμα και σήμερα βοά ο τόπος από τις «φημολογίες», σύμφωνα με τις οποίες, η κ.Μπακογιάννη εξακολουθεί να έχει στενότατες σχέσεις με τον κ.Μαρινάκη και τους «ανθρώπους» του.

Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287628 photo
Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287629 photo
«Φιλικές σχέσεις» με τον κ.Siemens
Από την άλλη, περίοπτη θέση στο γίγνεσθαι της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνει η κ.Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του προέδρου του κόμματος. Η κ.Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο, όχι μόνον λόγω των αποκαλύψεων που κατά καιρούς γίνονται για το άτομό της σχετικά με την offshore της («Paradise Papers») και διάφορες χρηματοδοτήσεις, αλλά φροντίζει και για τις «βαρύγδουπες» πολιτικές «παρεμβάσεις» που κάνει κάθε τόσο, πιθανότατα με στόχο την αυτοπροβολή της, μέσω αναρτήσεών της στο twitter.
Βέβαια, δεν προκαλεί εντύπωση το στυλ της κυρίας προέδρου που «τα ξέρει όλα», και ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, της ταιριάζουν μόνον «υψηλές συναναστροφές» μακριά από τον λαουτζίκο του Μπύθουλα. Άλλωστε, μόλις προ ετών, για να αποκτήσει ένα ψυγείο, επέλεγε να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λες και αυτός ήταν κανένας μαγαζάτορας της γειτονιάς που πουλούσε πλυντήρια και ψυγεία, και όχι ο άνθρωπός που εκπροσωπούσε τον γερμανικό κολοσσό στην Ελλάδα και είχε μιζώσει τη μισή Βουλή και τον κρατικό μηχανισμό. ‘Η, την ίδια περίοδο, τηλεφωνούσε στο γραφείο του Μ.Χριστοφοράκου, προκειμένου να ενημερώσει ότι κάποια γνωστή της, στη συνέχεια, θα στείλει το βιογραφικό της για να εξεταστούν – δεόντως - τα προσόντα της.

Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287630 photo
Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287631 photo
Αν κάποιοι βουλευτές είχαν ψάξει επισταμένως τα δεκάδες κιβώτια με τα αρχεία της Siemens Hellas που κατετέθησαν στο Κοινοβούλιο μετά την αποκάλυψη του - μεγαλύτερου, ίσως, μεταπολιτευτικού - σκανδάλου στη χώρα, θα είχαν ανακαλύψει πολλά «διαμαντάκια». Αλλά δεν τον έκαναν. Ένα από αυτά είναι το Fax που έστειλε στις 29 Νοεμβρίου 2004, η κ.Μαρέβα στο γραφείο του Μ.Χριστοφοράκου, και ειδικότερα προς την γραμματέα του τότε πανίσχυρου επικεφαλής της Siemens Hellas, κ.Τσακάλου, για ένα ψυγείο, αξίας 500 ευρώ. Στα γνωστά ως «αρχεία Τσακάλου», λοιπόν, που έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια στην ελληνική Βουλή, υπάρχει το Fax στο οποίο γράφονται τα εξής: «Αγορά ψυγείου» για κάποιον γνωστό της κ.Μαρέβα (αναφέρεται το όνομά του), το ποσόν των 504 ευρώ, και μια απόδειξη πληρωμής προς την εταιρεία (θυγατρική της Siemens) που παράγει τα ψυγεία στην Ελλάδα. Το Fax, όπως φαίνεται, εστάλη από το παράρτημα της Deutsche Bank στην Ελλάδα. Προ μηνών, πάντως, με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, έγινε γνωστό ότι μέτοχοι στην offshore της κ.Μαρέβα, Eternia Capital Management (καταγράφεται στα μητρώα των Νήσων Κέιμαν στις 30 -3 – 2010), ήταν η ίδια, καθώς και ένας παλιός συνεργάτης της, από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank.

Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287632 photo
Βέβαια, αλίμονο, όλα αυτά δεν ανάγονται παρά στις σφαίρα των «φιλικών, οικογενειακών σχέσεων». Εξάλλου, αυτό είχε δηλώσει και ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις σχέσεις του με τον Μ.Χριστοφοράκο. «Φιλικές σχέσεις» τις είχε χαρακτηρίσει, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Ορθώς, «οικογενειακές φιλίες» είναι αυτές και τίποτε άλλο. Ε, τώρα, αν τυχαίνει το πρόσωπο αυτό που έχει μιζώσει τη μισή Βουλή, να είναι και φυγόδικος – δραπέτης που τον προστατεύει το γερμανικό κράτος, τι να κάνουμε; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμα και στις «Αγίες». Αν μάλιστα, και η έτερη πέτρα του σκανδάλου Siemens, το άλλοτε στέλεχος της εταιρείας, Χρήστος Καραβέλας, την κοπάνησε κι’ αυτός, μιμούμενος τον Χριστοφοράκο, ενώ είχαν πέσει σήματα συναγερμού στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν επικεφαλής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ε, περί απλής συμπτώσεως πρόκειται!
Στην υπηρεσία του… αθλητισμού
Και για να μην λέγει κανείς ότι δεν ήταν απλά «φιλικές» οι σχέσεις, ιδού και άλλη μια απόδειξη: Όταν η οικογένεια Μητσοτάκη είχε και πάλι παντρειές στα Χανιά, τον Αύγουστο του 2007, ε, η συνεννόηση για να κλείσει ο Χριστοφοράκος ξενοδοχείο «20 λεπτά από το σπίτι του προέδρου», γινόταν μέσω του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αλίμονο, θα ποινικοποιήσουμε ακόμα και αυτή τη φιλική εξυπηρέτηση;

Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287633 photo
Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287634 photo
‘Η τις χορηγίες που έδιδε η Siemens στο πρωτάθλημα ιππασίας, όπου προήδρευε ο σύζυγος της κ.Μπακογιάννη (με τον οποίο φωτογραφιζόταν μαζί ο Μ.Χριστοφοράκος);Είναι προφανές ότι η Siemens εξέφραζε τα φίλαθλα αισθήματά της, και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του αθλήματος της «Ιππασίας» στην Ελλάδα.

Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287635 photo
Μέχρι εδώ όλα καλά (!). Αλλά οι «φιλικές σχέσεις» πρέπει να είναι και ανταποδοτικές. Έτσι, αδόλως, και χωρίς κανένα ίδιον συμφέρον, φαίνεται να το σκέφτηκε και ο Χριστοφοράκος, την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε πρακτικά δεν υπήρχε διοργάνωση της Siemens που να μην ήταν «τιμώμενο» πρόσωπο ή «πρώτο τραπέζι πίστα» η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου, τότε ήταν κοτζάμ Δήμαρχος Αθηναίων.
Βέβαια, ενίοτε, η Siemens, λόγω της σκληροπυρηνικής γερμανικής νοοτροπίας, ήθελε να «χτενίζει» ακόμα και τις ομιλίες που επρόκειτο να κάνει στις εκδηλώσεις η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως προκύπτει επίσης από τα «αρχεία Τσακάλου». Αλλά χαλάλι. Προείχαν οι δημόσιες σχέσεις με την… χορηγία της Siemens. Όπως, για παράδειγμα, στις 11 – 2 – 2004, οπότε ο Μ.Χριστοφοράκος διοργάνωσε συνάντηση της κ.Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους ορισμένων από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς. Μεταξύ αυτών, διακρίνεται και η δημοσιογράφος των Financial Times, Κέριν Χόουπ, η οποία είναι αμφίβολο αν τα τελευταία χρόνια, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην προκρούστειο κλίνη του μνημονίου, έχει γράψει μια καλή κουβέντα για τη χώρα μας.


Ντόρα - Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens 287636 photo
Έντεκα χρόνια… φαγούρα
Με την ευκαιρία, μιας και λέμε για το σκάνδαλο Siemens, δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψή του, κι ακόμα δεν έχουμε δει κανέναν να πληρώνει γι’ αυτό, εκτός από κάτι «τελειωμένους» πολιτικούς και στελέχη κομμάτων. Αλλά ας θυμηθούμε λίγο τι έλεγαν τότε ορισμένοι από τους εγκεφάλους του σκανδάλου, πρώην πρωτοκλασάτοι παράγοντες της μητρικής εταιρείας, στις καταθέσεις τους:
1.«Ο Κουτσενρόϊτερ (σ.σ. άλλοτε παράγων της μητρικής Siemens) δήλωσε ότι εκείνος και ο Χριστοφοράκος συζήτησαν ξανά σχετικά με την καταβολή προμηθειών για τη Siemens Hellas την Άνοιξη του 2004, κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης και συνέντευξης Τύπου του ICN στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Κουτσενροϊτερ, ο Χριστοφοράκος του είπε στο λόμπυ του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία ότι ήταν αναγκαίες περισσότερες καταβολές προμηθειών στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιούνταν εκείνη χρονιά». Τι άπληστοι, βρε παιδί μου αυτοί οι Βαλκάνιοι, προσθέτουμε εμείς.
2.«Ο Κουτσενρόϊτερ ενέκρινε το αίτημα του Χριστοφοράκου αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι τα κεφάλαια που ζητούσε θα χρησιμοποιούνταν από εκείνον για δωροδοκίες, προκειμένου να υποστηριχτούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens Hellas και πιο συγκεκριμένα δωροδοκίες σε πολιτικά κόμματα». Κι’ αυτός πήγε και τα έκανε τηλεοράσεις, πλυντήρια, τηλεφωνικά κέντρα και ψυγεία, συμπληρώνουμε εμείς.
3.«Ο Ρίχτερ (σ.σ. πρωτοκλασάτο στέλεχος της μαμάς Siemens) δεν έμαθε ποτέ λεπτομερώς ποιοι ήταν οι παραλήπτες των καταβολών και δεν είχε ποτέ επαφή με υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Ρίχτερ ανέφερε ότι ο Μαυρίδης (σ.σ. στέλεχος της Siemens Hellas επί Χριστοφοράκου) τον ενημέρωσε ότι ένα μέρος των χρημάτων χρησιμοποιούταν για την πληρωμή υπαλλήλων του ΟΤΕ, ένα άλλο μέρος για την άσκηση επιρροής (lobbying) σε πολιτικά κόμματα και ένα άλλο για την πληρωμή ερευνητικών ινστιτούτων στην Ελλάδα». Φανταζόμαστε ότι ως «ερευνητικά ινστιτούτα» λογίζονταν και τα ΜΜΕ, λέμε τώρα εμείς.